Jazz och blues i New York

Jazz i New York

Jazz och blues i New York går att hitta nästan överallt. Varje kväll hålls uppträdanden i varierande storlek. En live-konsert i New York är alltid en väldigt minnesvärd upplevelse. Kolla in klubbens kalender för att se vilka uppträdanden som finns. Om du är intresserad av någon annan musik än jazz och blues, se New Yorks eventskalender här.

Jazzens historia i New York

Jazzmusiken har sina rötter i södra USA:s sena 1800-tal och var en kombination av Europeisk harmonilära och Afrikansk musik.

Harlem

Förutom de södra staterna hade Harlem en stor inverkan på jazzens utveckling. På 1920-talet fanns åtminstone 20 jazzklubbar på Jazz Age Harlem’s Lennox Avenue och Seventh Avenue. Den då unge Billie Holiday upptäcktes här som 17-åring. Mer om Harlems och jazzens historia hittar du på Jazz Museum in Harlem.

Greenwich Village

Greenwich Village där de flesta av dagens jazzklubbar finns är också en viktig milstolpe inom jazz. De boende i ”The Village” har alltid varit kända för att vara progressiva och därför har området traditionellt sett varit en central punkt i såväl politiska som kulturella rörelser. The Village har alltid varit ledande inom musik och stått som värd för många av de största namnen inom jazz. Många av klubbarna nedan är belägna i The Village.

Jazz-rundtur i Harlem

Om du inte känner för att upptäcka Harlem på egen hand kan du bli guidad av en lokal guide och se det bästa av stadsdelen. Ni går runt i Harlem för att sedan äta lokal soul food samt efter middagen gå på en jam session på en lokal klubb i Harlem. Den här rundturen är säsongsberoende.

Boka dina biljetter till en guidad Jazz-rundtur här

Jazz-rundtur i Downtown Manhattan

Om du föredrar att stanna att stanna i Downtown Manhattan boka då turen Monday Night Jazz Tour där du besöker tre olika jazzklubbar i delar av Greenwich Village och West Village. Rundturen ändras varje vecka och du kommer garanterat att besöka de senaste och bästa jazzklubbarna i området. Minimiålder är 21 år.

Boka dina biljetter till en Monday Night Jazz Tour i Midtown Manhattan här

Jazzkryssning på kvällen vid Manhattan

Kombinera en kvällskryssning med musikalisk underhållning och härlig jazzmusik. En live jazztrio spelar klassisk jazzmusik och olika nytänkande hits. Yachten är inredd i 1920-talsstil och har en härlig stämning ombord.

Boka jazzkryssningen på kvällen vid Manhattan här 

Jazzkonsert i Brooklyn

För den mest unika upplevelsen i New Yorks jazzscen kan du passa på att boka en intim jazzkonsert i Brooklyn. Konserten är i en byggnad av rödbrun sandsten i det historiska området Bedford-Stuyvesant där du kan njuta av både jazzmusik och friterad fisk ”southern style”. Och, om du känner dig inspirerad efter konserten kan du visa dina talanger på scenen för en öppen mic.

Boka dina biljetter för en jazzkonsert i Brooklyn här

Jazz Sail

Kryssningen kombinerar sightseeing, jazz och såklart ett fantastiskt fint fartyg. Detta historiska skepp går genom New Yorks hamn medan skickliga jazzmusiker spelar i bakgrunden. Den här säsongsberoende rundturen erbjuds endast mellan juni-september!

Boka biljetter till en Jazz Sail här

Jazz i New York - BB King Blues Club Jazz i New York - Iridium

Jazzklubbar i New York

Det råder ingen brist på jazzklubbar i New York. Du hittar garanterat ett bra uppträdande varje kväll. Jag har listat några av de bästa jazz- och bluesklubbarna här nedan.

Jazz at Lincoln Center

Jazz at Lincoln Center (JALC) i New York är en del av Lincoln Center for the Performing Arts. Många anser att den bästa jazzmusiken i New York finns här.

Lincoln Center är New Yorks kulturella centrum och att gå på en konsert här är mer än värt. Jazz at Lincoln Center erbjuder uppträdanden året runt för alla publiker och åldrar. Det finns tre musikscener:

1. Rose Theater (1233 sittplatser)
2. The Allen Room (483 sittplatser, kännetecknas av ett stort fönster med utsikt över Central Park)
3. Dizzy’s Club Coca-Cola (140 sittplatser, en liten jazzklubb som fått sitt namn av den kända jazzmusikern Dizzy Gillespie)

Jazz at Lincoln Center är beläget söder om Lincoln Center och ligger inne i Time Warner Center precis intill Columbus Circle.

Se program och boka biljetter till Jazz at Lincoln Center här

The Iridium

The Iridium är en högt uppskattad klubb i New York som är specialiserad på jazz och gitarrbaserad musik. Iridiums bokningsstrategi är ʺJazz any instrument, guitar any genre”. Den har utnämnts till den bästa jazzklubben och den bästa gitarrklubben. Klubben har hållit igång sedan 1994 med några större renoveringar genom åren. Det finns även möjlighet att äta mat på Iridium.

Se program och boka biljetter till Iridium här

Smalls Jazz Club

Smalls Jazz Club är beläget i New Yorks Greenwich Village och har en härlig ʺundergroundʺ känsla. Den öppnade i 1993 och blev snabbt ett ställe att få se nya talanger i New Yorks jazzkultur. På grund av ekonomiska problem stängde klubben en kort tid 2003 men öppnade igen i början av 2006.

Första settet startar kl. 19.30 och det är två till tre set per kväll. Entrén kostar $20 per person.
Se program och boka biljetter till Smalls Jazz Club här

Blue Note Jazz

Blue Note är en av de främsta jazzklubbarna i världen och har varit en kulturell institution i Greenwich Village sedan 1981. Blue Note erbjuder musik varje kväll mellan 20.00 och 22.30. På helgerna börjar Late Night Groove Series kl. 00:30 och dessutom serveras brunch på söndagar. Vid bordsbokning på den här klubben är det ingen åldergräns för barn i sällskapet!

Läs mer Blue Note Jazz och se deras program här

Terra Blues

Om du är ute efter mer blues-stämning kan du gå till Terra Blues i Greenwich Village i New York. Det är en modern Blues-salong med utsikt över Bleecker Street och har mer en 20 års erfarenhet av fantastisk blues.

För mer information om Terra Blues se här

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat