Tunnelbana i New York

Tunnelbanan i New York

Tunnelbana i New York (Metro) är det vanligaste transportmedlet bland New York-bor. Tunnelbanan är ett enkelt och säkert sätt att resa överallt i New York City. New Yorks tunnelbana går 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, året runt. Med ett MetroCard kostar en enkelbiljett $2,75 vilket gör det till ett av de billigaste sätten att upptäcka staden.

Köp dina New York MetroCards här innan du åker

Metro tåg i New York

New York-bor kallar tunnelbanelinjerna för trains. New Yorks tunnelbana har 468 stationer och 24 olika linjer. Tunnelbanelinjerna har olika bokstäver, A, B, C o.s.v. eller nummer, 1, 2, 3 o.s.v. Linjerna täcker Bronx, Manhattan, Brooklyn och Queens.

Tågen går varannan till var femte minut under rusningstid, varje 10-15 minut under dagtid och var 20:e minut på kvällen. Det är mest folk på vardagarna mellan 07.30-09.30 och mellan 16.30-18.30. Dock rekommenderar jag att ta en taxi om du reser ensam på kvällen till och från de yttre stadsdelarna.

Tunnelbana i NYC - Interiör Tunnelbanan i NYC - Tunnelbanestation

Hur man reser med New Yorks tunnelbana

Att utnyttja New Yorks tunnelbana är enkelt. Först behöver du en linjekarta för att få en överblick över alla linjer och stationer. Du kan ladda ned min gratis Eric’s New York app för en karta på mobilen i offlineläge eller ladda ned en här. På kartan kan du hitta den närmsta stationen till din destination. Om stoppet har en svart prick är det ett lokaltåg, är den vit är det ett expresståg. Lokaltåg stannar på alla stationer, expresstågen stannar på några stationer. Om du vill åka till New Jersey, se PATH Train.

När du väl har hittat den linje du ska ta kan du gå till närmsta tunnelbanestation. Alla stationer är tydligt markerade vid ingången till spåren i norrgående riktning (Uptown och Queens) och i södergående riktning (Downtown och Brooklyn).

Obs. att tidtabellerna ofta ändras under helgerna på grund av olika verksamheter. Läs alltid informationen noga som hänger på pelarna i tunnelbanestationen. Där kan du se alternativa rutter.

Interaktiva kartor

För att göra resan ännu enklare finns numera interaktiva kartor på flera av stationerna i New York. Kartorna är stora skärmar med touchfunktion som kan hjälpa dig att komma rätt. Du kan också se meddelanden om eventuella förseningar och strömavbrott som påverkar din resa.

Tunnelbana i New York - Tunnelbaneplattform Tunnelbana i New York - Eric's New York app

Vilket MetroCard ska man köpa?

Du kan köpa ett tunnelbanekort för New York som heter MetroCard. Köper du en enkelbiljett kostar det 3 dollar. Om du köper ett Pay-Per-Ride MetroCard (MetroCard som går att fylla på) kostar en resa 2,75 dollar. Observera att det inte spelar någon roll vart du ska. Det kostar 2,75 dollar hur långt du än reser.  Det finns också ett Unlimited Ride MetroCard för 7 dagar som kostar 33 dollar plus 1 dollar för själva kortet. Det är väldigt smidigt om du planerar att åka ofta med tunnelbanan. Barn som inte är längre än 112 cm reser gratis på tunnelbanan, det finns ingen åldersgräns. Pensionärer betalar samma pris som vuxna.

Du kan köpa eller fylla på med pengar på MetroCard i en biljettautomat eller biljettlucka på vilken station som helst. Du kan betala kontant eller med kreditkort. När du betalar i automaten frågar den efter din postkod, fyll då i kod ”99999”. För varje nytt MetroCard dras en avgift på 1 dollar och efter det kan du fylla på så mycket du vill utan extra avgifter. Man kan köpa maximalt två MetroCards per kreditkort. Om du behöver fler än så, rekommenderar jag att du beställer dem via min sida innan du reser.

Du kan använda ditt Pay-Per-Ride MetroCard (INTE Unlimited kortet) för flera personer (max. 4 personer) vilket skiljer sig från de flesta andra städers tunnelbanor. Allt du behöver göra är att dra kortet och sedan ge kortet till nästa person. Det är lagligt! Det ger dig dessutom lite mer frihet. Vill du köpa MetroCard innan du åker till New York? Beställ ditt New York MetroCard här

Tunnelbanan i NYC - 50 Street Station Tunnelbanan i NYC - Times Square-42 Street

Vett och etikett i tunnelbanan

Precis som i andra länder finns det vett och etikett även på New Yorks tunnelbana. Dessa punkter är något du bör tänka på:

  • Erbjud din sittplats till gravida kvinnor, familjer med barn eller äldre personer
  • Stirra inte på människor på tåget eller perrongen (i princip inte någonstans)
  • Blockera inte dörrarna/utrymmen med större bagage
  • Stå inte framför spärren och leta efter ditt MetroCard
  • Stå på höger sida i rulltrappan så att andra kan passera på vänstra sidan
Eric tipsar: Förut brukade jag rekommendera att köpa Unlimited Ride MetroCard för 33 dollar + 1 dollar för kortet, vilket är smidigt och jättebra om du planerar att åka mycket tunnelbana. Numera råder jag hellre att köpa ett Pay-Per-Ride MetroCard och fylla på reskassan allt eftersom. Anledningen är att om du är i New York i 4-5 dagar måste du ta tunnelbanan tre gånger om dagen för att det ska löna sig. Vissa dagar gör det det men ibland går man hellre eller tar en taxi.

Du är kanske även intresserad av:

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat