Taxi i New York

Taxi i New York

Taxibilarna i New York känner man igen på långt avstånd på grund av deras knallgula färg. De här gula taxibilarna är ett väldigt bra sätt att ta sig runt i city på.

Contents

Pris för taxi i New York

Framkörningskostnaden för taxibilar i New York är $ 3 och sedan tillkommer ett par avgifter på totalt $ 1.50. För alla resor som börjar, slutar eller går genom Manhattan söder om 96th Street tillkommer en avgift som heter New York State Congestion Surcharge på $ 2.50. Och man betalar $ 0.70 per 1/5 mile (ca 321 m) eller, under långsamt gående trafik, per 60 sekunder. Du kan få tag på en taxi på gatan, den är ledig när skylten på taket lyser. Det finns alltid väntande taxibilar på JFK Airport. Ta en av de gula bilarna om du vill hålla ner kostnaden. Observera att en taxiresa från JFK Airport till Manhattan har ett fast pris. Dock har de rätt att ta ett högre pris från Manhattan till JFK Airport.

Taxi i New York Taxi i New York - Saks

Åka taxi i New York

Vill du kalla på en taxi på Manhattans gator, håller du upp en hand. Den mellersta lampan på taket lyser när taxin är ledig. är lampan släckt är den upptagen. När lampan “off duty” lyser är taxin inte i tjänst. När du kliver in i en taxi i New York ska du aldrig tala om för föraren vilken adress du ska till. Säg istället gatan och tvärgatan som korsar (t.ex. 9th Avenue och 42nd Street). Väl där kan du ge ytterligare riktlinjer för att komma närmare adressen. Försök att kalla på en taxi som åker i den riktning du ska så sparar du både tid och pengar.

Resa i grupp

Officiellt är 4 personer tillåtna i en taxi men det måste finnas plats för bagaget också. Har ni mycket bagage behöver ni två taxibilar. Då är det bäst att ta en shuttlebuss eller en stor buss för större grupper.

Resa på natten

På natten är det säkrast och enklast att ta en taxi. Det finns en extra natt-taxa. Mellan kl. 20.00-06.00 betalar du $ 1 extra. Man betalar även 2.50 dollar extra måndag-fredag kl.16.00-20.00, under rusningstrafiken.

Att betala i en taxi

Du kan betala taxin kontant eller med kreditkort. Glöm inte bort att ge dricks när du betalar kontant. Om du betalar med kreditkort det har blivit lätt att ge dricks. Innan du drar kortet visas den totala summan på displayen samt en möjlighet att ge 20%, 25% eller 30% dricks. Välj någon av dessa eller ange en mindre summa manuellt.

Limegröna taxibilar

Manhattans 12 000 gula taxibilar har fått sällskap av limegröna taxibilar. Dessa taxibilar är endast tillåtna att hämta upp personer i de norra delarna av Manhattan (t.ex. Harlem) samt de andra stadsdelarna (Bronx, Queens och Brooklyn).

Taxi i New York - Gröna och gula taxibilar Taxi i New York - Grön taxi

Eric tipsar: “New York-bor säger aldrig till chauffören vart de vill åka förrän de sitter inne i bilen. Anledningen till det är att chauffören inte alltid känner för att köra dit du ska men om du redan sitter i bilen måste chauffören ta körningen. Om du ser en taxi med skylten Off Duty (ej i tjänst) på taket kan du ändå vinka in den eftersom de ibland letar efter någon som ändå ska åt samma håll som chauffören eller en längre körning. Mellan kl. 16.00 -19.00 är det väldigt svårt att få tag i en ledig taxi så tänk på det om du vill komma fram i tid.”

Ta Lyft och Uber i New York

Uber och Lyft har blivit populära färdmedel i New York. Du beställer en bil via Lyft appen eller via Uber appen (samma app som i Sverige). Därför är det enkelt att beställa en bil. Lyft och Uber är också billigare än yellow cabs. Använd den här länken och få upp till $ 36 rabatt med Lyft! Krediten gäller i 14 dagar efter du har skapat ett konto. Ladda ned appen ett par dagar innan du åker till New York så att du kan resa i staden med rabatt..

Vill du åka gratis i en Tesla-taxi? Använd Revel! Det fungerar på samma sätt som Uber och Lyft. Ladda ner appen här. Når du har laddet ner appen, använd rabattkoden ERICL4759 för att få 50% rabatt. Revel har färre bilar, men de är ALLA elektriska taxibilar!

Taxi i New York - Rusningstrafik Taxi i New York - Fifth Avenue

Hur mycket kostar en taxiresa i New York?

För en taxiresa i New York betalar du en första avgift på 3 dollar, 0.70 dollar per 320m (1/5 mile) eller 60 sekunder plus tilläggsavgifter. Läs allt om priserna här.

Hur beställer jag en taxi i New York?

Du fixar helt enkelt en taxi på gatan genom att räcka upp handen. Den mittersta lampan på taxin lyser om den är ledig.

Är det svårt att få tag på en taxi i New York?

Det är väldigt svårt att få tag på en taxi mellan kl. 16 och 19.

Hur betalar man för en taxi i New York?

Du kan betala i taxin med kontanter eller kreditkort. När du betalar kontant får du inte glömma att ge dricks.

Är det billigare att ta en taxi eller Uber i New York?

Uber är billigare än en gul taxi i New York. För att få en riktig New York-upplevelse rekommenderar jag dock att du tar en yellow taxi minst en gång under din semester.

Ger man dricks till taxichaufförer i New York?

Ja, i en taxi i New York brukar man avrunda priset uppåt för kortare resor ge 10-20 % av priset i dricks för längre resor.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat