Guggenheim Museum i New York

Köp dina biljetter nu
Guggenheim Museum i New York

Guggenheim Museum i New York är en av de vackraste byggnaderna i området Upper East Side i New York,  kanske till och med världens vackraste byggnad. Byggnaden är i sig är en anledning att lägga till ett besök här på din Topp-5 lista över sevärdheter som du vill besöka under en vistelse i New York. Finns det även något att se på insidan? Självklart: förutom en permanent utställning har museet omfattande, tillfälliga utställningar som ofta överträffar alla förväntningar. Det är ett bevis på att kuratorerna lägger ner mycket energi, tid och omtanke på utställningarna.

Köp dina biljetter till Guggenheim Museum här

Byggnaden

De som ser Guggenheim för första gången tror ibland att det är en nybyggd, futuristisk byggnad. Men Guggenheim byggdes redan år 1959. Arkitekten var amerikanen Frank Lloyd Wright vars arbete är känt i hela världen. Det som utmärker byggnaden är att de övre ”ringarna” är mycket bredare än grunden vilka ger byggnaden sin unika form. Den ser nästan lite utomjordisk ut! Kanske är det därför byggnaden användes i filmen Men in Black. Insidan av byggnaden är nästan lika ovanlig som utsidan. Golvet är format som en uppåtgående spiral vilken har utgångar som leder till olika rum.

Eric tipsar: Känner du dig lite trött? Eller har du svårt för att gå? Ta då istället hissen upp till högsta våningen för att sedan gå ”spiralen” ner.

Guggenheim Museum in New York Art Guggenheim Museum i New York - Inne

Permanenta utställningar

Guggenheim har för det mesta tillfälliga utställningar som är mycket bra. Även de permanenta utställningarna är klart värda att besöka. De heter Thannhauser Collection och Guggenheim Collection.

Thannhauser Collection (våning 2)

Familjen Tannhauser var framgångsrika, tyska konsthandlare i början av förra seklet. I flera generationer var de mycket bra på att upptäcka vilka konstnärer som skulle slå igenom, och vilka som skulle misslyckas. De lyckades få ihop en fantastisk konstsamling med bland annat konst av Picasso, Van Gogh och Cézanne. Familjen Thannehauser och Guggenheim var goda vänner och eftersom de delade samma ideér och visioner överlämnade Tannhausers hela sin konstsamling till Guggenheim Museum.

Guggenheim Collection (våning 3)

Guggenheim Collection har konst från modernismen. Det finns konst av bland annat Marc Chagall, Wassily Kandinsky och Piet Mondriaan. I resten av konstsamlingen finns det konst från olika Europeiska länder samt Ryssland från 1920-talet och framåt.

Guggenheim Museum i NYC - Taxi Guggenheim i NYC - Interiör

Mat och dryck

Efter att ha promenerat runt 3 våningar behöver du antagligen en kopp kaffe. Detta har man tagit hänsyn till då det faktiskt finns ett kaffeställe (med namnet Café 3) där du kan beställa en utmärkt espresso eller cappuccino och en liten kakbit. Utsikten? Central Park, inte illa! Känner du dig hungrig, gå ner till entréplan. På 88th street hittar du The Wright. En bra men ganska liten restaurang.

Praktisk information

Efter köp får du en kupong som du kan skriva ut och använda som biljett, eller visa upp som mobilbiljett på din telefon.

  • Öppettider:
    • Måndag: kl. 11:00 – 18:00
    • Tisdag och onsdag: stängd
    • Torsdag – söndag: kl. 11:00 – 18:00
  • Adress: 1071 Fifth Avenue New York (mellan 88th och 89th street)

Köp dina biljetter till Guggenheim Museum här

Eric tipsar: Entrébiljetten till Guggenheim är inkluderad i ett New York Pass, New York CityPASS och Explorer Pass.

Vad är Guggenheim Museum känt för?

Guggenheim-museet rymmer en extraordinär samling av modern konst i en magnifik byggnad. Läs mer om det i den här artikeln.

Är Guggenheim Museum gratis?

Nej, men det rekommenderas att köpa biljetter i förväg till Guggenheim Museum online eftersom det kan finnas långa köer.

Hur mycket tid ska jag spendera på Guggenheim?

Du kan naturligtvis tillbringa en hel dag på Guggenheim Museum men det beror på utställningarna, 1,5 till 2 timmar borde vara en bra start.

Hur mycket kostar Guggenheim Museum?

Det finns olika priskategorier tillgängliga på Guggenheim Museum. Spara pengar med ett rabattkort.

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat