Frukost i New York

Frukost i New York

Letar du efter en bra frukost i New York? En äkta New York-bo äter sin frukost oftast på springande fot, mellan tunnelbanan och kontoret. Det finns hundratals olika vagnar som säljer frukostmat av alla dess slag. Vill du köpa en kopp kaffe? Beställ det då alltid utan mjölk. Annars kommer du att få low fat milk vilket är väldigt vattnigt och gör kaffet smaklöst. Vill du ha kaffe, välj då utan mjölk eller fråga om non-low-fat milk. Expediterna i matvagnarna är otåliga och det uppskattas inte att kunderna tar god tid på sig att beställa. Då är det mycket trevligare att äta frukost i en diner. Du hittar dem överallt i New York. Jag rekommenderar att du går till en diner minst en gång under din vistelse i New York för att få den där perfekta amerikanska känslan.

Äta frukost i en diner

Att äta frukost på en diner är billigt. Du får 2 ägg med toast, potatis, bacon, kaffe och juice för 10 US dollar. Det är viktigt att ge dricks när man äter i en diner. En rimlig summa för dricks är 15-20 % på notan. Titta på ditt kvitto, ibland ingår dricks i slutnotan.

Eric tipsar: “Det är så här en riktig New York-bo beställer sin frukost: Can I have two eggs sunny side up, white toast, bacon, coffee, and a small OJ? Kan jag ha två ägg (ej vändstekta) på vitt bröd, bacon, kaffe och en liten Orange Juice. Ett “fried egg” innebär stekt ägg som inte är vändstekt. Du beställer alltid en kopp kaffe. Du kan få påtår, om du köper te får du mer vatten i påtår men ingen ny tepåse.”

Frukost i NYC - Hälsosam Frukost i NYC - Pannkakor

Ellen’s Stardust Diner i New York

Om du letar efter något speciellt, då ska du gå till Ellen’s Stardust Diner på Broadway, 51 Street (nära Times Square). Det unika med den här lilla restaurangen är att alla servitörer sjunger, det blir nästan som en gratis liten Broadway show! Många som har jobbat hos Ellen’s lämnar stället efter ett par månader för att uppträda och jobba för riktiga musikaler i New York. Ellen’s har därmed blivit som en skola för många musikalartister och ett steg i karriären.

Bästa tiden att gå till Ellen’s är runt kl. 08:00 på morgonen. Efter det är det mycket folk och svårt att få sittplatser. Vanligtvis startar servitörerna att sjunga vid åttatiden. Frukosten hos Ellen’s Stardust Diner kostar lite mer än i en vanlig diner.

Frukost i New York - Ellens Stardust Frukost i New York - Ellens Stardust inne

Westway Diner

Westway Diner öppnades 1988 och har öppet 7 dagar i veckan från kl. 8:00 på morgonen till kl. 21:00. Det är en typisk diner: maten är enkel och serveras snabbt. Du måste verkligen veta vad du vill beställa efter personalen alltid har bråttom. Beställ inte a la carte på det här stället men en meny istället som har kaffe och juice, vilket är mycket billigare. Du kan dock bara beställa en av de här menyerna mellan mån-fre.

Frukost i New York - Westway Diner Frukost i New York - Westway Diner frukost

Hector’s Cafe & Diner

Hector’s Cafe & Diner (1949) är den sista ”old school” dinern i New York. Det är en oas i det hippa och turisttäta Meatpacking District. Hector’s är fulsnyggt, billigt och ganska kalt. Något som är svårt att hitta i Meatpacking nu för tiden. Martin Scorsese använde Hector’s som dekor i filmen Taxi Driver och även TV-serien Law & Order gjorde likadant. Gå till Hector’s för den äkta känslan av råhet, drogmissbrukare och deras langare som brukade vara i den här stadsdelen under en lång tid. Välj Hector’s istället för Bubby’s som ligger bredvid. Eller, vänta, gå inte till Hector’s! Låt Hector’s förbli den oslipade diamanten i city.

Frukost i New York - Hector's i Meatpacking Frukost i New York - Hector's inne

La Bonbonniere

Denna West Village-restaurang är, i motsats till vad namnet antyder, verkligen New York. I enlighet med amerikansk sed kan du äta frukost här billigt och snabbt. Det finns några bord utanför, så du kan sitta där när vädret är fint. Men det finns också gott om plats inne för att njuta av de läckra pannkakorna, hamburgarna och smörgåsarna som finns på menyn.

Frukost i New York - La Bonbonniere Frukost i New York - La Bonbonniere in New York La Bonbonniere frukost

Bubby’s

För en amerikansk frukost eller brunch ska du bege dig till Bubby’s i TriBeCa. Den fotogeniska restaurangen har funnits här sedan 1990 och är mycket välkänd i staden. Bubby’s använder färska produkter och vill få dig att känna dig som hemma. Du kan till exempel beställa en av deras pannkaksspecialiteter och om du är på humör, Mimosa Flight, som innehåller små glas med alla deras mimosasmaker.

Frukost i New York - Bubbys Frukost i New York - Bubbys insidan

Tom’s Restaurant

Tom’s Restaurant är en familjeägd restaurang som har funnits sedan 1940-talet och ligger i Morningside Heights. Mangå lokabor kommer hit för att äta, och där kan du säkert se ett Seinfeld-fan eftersom det var den diner som var med i serien. Det är också den enda anledningen till att jag gillar att gå till denna diner. Beställ något av de klassiska menyerna, särskilt korvarna är goda här.

Frukost i New York. Toms Restaurant

Frukust vid matvagnar

På morgonen kan man se många matvagnar på gatorna. De finns överallt, särskilt vid livliga korsningar, tunnelbanestationer och i närheten av kontor.  Många av dessa matvagnarna har funnits på samma plats i flera år, så New York-borna har sina favoriter när det gäller frukost eller kaffe. Det är super New York att äta frukost på det här sättet på morgonen, och det är billigt också.

Det finns två typer av vagnar: de med och de utan grill. I vagnarna utan grill finns kaffe och te, men det finns också ett stort utbud av bagels, croissanter, muffins, kakor och frukt. Om vagnen har en grill kan du dessutom beställa varma smörgåsar. Som ett “Egg on A Roll”, med möjlighet att lägga till ost och bacon. Detta kostar normalt 2 till 3 $, och en kopp kaffe kostar mellan 1,50 och 2 $.

Frukost i New York - matvagn Frukost i New York - gatumat

La Parisienne

La Parisienne är en mysig restaurang i fransk stil. Den ligger i Financial District och är ett härligt frukostställe om du bor i Lower Manhattan. De har öppet varje dag från kl. 08.00 och du kan till exempel börja dagen med avocado toast, en croissant eller lite yoghurt. Här kan du även äta en underbart god lunch som i Paris eller gå hit för en drink under Happy Hour.

Buvette i Greenwich Village

Letar du efter ett trevligt frukostställe i Greenwich Village? Gå då till Buvette. En liten Paris-inspirerad bistro full med liv och rörelse. Personalen är professionell och har en passion för god mat och franska viner. Jag har ofta suttit vid baren på morgonen och beställt en espresso och croissant.  I den lilla köket tillagar de klassiska franska rätter. Bistron är ett bra ställe för en god frukost eller brunch. Pröva våfflor, rostat bröd med olika pålägg, en skink-och ostsmörgås eller en sallad och färskpressad juice vid sidan om. Om du föredrar att sitta utomhus, finns det även en liten trädgård. Buvette är öppet från tidig morgon till sen kväll.

Eric tipsar: “Det här är en härlig liten bistro för frukost eller lunch. Men kom ihåg att den är liten och ofta full med folk. Eftersom du inte kan reservera i förväg kan det dröja lite innan du får ett bord. Passa på att använda deras toalett där du även hittar härligt doftande franska tvålar!”

Frukost i New York - Buvette Frukost i New York - Mat hos Buvette

Gemma i Bowery Hotel

I East Village, Lower Manhattan, hittar du Bowery Hotel och deras italienska restaurant: Gemma. Trots deras höga kändisvarning går det fortfarande att äta frukost här till ett relativt lågt pris. Börja dagen med två stekta eller kokta ägg (“two eggs any style”) och lägg till bacon för några extra dollar. Eller, beställ deras pannkakor eller fattiga riddare (“french toast”).

Frukost i New York - Gemma Frukost i New York - Frukost på Gemma

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat