Central Park

Central Park

Central Park i New York är en stor park på Manhattan som sträcker sig från 59th till 110th Street och från 5th till 8th Avenue. Parken är konstgjort anlagd med bitar av orörd natur. Varje år besöker nära 42 miljoner människor parken som utgör en centralpunkt av Manhattan. De breda vägarna i Central Park är fria från vägtrafik och det finns alltid en uppsjö av olika attraktioner och aktiviteter. Oavsett om det är vinter eller sommar finns det alltid något att göra.

Eric tipsar: “Central Park är en enorm park, som du kan läsa om här nedan. För att se de bästa delarna av Central Park, kan du upptäcka parken till fots genom att göra vandringsleden i min Erics New York-app. Du kan också hyra en cykel och cykla genom parken på ett par timmar och se alla stora sevärdheter.”

Contents

Sevärdheter i Central Park

Det finns många sevärdheter i Central Park och du kommer inte hinna med att se allting den första gången du besöker parken. Jag har sammanställt en lista med mina egna favoritaktiviteter i Central Park, så att du kan få ut det mesa av din tid.

The Great Lawn

The Great Lawn är namnet på det stora fält som finns i mitten av parken (från 79th upp till 86th). Det finns basketplaner och ett basebollfält samt öppna ytor för andra sporter. Under somrarna organiseras gratis konserter.

Strawberry Fields

Året är 1980 och John Lennon (The Beatles) blir skjuten utanför sin lägenhet (Dakota Building) nära Central Park. Efter hans död anlades monumentet Strawberry Fields på den plats i Central Park där John Lennon älskade att gå till. Monumentet är en symbol för fred. Många fans lämnar blommor, dikter och tänder ljus för att hylla hans minne.
West Side, mellan 71st och 74th Street

Central Park - Strawberry Fields

Belvedere Castle

Under 1800-talet byggdes ett slott på toppen av Vista Rock, en av de bevarade kullarna som är mer än 450 miljoner år gammal. Fram till 60-talet användes platsen av New York Meteorological Observatory för att förutspå vädret. Belvedere betyder vackra vyer på italienska och slottet gör sig verkligen skäl för namnet.
79th Street, mitt i parken vid Turtle Pond

Central Park - Belvedere Castle

Central Park Zoo och Barnens Zoo

Lejon, apor, pingviner och isbjörnar hittar man på Central Park Zoo. Du kanske känner igen den här djurparken eftersom den var inspiration för filmen “Madagaskar”. Det finns också en del med Children’s Zoo som är för barn där de kan klappa djur. Där hittar man getter, får, kor och vietnamesiska hängbukssvin.
East Side mellan 63rd och 66th Street

Central Park i New York - Zoo Central Park i New York - Central Park Zoo

Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir

The Reservoir är en liten sjö i Central Park, uppkommen efter Jacqueline Kennedy Onassis 1994. Som tack för hennes stora engagemang för staden och för att hon gillade att springa runt sjön. Det är idag en populär löprunda, speciellt under våren då körsbärsblommorna slår ut. Rundan är ca 2,7 km lång.
85th till 96th Street, från öst till väst.

Sheep Meadow

Sheep Meadow är en fantastisk plats för att ta det lugnt och njuta av parken. Många New York-bor går dit på sommaren för att sola och ha picknick. Skyskraporna skymtar fram mellan träden, vilket gör platsen mycket vacker. Fram till 1934 användes platsen som betesmark för får, herden bodde i den närliggande byggnaden som idag är en berömd restaurang vid namn Tavern on the Green. Under sommaren är det här också platsen för utomhusfilmer fram till slutet av augusti. Gratis entré.
West side, från 66th till 69th Street

Central Park - Sheep Meadow

Tavern on the Green

Tavern on the Green är en chic restaurang  som ligger i den västra delen av Central Park. Deras maträtter innehåller många lokala och säsongsbundna ingredienser. Här kan du äta lunch eller middag i en klassisk omgivning med utsikt över parken. Tavern on the Green är en trevlig restaurang för en middag på tu man hand.
West Side, 67th Street

Central Park - Tavern on the Green restaurangen Central Park - Tavern on the Green baren

Shakespeare Garden

En vacker trädgård som innehåller några av de blommor och växter som nämns i Shakespeares verk. Det finns också ett mullbärsträd, som sägs vara en utlöpare av ett träd som planterades av Shakespeare själv 1602.

Trädgården ligger nära Delacorte Theater och från maj till augusti månad framförs hans pjäser Shakespeare in the Park. De är väldigt populära teaterföreställningar och kända skådespelare som Al Pacino, Meryl Streep and Natalie Portman har också deltagit i föreställningen. Det finns gratis biljetter men då måste du stå i kö på samma dag som föreställningen. Det finns endast ett begränsat antal biljetter tillgängliga.
West Side mellan 79th och 80th Street

Central Park i New York - Shakespeare Garden

Dolda Vattenfall

Vet du om att Central Park även har vattenfall? Det är inte många turister som känner till det vilket gör dem till vackra och rogivande platser. Det finns fem stycken olika vattenfall, alla fem är konstgjorda och New Yorks dricksvatten flödar i dem. Gå in från den västra sidan av parken vid 102nd street och följ vägen som kallas för ʺthe Lochʺ upp till 106th Street.

Central Park i New York - Vattenfall Central Park i New York - Dolda Vattenfall

Bethesda Terrace

Bethesda Terrace är designad som hjärtat av Central Park. På trappan har du en fantastisk utsikt över sjön och den stora gräsmattan, på grund av god akustik brukar gatumusikanter sjunga och spela instrument under bron. I mitten av torget finns Bethesda Fountain, en av de mest kända fontänerna i världen. Den är också känd som “Angel of the Watersʺ och nedanför ängeln finns fyra keruber som symboliserar hälsa, renhet, avhållsamhet och fred.
Mitt i parken, nära 72nd Street

Central Park i New York - Bethesda Fountain Central Park i New York - Bethesda Terrace

Loeb Boathouse

Mittemot Bethesda Fountain, på andra sidan vattnet, ligger den idylliska Loeb Boathouse, en plats där du kan hyra roddbåtar. Naturligtvis kan du även bara koppla av och njuta av en lunch eller något att dricka tillsammans med en fantastisk utsikt över sjön.
Östra sidan mellan 74th och 75th Street

Central Park - Loeb Boathouse

Naumburg Bandshell

Naumburg Bandshell byggdes år 1923 och är det ända neoklassiska byggnaden i Central Park. Det organiseras ofta olika musikaliska evenemang. Elkan Naumburg var en filantrop och rik bankman från New York som finansierade byggnaden. När den inte används sitter det ofta folk på scenen och kopplar av.
Mitten av parken från 66th till 72nd Street

Vinterkul

Från slutet av oktober till mars, kan du åka skridskor i New York. Du kan gå till Wollman Rink i Central Park. Man kan köpa biljetter i förväg till den här skridskobanan.

Wollman Rink: 59th Street & 6th Avenue (håll till höger när du kommer in i parken)

Att ta sig runt i Central Park

Självklart kan du utforska parken till fots, men det finns flera olika sätt att ta sig runt i Central Park. Hoppa på en cykel eller en e-scooter, eller ta en guidad tur för att lära dig mer om de olika sevärdheterna. Du kan också boka en tur med häst och vagn.

Hyra cykel

Bästa sättet att utforska Central Park är med cykel. Att boka cykeln i förväg rekommenderas starkt, du betalar mindre och är garanterad att det finns en cykel tillgänglig för dig. Central Park har enkelriktade vägar som gör det enkelt att cykla runt hela parken.

Central Park i New York - Cykling Central Park i New York - Guidad cykeltur

Hyra elsparkcykel

Att hyra elsparkcykel i New York är ett unikt sätt att upptäcka mer av Central Park. Elsparkcyklarna är enkla att använda och man kan åka riktigt fort. Det går även att boka en rundtur med en guide genom Central Park. Hyr en under några timmar och se parkens alla sevärdheter.

Central Park rundvandring till fots

Under den här två-timmars rundvandringen kommer du att få lära dig intressant historia om parkens utveckling och ni stannar till vid kända platser i parken som Strawberry Fields, Belvedere Castle, Central Park Mall och Bethesda Fountain. Du kommer utforska parken i små grupper.

Boka din rundvandring i Central Park här

Central Park - Höst

Fler kul fakta

  • Det är den mest populära inspelningsplatsen i New York – Mer än 350 filmer har spelats in i Central Park
  • Central Park är lika stor till ytan som 16 miljoner New York lägenheter
  • Parken är större än hela Monaco
  • Det gick åt mer krut än vad som användes i det Amerikanska inbördeskriget för att spränga plats för de fyra vägar som går igenom parken.

Central Park - Bow Bridge

Varför är Central Park så berömd?

Det vackra Central Park är känt som "Manhattans hjärta" och erbjuder många attraktioner och aktiviteter. Läs allt om Central Park och dess sevärdheter här.

Hur lång tid tar det att promenera runt Central Park?

Central Park är enorm och har många sevärdheter, så du kan spendera många timmar här. Hyr en cykel och se hela parken under ett par timmar.

Vad kostar det att gå in till Central Park?

Det är gratis att gå in i Central Park. Man måste däremot betala för ett antal sevärdheter och aktiviteter som Central Park Zoo.

Vilken är den bästa delen av Central Park att promenera i?

Det finns mycket att se i Central Park, så jag har samlat alla de bästa delarna av parken här. Ladda ner Erics New York-app och följ Central Parks promenadväg för att se höjdpunkterna.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat