Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge i New York

Brooklyn Bridge byggdes mellan 1869 och 1881 och öppnades upp för allmänheten maj 1883. Bron var den första i världen som var konstruerad av stål. Under en tidsperiod var Brooklyn Bridge den enda länken över till Brooklyn från Manhattan. Om du promenerar över bron kommer du att ha en fantastisk utsikt över Manhattans skyline.

Brooklyn Bridge historia

Brooklyn Bridge designades av John August Roebling, som omkom i en olycka under byggnaden av bron innan den stod klar. Han son Washington Roebling tog över som arbetsledare efter hans död. Men, även han var med om en olycka i samband med byggnaden av bron, vilket gjorde det omöjligt för honom att fortsätta koordinera projektet. Han fortsatte att övervaka konstruktionen och agerade byggledare med hjälp av sin fru Emily Warren Roebling som agerade som kommunikatör mellan Washington och konstruktörerna, han följde även processen via teleskop från hans lägenhet. Den 24 maj 1883 invigdes bron och Emily Warren Roebling var den första som gick över bron. Efter henne följde 1800 fordon och 150 300 gående samma dag. På den tiden var Brooklyn Bridge den enda förbindningen mellan Manhattan och Brooklyn.

Kostnaden för bron uppges har varit 19 miljoner dollar. År 2007 motsvarade den summan 320 miljoner dollar. Kul fakta: Sex dagar efter öppningen började ett rykte sprida sig i New York att Brooklyn Bridge stabilitet var en risk. Att bron helt enkelt skulle kollapsa. För att bevisa att ryktet var falskt bestämde ʺCircusmannenʺ P.T. Barnum sig för att gå tillsammans med 21 elefanter över bron.

Nu för tiden passerar ca 120 000 bilar, 4000 gångtrafikanter, 2600 cyklister dagligen Brooklyn Bridge varje dag.

Utsikt från Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge har utvecklats under åren till att bli både en attraktion och en symbol för New York. Bästa sättet att se och uppleva Brooklyn Bridge är till fots. Bäst är att gå från Brooklyn till Manhattan, för att njuta av utsikten över Manhattans skyline. En fördel är att bron är något sluttande i den riktningen. Promenaden tar ca 45 minuter men räkna med lite längre tid om du vill ta foton.

Ta tunnelbanelinje A eller C till High St. i Brooklyn. Därifrån kan du följa skyltarna till Brooklyn Bridge. Entrén till bron är på Washington Street.

Ett annat sätt att upptäcka Brooklynbron är att hyra en cykel och cykla över bron. Om du föredrar att ta en guidad rundtur och lära dig mer om historien bakom Brooklyn Bridge medan du promenerar på bron, läs mer här.

Promenadväg över Brooklynbron

En trevlig rutt att följa om du vill besöka Brooklyn Bridge är rutten ”DUMBO – Brooklyn Bridge”, som finns i min app Eric’s New York. Öppna appen och välj ”walking routes” för att hitta rutten som jag har gjort. Under promenaden kan du bland annat upptäcka mer av Brooklyn Heights, DUMBO och Brooklyn Bridge Park innan du går över Brooklynbron.

Brooklyn Bridge - Utsikt från Squibb Bridge Brooklyn Bridge - Squibb Bridge

Att göra i Brooklyn

Namnet Brooklyn kommer från den holländska staden Breukelen. Brooklyn anses vara det mest avslappnade området/stadsdelen i New York. Det är också den stadsdel som har flest olika nationaliteter.

I Brooklyn kan ni ta en god fika i Empire Stores nära bron. Njut av utsikten över Brooklyn Bridge och av Manhattans skyline i den här nyrenoverade fabriksbyggnaden i DUMBO. De öppnar tidigt på morgonen så det är en perfekt ställe att börja dagen på.

Är du hungrig eller sugen på en riktig god pizza?  Då rekommenderas Juliana’s på 19 Old Fulton Street. Om du är vill ha en drink, eller att ta en öl då har Brooklyn mycket att erbjuda.

Brooklyn Bridge i New York - Skyline

Brooklyn Bridge Park

Gå till Brooklyn Bridge Park för en paus från asfaltdjungeln på Manhattan. Njut av en picknick eller middag under en solig dag och upplev en fantastisk utsikt över Manhattans skyline och Brooklyn Bridge, och gå sedan tillbaka över bron till Manhattan. Kom ihåg att ta med dig kameran.

Eric tipsar: Om du inte känner för att promenera längre sträckor, ta då istället NYC Ferry vattenvägen. Det tar endast ett par minuter att åka från Manhattan till Pier 1 vid Brooklyn Bridge Park. Under båtturen får du en härlig utsikt över Manhattans skyline och Brooklynbron.

Brooklyn Bridge i New York - Löpning

Varför är Brooklynbron så berömd?

När Brooklynbron blev klar år 1883, var bron den enda vägen mellan Manhattan och Brooklyn. I dag är den ett av New Yorks mest kända landmärken och står högst upp på de flesta besökares lista över saker att göra. Läs mer om Brooklyn Bridge här.

Hur lång tid tar det att gå över Brooklynbron?

Planera in minst 45 minuter för att gå över Brooklynbron i en lugn takt, och få tid över till att ta några foton under promenaden. Jag rekommenderar att du går från Brooklyn mot Manhattan. Läs alla mina tips här.

Är Brooklynbron verkligen sevärd?

Ja, Brooklyn Bridge är verkligen sevärd! Den berömda bron erbjuder vackra vyer och är en av stadens höjdpunkter. Ett måste för alla som besöker New York!

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat