Central Park

Central Park

Central Park i New York är en stor park på Manhattan som sträcker sig från 59th till 110th Street och från 5th till 8th Avenue. Parken är konstgjort anlagd med bitar av orörd natur. Varje år besöker nära 42 miljoner människor parken som utgör en centralpunkt av Manhattan. De breda vägarna i Central Park är fria från vägtrafik och det finns alltid en uppsjö av olika attraktioner och aktiviteter. Oavsett om det är vinter eller sommar finns det alltid något att göra.

Eric tipsar: Central Park är en enorm park, som du kan läsa om här nedan. Du kan upptäcka parken till fots men om du vill se mycket på kort tid, är det bättre att hyra en cykel. På så sätt kan du cykla genom parken på ett par timmar och se alla stora sevärdheter.

Sevärdheter i Central Park

Det finns många sevärdheter i Central Park och du kommer inte hinna med att se allting den första gången du besöker parken. Jag har sammanställt en lista med mina egna favoritattraktioner som du kan hitta i parken.

The Great Lawn

The Great Lawn är namnet på det stora fält som finns i mitten av parken (från 79th upp till 86th). Det finns basketplaner och ett basebollfält samt öppna ytor för andra sporter. Under somrarna organiseras gratis konserter.

Strawberry Fields

Året är 1980 och John Lennon (The Beatles) blir skjuten utanför sin lägenhet (Dakota Building) nära Central Park. Efter hans död anlades monumentet Strawberry Fields på den plats i Central Park där John Lennon älskade att gå till. Monumentet är en symbol för fred. Många fans lämnar blommor, dikter och tänder ljus för att hylla hans minne.
West Side, mellan 71st och 74th Street

Central Park - Strawberry Fields

Belvedere Castle

Under 1800-talet byggdes ett slott på toppen av Vista Rock, en av de bevarade kullarna som är mer än 450 miljoner år gammal. Fram till 60-talet användes platsen av New York Meteorological Observatory för att förutspå vädret. Belvedere betyder vackra vyer på italienska och slottet gör sig verkligen skäl för namnet.
79th Street, mitt i parken vid Turtle Pond

Central Park - Belvedere Castle

Central Park Zoo och Barnens Zoo

Lejon, apor, pingviner och isbjörnar. Alla dessa djur kan du se vid Central Park Zoo. Samma zoo som används i filmen Madagaskar. Det finns också ett zoo för barn där de små kan klappa getter, får, kor och vietnamesiska hängbukssvin.
East Side mellan 63rd och 66th Street
Tider: vinter 13:00-16:00, sommar 10:00-17:00 och helger 10:00-17:00

Läs mer om Central Park Zoo här

Central Park i New York - Zoo Central Park i New York - Central Park Zoo

Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir

The Reservoir är en liten sjö i Central Park, uppkommen efter Jacqueline Kennedy Onassis 1994. Som tack för hennes stora engagemang för staden och för att hon gillade att springa runt sjön. Det är idag en populär löprunda, speciellt under våren då körsbärsblommorna slår ut. Rundan är ca 2,7 km lång.
85th till 96th Street, från öst till väst.

Sheep Meadow

Sheep Meadow är en fantastisk plats för att ta det lugnt och njuta av parken. Många New York-bor går dit på sommaren för att sola och ha picknick. Skyskraporna skymtar fram mellan träden, vilket gör platsen mycket vacker. Fram till 1934 användes platsen som betesmark för får, herden bodde i den närliggande byggnaden som idag är en berömd restaurang vid namn Tavern on the Green. Under sommaren är det här också platsen för utomhusfilmer fram till slutet av augusti. Gratis entré.
West side, från 66th till 69th Street

Central Park - Sheep Meadow

Tavern on the Green

Tavern on the Green är en chic restaurang  som ligger i den västra delen av Central Park. Deras maträtter innehåller många lokala och säsongsbundna ingredienser. Här kan du äta lunch eller middag i en klassisk omgivning med utsikt över parken. Tavern on the Green är en trevlig restaurang för en middag på tu man hand.
West Side, 67th Street

Central Park - Tavern on the Green restaurangen Central Park - Tavern on the Green baren

Shakespeare Garden

En vacker trädgård som innehåller några av de blommor och växter som nämns i Shakespeares verk. Det finns också ett mullbärsträd, som sägs vara en utlöpare av ett träd som planterades av Shakespeare själv 1602.

Trädgården ligger nära Delacorte Theater och från maj till augusti månad framförs hans pjäser Shakespeare in the Park. De är väldigt populära teaterföreställningar och kända skådespelare som Al Pacino, Meryl Streep and Natalie Portman har också deltagit i föreställningen. Det finns gratis biljetter men då måste du stå i kö på samma dag som föreställningen. Det finns endast ett begränsat antal biljetter tillgängliga.
West Side mellan 79th och 80th Street

Central Park i New York - Shakespeare Garden

Dolda Vattenfall

Vet du om att Central Park även har vattenfall? Det är inte många turister som känner till det vilket gör dem till vackra och rogivande platser. Det finns fem stycken olika vattenfall, alla fem är konstgjorda och New Yorks dricksvatten flödar i dem. Gå in från den västra sidan av parken vid 102nd street och följ vägen som kallas för ʺthe Lochʺ upp till 106th Street.

Central Park i New York - Vattenfall Central Park i New York - Dolda Vattenfall

Bethesda Terrace

Bethesda Terrace är designad som hjärtat av Central Park. På trappan har du en fantastisk utsikt över sjön och den stora gräsmattan, på grund av god akustik brukar gatumusikanter sjunga och spela instrument under bron. I mitten av torget finns Bethesda Fountain, en av de mest kända fontänerna i världen. Den är också känd som ”Angel of the Watersʺ och nedanför ängeln finns fyra keruber som symboliserar hälsa, renhet, avhållsamhet och fred.
Mitt i parken, nära 72nd Street

Central Park i New York - Bethesda Fountain Central Park i New York - Bethesda Terrace

Loeb Boathouse

Mittemot Bethesda Fountain, på andra sidan vattnet, ligger den idylliska Loeb Boathouse, en plats där du kan hyra roddbåtar, cyklar och romantiska gondoler. Naturligtvis kan du även bara koppla av och njuta av en lunch eller något att dricka tillsammans med en fantastisk utsikt över sjön.
Östra sidan mellan 74th och 75th Street (middag endast möjligt från april till november)

Central Park - Loeb Boathouse

Naumburg Bandshell

Naumburg Bandshell byggdes år 1923 och är det ända neoklassiska byggnaden i Central Park. Det organiseras ofta olika musikaliska evenemang. Elkan Naumburg var en filantrop och rik bankman från New York som finansierade byggnaden. När den inte används sitter det ofta folk på scenen och kopplar av.
Mitten av parken från 66th till 72nd Street

Vinterkul

Från slutet av oktober till mars finns det två stycken skridskobanor i Central Park. Wollman Rink (för fritidsåkare) och Lasker Rink (ishockey och erfarna skridskoåkare). Du kan köpa biljetter i förväg till Wollman Rink.

Läs mer om skridskoåkning i New York här

Wollman Rink: 59th Street & 6th Avenue (håll höger när du kommer in i parken)
Lasker Rink: West Side, 110th Street

Central Park - Skridskoåkning i Wollman Rink Central Park i New York - Victorian Gardens

Victorian Gardens

Under sommarsäsongen användas skridskobanorna till att äta glass på och ett litet tivoli står på Wollman Rink. Victorian Gardens har öppet från juni till september och erbjuder ett stort urval av åkattraktioner, spel, mat och kul för hela familjen.

59th Street & 6 Avenue (gå på den högra sidan när du går in i parken)

Att ta sig runt i Central Park

Självklart kan du utforska parken till fots, men det finns flera olika sätt att ta sig runt.

Hyra cykel

Bästa sättet att utforska Central Park är med cykel. Det är lättast att hyra cykeln i förväg, då betalar du mindre och är garanterad att det finns en ledig till dig. Central Park har enkelriktade vägar som gör det enkelt att cykla runt hela parken.

Läs mer om att hyra cykel här

Central Park i New York - Cykling Central Park i New York - Guidad cykeltur

Roddbåt och hyrcykel

Att ro en roddbåt i Central Park Lake är en klassisker i New York. Hyr en roddbåt i Central Park om du planerar att göra något speciellt, garanterat romantiskt. Du kan kombinera en timmes roddtur med hyrcykel för en dag, så innan och efter roddturen kan ni upptäcka parken och resten av city från sadeln.

Läs mer om att hyra roddbåt i Central Park här

Central Park rundvandring till fots

Under den här två-timmars rundvandringen kommer du att få lära dig intressant historia om parkens utveckling och ni stannar till vid kända filminspelningsplatser i parken, inkluderat the Wollman Rink, the Boathouse Café, the Central Park Mall och Bethesda Fountain.

Du kommer utforska parken i små grupper. Uppsamlingsplatsen är vid hörnet av West 56th Street och 6th Avenue, ett kvarter från central Park.

Boka din rundvandring i Central Park här

Central Park - Höst

Fler kul fakta

  • Mer än 350 filmer har spelats in i Central Park
  • Central Park är lika stor till ytan som 16 miljoner New York lägenheter
  • Parken är större än hela Monaco
  • Det gick åt mer krut än vad som användes i det Amerikanska inbördeskriget för att spränga plats för de fyra vägar som går igenom parken.

Central Park - Bow Bridge

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat