Parker i New York

Parker i New York

Det finns många fina parker i New York där du kan slappna av ett tag från stadens hets. Även om New York är känt för att ha de högsta skyskraporna i världen så finns det härliga parker där du kan koppla av, ta en promenad eller äta något litet. Här nedan har jag lagt in lista med flera parker på Manhattan och i Brooklyn som är värda ett besök.

Contents

Central Park

Central Park är den största och mest berömda parken i New York. Många New York-bor ser Central Park som sin trädgård där de kan koppla av och njuta av tystnaden ett tag.

Parker i New York - Central Park Parker i New York - Central Park

Washington Square Park

Washington Square Park ligger i Greenwich Village i New York. Fifth Avenue ligger i början av Washington Square Park. Namnet kommer från George Washington, USA:s första president. År 1827 blev det officiellt en park. I Washington Square Park finns det en stor båge till ära av George Washington. En intressant detalj är att bågen har samma modell som Arch de Triomphe i Paris.

Washington Square Park är en populär mötesplats. Den är populär på grund av dess läge i Greenwich Village. Den ligger mitt emot NYU, det livliga New York University. I närheten hittar du, endast ett kvarter bort i alla riktningar, affärer, kaféer, teatrar och nattklubbar. Det här är ett bra ställe att besöka om du vill gå ut, shoppa eller bara koppla av! Det finns många gatuartister i parken som underhåller förbipasserande. Under bågen spelar ofta musiker och det finns många ställen att spela spel på. Många kommer hit för att spela schack. Turister, studenter, konstnärer och andra New York-bor samlas här. Det är här man kan se varför de kallar New York för ”the melting pot” (engelska för smältdegel).

Parker i New York - Washington Square Park Parker i New York - Live musik i Washington Square Park

Brooklyn Bridge Park

Den bästa utsikten över Manhattan får du utifrån Brooklyn Bridge Park. Parken ligger intill vattnet under Brooklyn Bridge. Ett perfekt ställe för er som tycker om panoramafotografering av storstäder. Du kan sitta på trapporna i parken eller slappna av på gräsmattan en stund. För de mindre barnen finns det en fin lekplats.

Parker i New York - Brooklyn Bridge Parker i New York - Brooklyn Bridge på kvällen

High Line Park

High Line Park i New York är inte som någon annan park. Den ligger på ett gammalt järnvägsspår som ligger ovanför gatunivån. Från High Line får du fin utsikt över Manhattan och Hudsonfloden. Det är trevligt att kombinera en promenad genom parken med ett besök på Chelsea Market och Hudson Yards.

Parker i New York - Sommar i High Line Park Parker i New York - High Line Park

Madison Square Park

Madison Square Park ligger mitt i Midtown på Fifth Avenue. Om du känner för att undvika storstadens hets för några ögonblick kan du koppla av i Madison Square Park. Parken har fina gräsmattor och det finns även lekplatser för barnen. Under sommarmånaderna organiseras det många olika aktiviteter för barnen.

Shake Shack ligger i Madison Square Park, där du kan äta det härligaste hamburgarna och smaka på de mest fantastiska milkshakes. Vill du prata en stund med dem här hemma? Vid Madison Square Garden kan du använda gratis WiFi.

Älskar du konst och design? Då måste du bege dig till Madison Square Park där det ofta organiseras tillfälliga utställningar med olika slags konst.

Parker i New York - människor i Madison Square Garden Parker i New York - Shake Shack i Madison Square Park

Battery Park

Battery Park har en fantastisk historia.  Förr i tiden, när immigranterna kom in via Ellis Island, anlände de i Battery Park i New York. Från Battery Park har du en fantastisk utsikt över vattnet där du kan se både Frihetsgudinnan och Ellis Island. Färjan till Liberty Island åker härifrån.

Det är en fin stämning i parken och den är väldigt populär. Det organiseras ofta konserter och festivaler, bland annat organiseras det ett stort svenskt midsommarfirande varje år. Vid vattnet hittar du Pier A Harbor House där många samlas efter midsommarfirandet för att ta en drink ihop. Det finns även fina blomrabatter i parken och det är trevligt att gå omkring. Du hittar också en familjevänlig aktivitet på denna strandpromenad på Manhattan. En cool lekplats på flera nivåer för barn väntar på att bli upptäckt.

Många guidade promenader på Manhattan startar vid Battery Park.

Bryant Park

Det finns något att göra under/vid varje säsong i Bryant Park. På vintern finns det en ishockeyrink där du kan åka skridskor. På sommaren är det mycket som pågår, du kan bland annat se gratis film och ta gratis yoga, dans och Tai Chi lektioner.

Bryant Park ligger centralt mitt på Manhattan. Det är nära till Times Square och Theatre District. Det ligger även intill New York Public Library. Det är en fin plats att äta sin lunch på eller att ta en kall drink under en varm sommardag. Det är fullt med yuppies som kommer dit med sina vänner efter jobbet för en drink. Det är definitivt värt att besöka Bryant Park och det är en liten och mysig park.

Little Island

Little Island är en park byggd på stolpar vid Hudson River. Med sitt varierade landskap är det en grön oas vid floden. Det finns gräsmattor för rekreation, vandringsleder, kullar och gömda pärlor. Det finns också ett antal teatrar i parken, som regelbundet används för föreställningar och andra evenemang.

Elizabeth Street Garden

Elizabeth Street Garden är en liten dold park i Nolita. Den här parken är perfekt för att glömma stadens liv och rörelse, eller så kan du äta lunch här. Trädgården är full av skulpturer och underhålls av lokalsamhället. Du hittar den på Elizabeth Street mellan Prince Street och Spring Street.

Parker i New York - Elizabeth Street Garden

Domino Park

Domino Park ligger längs med East River i Williamsburg. Parken har fått sitt namn från det tidigare Domino Sugar Refinery, då parken ligger på samma plats. Parkområdet har mycket att erbjuda som en lekplats, beach volleyboll fält, promenadstråk ovanför marknivå och förstås mycket grönt. En av höjdpunkterna är dimbron, en liten bro där besökare omges av dimsprinklers.

Parker i New York - Domino Park Parker i New York - Elevated Walkway i Domino Park

Paley Park

Paley Park i New York City är en dold liten hemlighet på Midtown Manhattan. Det är en liten oas mitt i den hektiska citypulsen med fina träd och murgröna på väggarna. Höjdpunkten är ett 6 meter högt vattenfall i slutet av parken. Det fina med vattenfallet är att ljudet av fallande vatten överstiger trafikens oljud.

Parken har blivit kallad en av de bästa parkerna i världen. Den följer arkitekturen i området men det känns ändå som man har hamnat någon annanstans där det är lugnt och fridfullt. I den här parken finns det också fem delar av Berlinmuren. Parken hittar du på 3 East 53rd Street mellan kontorsbyggnaderna.

Parker i New York - Paley Park

Prospect Park

Prospect Park är en väldigt stor park som ligger mitt i Brooklyn, nära Barclays Center (där Brooklyn Nets har sin hemmaplan) och nära olika museer. Parken är känd för sitt anlagda vattenspel, även om en del av Brooklyns riktiga natur fortfarande finns i parkområdet. Klart värt ett besök om du längtar efter en stor och lugn grön oas utanför Manhattan.

På vintern finns det en allmän skridskobana och på sommaren finns det många olika aktiviteter. Du kan till och med fiska i parken. Om du åker till New York tillsammans med din familj så är det en härlig park att upptäcka tillsammans. Det finns något att göra för alla åldrar. Titta på medan dina barn får rida på en pony, och koppla av en stund på en stol eller bänk. Du kan även hyra en roddbåt och ha kul tillsammans med hela familjen.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat