Manhattan i New York

Manhattan i New York

Manhattan i New York är stadsdelen med flest sevärdheter och hotell i hela staden. Ön Manhattan är världsberömd för sin skyline och dess berömda skyskrapor. Det är New York Citys pulserande hjärta. Här hittar du bland annat Times Square, Broadway, Wall Street, Empire State Building och Central Park. Den här stadsdelen i New York är för stor för att nämna allt som finns att se och göra. Här nedan berättar lite mer om platser som jag associerar med Manhattan.

Contents

Manhattans historia

Innan holländska Ostindiska kompaniet anlände till New York år 1609, var det ett naturområde där framför allt Lenape-indianer som pratade Algonquin, bodde. Holländarna kallade området för New Netherland och som en bra handelsplats. Hudsonfloden var ett bra fiskeområde och man kunde hitta massor av bäverstammar i omgivningarna. De sålde därefter bäverhud i stor skala till andra länder i Europa. Holländarna namngav huvudstaden i det nya landet till New Amsterdam, som vi numera kallar för Manhattan. På grund av sitt gynnsamma läge för handel växte staden snabbt. Senare, på 1700-talet, kom New Netherland i händerna på engelsmännen. Så småningom undertecknades Treaty of Breda: England fick behålla New Netherland, och Nederländerna behöll Surinam som en koloni. Engelsmännen ändrade namnet på området till New York.

Den amerikanska revolutionen tog kolonin i händerna på amerikanerna. Under artonhundratalet ökade befolkningen från 60 000 till mer än 3,4 miljoner, främst på grund av invandringen via Ellis Island. Markägarna sålde land i blockdelar. Som svar antog New York kommissionärernas plan från 1811 för att dela upp Manhattan enligt ett bestämt mönster. Broadway fortsatte dock att passera genom hela ön. Det historiska gatumönstret i New York finns bara på Lower Manhattan.

Att nå Manhattan

Manhattan är en ö som är helt beroende av tunnlar och broar, eftersom den är omgiven av Hudson River och East River. Således byggdes den världsberömda Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge. Även på själva ön tillkom ett transportmedel som gjorde det lättare att ta sig från punkt A till punkt B. I slutet av 1800-talet togs de första tunnelbanorna ovan mark i drift. Men människor tänkte också på ett underjordiskt system, som så småningom öppnade 1904. Idag har New Yorks tunnelbanesystem mer än 35 tunnelbanelinjer och nästan 400 kilometer spår.

Manhattan i New York - Brooklynbron

Skyskrapor i New York

New York har en världsberömd skyline. I slutet av artonhundratalet var Trinity Church, med sina 86 meter, den högsta byggnaden i New York. Nu är kyrkan omgiven av skyskrapor. Under åren har fler och fler byggnader tillkommit, till exempel den berömda Flatiron-byggnaden och Chrysler-byggnaden. Numera är det omöjligt att föreställa sig den världsberömda silhuetten utan den nästan hundra år gamla Empire State Building. Nya skyskrapor byggs fortfarande varje dag i New York men One World Trade Center är fortfarande den högsta byggnaden i staden med sina 417 meter.

Manhattan i New York - Skyline

Stadsdelar på Manhattan

​​Manhattan är stort och har många stadsdelar men jag har några favoriter. När jag tänker på New York tänker jag på mångfalden i kvarteren och alla sevärdheter som finns att se.

Upper East Side

Upper East Side i New York är ett rikt område.. De rikaste familjerna bor här i sina vackra hus. Området öster om Central Park är också känt som ett paradis för dem som älskar lyxiga modemärken. Butiker som Ralph Lauren finns också här. Konstälskare brukar också trivas på Upper East Side. Museer som Guggenheim Museum och The Met ligger på Museum Mile. Även Museum of the City of New York, ett museum som berättar om Manhattans historia, finns här.

Greenwich Village

Enligt min mening är Greenwich Village det vackraste kvarteret i New York. “The Village”, som stadsdelen också kallas, är känt för sina låga byggnader, många trädgårdar och mysiga gator. Det är den perfekta platsen att tillbringa en solig dag. Många New York-bor bor i Greenwich Village och även NYU University ligger här.

Chinatown

Det faktum att New York är en mångfaldig stad återspeglas väl i Chinatown. I den här stadsdelen är det lätt att känna som om man befinner sig i Kina! Överallt på gatan hittar du mat: Från exotiska frukter till många olika sorters fisk. Det är också platsen där du kan köpa en well-known souvenir för ett lågt belopp, eller äta på en av de många restaurangerna. Under en vistelse i New York, skulle jag definitivt rekommendera en promenad genom den här unika stadsdelen.

Financial District

Wall Street är finansvärldens pulserande hjärta men det spelade även en viktig roll i skapandet av dagens New York. Från södra delen av ön, Lower Manhattan, har staden långsamt vuxit till det vi känner idag. Gatorna är belagda med kullersten och det finns flera historiska platser. Federal Hall är där George Washington invigdes som USA:s första president. Besök Financial District och res tillbaka i tiden.

Central Park

Central Park i New York är hela stadens trädgård. Det här gröna paradiset är en plats för att koppla av och njuta av naturen. Parken mitt på Manhattan är en integrerad del av New York. På en plats med så många byggnader är det oerhört viktigt för New York -borna att kunna komma bort ett tag från allt stadsliv och rörelse.

Times Square

En av de mest besökta platserna på Manhattan är Times Square så den får absolut inte saknas i den här listan! Det är platsen där Broadway och Seventh Avenue korsas, och det är full fart hela dagarna. “The Crossroads of the World” är inte bara känd för sina enorma billboards utan också för de stora flaggskeppsbutikerna. Dessutom är Times Square platsen för alla som älskar musikaler: Här hittar du över fyrtio teatrar som visar Broadwayshower alla dagar i veckan.

Kultur och sport på Manhattan

Manhattan är inte endast platsen för New Yorks toppattraktioner och fantastisk shopping, det är också platsen för kultur. Ön har fler än trettio museer, med fokus på konst och historia, bland annat. Dessutom är New York känt för sina operor och balettföreställningar som äger rum i Lincoln Center.

Du kan också gå och se en sportmatch på Manhattan, till exempel New York Rangers och New York Knicks. Framför allt Madison Square Garden, är platsen för en lyckad utekväll. Förutom sportmatcher finns det också showuppträdanden av världens mest berömda artister.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat