Upper East Side

Upper East Side i New York

Upper East Side i New York är ett kvarter på Manhattan, öster om Central Park. Det är ett “posh” område, vilket gör det till en utmärkt plats för lyxshopping och för att strosa runt och beundra den vackra arkitekturen. Upper East Side är också hem till Museum Mile där du hittar några av de mest imponerande museerna i New York.

Saker at göra i Upper East Side

Upper East Side erbjuder mer än kultur: det är även Manhattans mest exklusiva område. Det handlar om den östra delen av Central Park, och då framför allt den västra delen i det området. Denna stadsdel i New York är välkänd för sina museer, sin shopping och sina rikedomar. Gamla familjer bor här sedan generationer tillbaka, och även rikt bankfolk (Madoff bodde här) och framgångsrika advokater. Rockefellers, Kennedys och Roosevelts bodde här. Kort sagt, på den här lilla ytan av Manhattan bor förmodligen de mest rika personer per kvadratmeter i hela USA. Det återspeglas i markvärdet och priser på lägenheter. En trerummare kostar ett par miljoner US dollar och det finns även gott om lägenheter som kostar 30 miljon dollar, och mer.

Upper East Side i New York - Hus Upper East Side i New York - Herrgård

Museum Mile i New York

Älskar du museer? Då måste du besöka Upper East Side. Här finns det en Museum Mile som är ett område med många olika museer som Guggenheim (modern konst), Museum of the City of New York (historia och konst) och MET (stor samling konst från olika epoker och kulturer). Alla dessa museer är världsberömda och väl värda ett besök.

Museum Mile ligger på Fifth Avenue, mitt emot Central Park. Detta gör Upper East Side till det perfekta området att besöka i kombination med den berömda parken.

Upper East Side i New York - Metropolitan Museum Upper East Side i New York - Museum of the City of New York

Att shoppa i Upper East Side

Restauranger och butiker på Upper East Side är exklusiva och dyra men även av hög standard. Madison Avenue är en viktig shoppinggata. Där hittar du många dyra klädesmärken. Här finns ett antal eleganta märken som Oscar de la Renta och Christian Louboutin. Men även butiker som Zara, Sephora och Nike hittar man på Upper East Side.

Upper East Side i New York - Madison Ave Upper East Side i New York - Central Park

Roosevelt Island Tramway

Att ta Roosevelt Island Tramway från Upper East Side till Roosevelt Island är ett härligt sätt att njuta av Manhattans skyline. Du kan gå på vid 2nd Avenue vid 60th Street. Kabelbanan åker var 15:e minut. På Roosevelt Island kan du besöka Four Freedoms  Park, som är till ära av president Roosevelt och hans berömda tal Four Freedoms Speech år 1941. (Öppet varje dag mellan kl. 09.00-17.00, stängt på tisdagar).

Upper East Side i New York - Roosevelt Island Tram Upper East Side i New York - gata

Mat i Upper East Side

Det finns mycket att välja mellan. Restaurangerna är för det mesta inte särskilt nyskapande. Snarare mycket konservativa. Det finns dock många bra matställen. Vill du gå till en italiensk restaurang? Gå till Sfoglia på hörnet av E 92nd Street och Lexington Avenue: en underbar liten restaurang mitt i området. Se till att boka bord i förväg så du slipper vänta. Eller gå till Daniel, kocken Daniel Bouluds eleganta restaurang. Stället har en mycket imponerande inredning och är perfekt för en romantisk kväll.

För en snabb bit mat kan du stanna till vid Ralph’s Coffee på Madison Avenue. På detta mysiga lilla kafé inne i Ralph Lauren-butiken kan du slå dig ner för en drink och något sött. Ett annat bra ställe för en nybakad sötsak är cupcakebutiken Sprinkles på Lexington och 61st Street. En av mina favoritbagels i New York får du på Pick A Bagel på Lexington Avenue och 77th Street. Välj din bagel och välj en av de många toppingarna.

Hotell på Upper East Side

Om du vill bo i en lyxig miljö och boka ett hotell på Upper East Side finns det några hotell jag kan rekommendera. The Franklin Hotel är ett charmigt boutiquehotell. För femstjärniga lyx, boka rum på The Plaza. Om du föredrar ett kedjehotell kan du boka ett rum på Courtyard New York Upper East Side.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat