Behöver jag ett ESTA för New York?

Behöver jag ett ESTA för New York

ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) är ett onlineformulär och du måste ha det inför din resa till New York. ESTA är en del av USA:s utökade säkerhetskontroll. Alla som reser till USA med ett Visa Waiver Programme (VWP) behöver ett ESTA. VWP accepterar de flesta svenska medborgare med ett giltigt och elektroniskt pass att resa till och vistas i USA i 90 dagar utan ett visum. Även om du inte behöver ett visum så måste du ända ansöka om ett Electronic System for Travel Authorisation (ESTA) i minst 3 dagar INNAN du åker till New York.

Hur ansöker jag om ett ESTA?

Det är lätt att ansöka ett ESTA online. För att läsa sidan och ansökan på svenska, klicka på svenska i det övre högra hörnet. Att göra en ansökan kostar $14 och ska betalas med kreditkort eller PayPal. Vanligtvis får du en bekräftelse att du kan resa till New York inom ett antal sekunder, men det kan också dröja längre. Du kan gå till ”Kontrollera existerande ansökan” på webbsidan där du loggar in för att kontrollera din ESTA-status. Jag rekommenderar att du ansöker i tid för att undvika problem. “Authorisation Approved” innebär att din ESTA-ansökan blev godkänd och att du kan åka. “Travel Not Authorised” innebär att din ansökan blev avslagen och att du måste kontakta den amerikanska ambassaden eller konsulatet, och “Authorisation Pending” betyder att du måste kontrollera din ESTA-status vid ett senare tillfälle.

Se till att din resepartner och andra medlemmar av familjen också fyller i informationen. Även bebisar som reser utan egen flygbiljett behöver sitt eget ESTA formulär. ESTA är giltigt i 2 år och du använda det igen om du flyger till New York. Du behöver inte fylla i information igen. Undantaget är om ditt pass har ändrats på något sätt. I så fall måste du fylla i en ny ansökan och betala avgiften igen. Du bör vara medveten om att det finns företag som erbjuder att fylla i formuläret åt dig och att det kostar pengar. Tänk på att du då betalar för en service som inte behövs. Alla kan ansöka om ett ESTA själva.

Eric tipsar: Det går att ansöka om ESTA för fler personer samtidigt, i en gruppansökan. Min personliga erfarenhet är emellertid att det kan leda till fler problem än om man gör separata ansökningar. Därför rekommenderar jag att man lämnar in en ansökan per person. Det tar lite längre tid men chansen är större att ansökan går igenom utan problem.

Finns det fler formulär som jag måste fylla i?

Du behöver inte fylla i fler formulär om du har ett ESTA men om du har ett visum är det fallet. Det är bäst att kontrollera det med flygvärdinnan eller flygstewarden som delar ut formulär under flygturen. Ta med dig en penna för säkerhets skull. Tullformulär delas ut någon gång i mitten på flygturen och det är meningen att du fyller i det på en gång. Vänta inte tills du kommer till tullen. Familjer med samma efternamn behöver bara fylla i ett formulär.

Hur länge måste passet vara giltigt?

Har du ett svenskt pass och reser du med ett ESTA? För att komma in i USA måste ditt pass vara giltigt fram till och med den dag du ska lämna landet igen. För att undvika problem i oförutsedda situationer, som ett annullerat flyg eller på grund av sjukdom, bör du resa med ett pass som har en längre giltighetstid. Varje resenär, även bebisar och barn, måste ha eget pass vid resa. (Den senaste uppdateringen av den här informationen var 25 november 2019).

Fått ESTA godkänt och vill nu få olika rabatterbjudanden? Anmäl dig här nedan till mitt nyhetsbrev som skickas ut varannan vecka:

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat