2.1m
Frågor? Email eric@newyork.se
Taxi i New York

Taxi i New York

Taxi i New York

Taxibilarna i New York känner man igen på långt avstånd på grund av deras knallgula färg. De här gula taxibilarna är ett väldigt bra sätt att ta sig runt i city på. Framkörningskostnaden är 2,50 US dollar och sedan tillkommer ett par avgifter på totalt 0,80 dollar. För alla resor som börjar, slutar eller går genom Manhattan söder om 96th Street tillkommer en avgift som heter New York State Congestion Surcharge på 2,50 dollar. Och man betalar 50 cent per 1/5 mile (ca 321 m) eller, under långsamt gående trafik, per 60 sekunder. Du kan få tag på en taxi på gatan, den är ledig när skylten på taket lyser. Om du vill resa lite lyxigare kan du ta en limousine. De är givetvis en aning dyrare, men väldigt eleganta. Du bör diskutera priset i förväg eftersom det inte finns någon taxameter.

Det finns alltid väntande taxibilar på JFK Airport. Ta en av de gula bilarna om du vill hålla ner kostnaden. Observera att en taxiresa från JFK Airport till Manhattan har ett fast pris. Dock har de rätt att ta ett högre pris från Manhattan till JFK Airport.

Åka taxi i New York

Vill du kalla på en taxi på gatan håller du upp en hand. Den mellersta lampan på taket lyser när taxin är ledig. är lampan släckt är den upptagen. När lampan ”off duty” lyser är taxin inte i tjänst. När du kliver in i en taxi i New York ska du aldrig tala om för föraren vilken adress du ska till. Säg istället gatan och tvärgatan som korsar (t.ex. 9th Avenue och 42nd Street). Väl där kan du ge ytterligare riktlinjer för att komma närmare adressen. Försök att kalla på en taxi som åker i den riktning du ska så spar du både tid och pengar.

Resa i grupp

Officiellt är 4 personer tillåtna i en taxi men det måste finnas plats för bagaget också. Har ni mycket bagage behöver ni två taxibilar. Då är det bäst att ta en shuttlebuss eller en stor buss för större grupper.

Resa på natten

På natten är det säkrast och enklast att ta en taxi. Det finns en extra natt-taxa. Mellan kl. 20.00-06.00 betalar du 50 cent extra. Man betalar även 1 dollar extra måndag-fredag kl.16.00-20.00, under rusningstrafiken.

Att betala i en taxi

Du kan betala taxin kontant eller med kreditkort. Glöm inte bort att ge dricks när du betalar kontant. Om du betalar med kreditkort är det lätt att ge dricks. Innan du drar kortet visas den totala summan på displayen samt en möjlighet att ge 20%, 25% eller 30% dricks. Välj någon av dessa eller ange en mindre summa manuellt.

Taxi i New York - Dricks Taxi i New York - Saks

Limegröna taxibilar

Manhattans 12 000 gula taxibilar har fått sällskap av limegröna taxibilar. Dessa taxibilar är endast tillåtna att hämta upp personer i de norra delarna av Manhattan (t.ex. Harlem) samt de andra stadsdelarna (Bronx, Queens och Brooklyn).

Taxi i New York - Gröna och gula taxibilar Taxi i New York - Grön taxi

Eric tipsar: New York-bor säger aldrig till chauffören vart de vill åka förrän de sitter inne i bilen. Anledningen till det är att chauffören inte alltid känner för att köra dit du ska men om du redan sitter i bilen måste chauffören ta körningen. Om du ser en taxi med skylten Off Duty (ej i tjänst) på taket kan du ändå vinka in den eftersom de ibland letar efter någon som ändå ska åt samma håll som chauffören eller en längre körning. Mellan kl. 16.00 -19.00 är det väldigt svårt att få tag i en ledig taxi så tänk på det om du vill komma i tid.

Taxi i New York - Rusningstrafik Taxi i New York - Fifth Avenue

Du är kanske även intresserad av:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Win a trip to New York
Eric's New York Find it for free on the App Store
App store Google play
Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


från
till och med
Sökresultat
från
till och med
Sökresultat