Behöver jag ett ESTA för New York?

Behöver jag ett ESTA för New York

ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) är ett onlineformulär och du måste ha det inför din resa till New York. ESTA är en del av USA:s säkerhetskontroll. Alla som reser till USA med ett Visa Waiver Programme (VWP) behöver ett ESTA. VWP accepterar de flesta svenska medborgare med ett giltigt och elektroniskt pass att resa till och vistas i USA i 90 dagar utan ett visum. Även om du inte behöver ett visum så måste du ända ansöka om ett Electronic System for Travel Authorisation (ESTA) i minst 3 dagar INNAN du åker till New York. Det är tillrådligt att göra det ännu längre i förväg.

Contents

Hur ansöker jag om ett ESTA?

Det är lätt att ansöka ett ESTA online. För att läsa sidan och ansökan på svenska, klicka på svenska i det övre högra hörnet. Att göra en ansökan kostar $21 och ska betalas med kreditkort eller PayPal. Vanligtvis får du en bekräftelse att du kan resa till New York inom ett antal sekunder, men det kan också dröja längre. Se till att andra medlemmar i din grupp också ansöker om ett ESTA. Även spädbarn som reser utan flygbiljett behöver ett eget ESTA.

Ansökningsförfarande för ESTA

När du ansöker får du ett e-postmeddelande med en kod som bekräftar din e-postadress. Om du har några problem när du ansöker kan du kontakta ESTA direkt via telefonnumret som du hittar längst ner på deras sida.

När du är klar får du en bekräftelse på din ansökan. Du får ett e-postmeddelande när din status ändras eller du kan gå till “Kontrollera existerande ansökan” på webbsidan där du loggar in för att kontrollera din ESTA-status. Jag rekommenderar att du ansöker i tid för att undvika problem. “Authorisation Approved” innebär att din ESTA-ansökan blev godkänd och att du kan åka. “Travel Not Authorised” innebär att din ansökan blev avslagen och att du måste kontakta den amerikanska ambassaden eller konsulatet, och “Authorisation Pending” betyder att du måste kontrollera din ESTA-status vid ett senare tillfälle.

Du bör vara medveten om att det finns företag som erbjuder att fylla i formuläret åt dig och att det kostar pengar. Tänk på att du då betalar för en service som inte behövs. Alla kan ansöka om ett ESTA själva.

Eric tipsar: “Det går att ansöka om ESTA för fler personer samtidigt, i en gruppansökan. Min personliga erfarenhet är emellertid att det kan leda till fler problem än om man gör separata ansökningar. Därför rekommenderar jag att man lämnar in en ansökan per person. Det tar lite längre tid men chansen är större att ansökan går igenom utan problem.”

Vad behöver jag för att ansöka om ESTA?

När du ansöker om ett ESTA behöver du följande:

  • Ett kreditkort eller ett PayPal-konto för att betala 21 dollar för din ESTA-ansökan.
  • Ett pass
  • Ett foto av ditt pass som du måste ladda upp.

Hur länge är ett ESTA giltigt?

ESTA är giltigt i 2 år från ansökan och du kan hämta det på webbplatsen om du återvänder till USA inom denna tid. Du behöver inte ange informationen på nytt, förutom om ditt pass har ändrats. Då måste du ansöka på nytt och betala avgiften igen.

Mobile Passport Control app

När ditt ESTA har godkänts kan du ladda ner appen Mobile Passport Control och fylla i uppgifterna. Med MPC kan du stå i en annan kö vid US Customs, vilket i allmänhet förkortar väntetiden och gör att du kommer igenom tullen snabbare.

Hur länge måste passet vara giltigt?

Har du ett svenskt pass och reser du med ett ESTA? För att komma in i USA måste ditt pass vara giltigt fram till och med den dag du ska lämna landet igen. För att undvika problem i oförutsedda situationer, som ett annullerat flyg eller på grund av sjukdom, bör du resa med ett pass som har en längre giltighetstid. Varje resenär, även bebisar och barn, måste ha eget pass vid resa. (Den senaste uppdateringen av den här informationen var 12 oktober 2023).

Fått ESTA godkänt och vill nu få olika rabatterbjudanden? Anmäl dig här nedan till mitt nyhetsbrev som skickas ut varannan vecka:

Behöver jag visum för att resa till New York?

Med ett giltigt ESTA kan de flesta svenska medborgare besöka USA i upp till 90 dagar utan visum. Läs mer om hur du ansöker om ett ESTA här.

Behöver jag ett ESTA för New York?

Alla som reser till USA inom Visa Waiver Programme (VWP) behöver ett ESTA.

Hur mycket kostar ett ESTA för New York?

Att ansöka om ett ESTA på den officiella webbsidan kostar 21 dollar.

Hur långt i förväg bör jag ansöka om ett ESTA?

Du bör ansöka om ett ESTA minst tre dagar före resan men det är bättre att göra det ännu längre i förväg.

Hur ansöker jag om ett ESTA för New York?

Det är enkelt att ansöka om ett ESTA online. Läs mina råd här.

Finns det fler formulär som jag måste fylla i?

Du behöver inte fylla i fler formulär om du har ett ESTA men om du har ett visum är det fallet.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat