Guggenheim Museum i New York

Köp dina biljetter nu
Guggenheim Museum i New York

Guggenheim i New York är ett museum som visar (modern) konst från 1860-talet till nutiden. Fokus ligger på impressionism och expressionism som av av Van Gogh och Kandinsky, samt modern och samtida konst. Guggenheim äger också en av de största samlingarna av konstverk av Pablo Picassos. Officiellt kallat Solomon R. Guggenheim Museum, konstmuseet har också speciella utställningar och är ett måste för alla som älskar abstrakt konst.

Köp dina biljetter till Guggenheim Museum här

Frank Lloyd Wrights unika byggnad

Guggenheim öppnade sina dörrar på sin nuvarande plats 1959. Museets byggnad är designad av den legendariska arkitekten Frank Lloyd Wright och är ett mästerverk i sig. Guggenheim-byggnaden är så unik och så annorlunda att det till och med är värt att gå förbi även om du inte går in.

Det har utsetts till ett nationellt historiskt landmärke och står på UNESCO:s världsarvslista. Byggnaden som Frank Lloyd Wright designade liknar ett nautilusskal. Det mest anmärkningsvärda inslaget i byggnaden är de övre ringarna som är mycket bredare än de nedre, vilket ger den annorlunda formen. Det ser nästan ut som den kommer från en annan planet! Men visste du att det tog Frank Lloyd Wright 15 år och 700 skisser att skapa museet?

Byggnadens insida är nästan lika speciell som utsidan. Istället för enskilda våningar finns det en stor spiral. Du kan ta hissen till toppen av byggnaden. Därifrån tar du olika utgångar för att se de olika rummen. Besökare kan ta en hiss till toppen av byggnaden och gå nerför ramperna och i all ro beundra konstverken när de passerar förbi. Atriumet på toppen av byggnaden släpper in naturligt ljus som ökar museets speciella stämning. Det finns knappt några andra fönster i museets rotunda.

Guggenheim Museum in New York Art Guggenheim Museum i New York - Inne

Intressanta utställningar i Guggenheim

Guggenheim har många tillfälliga och tankeväckande utställningar från internationella konstnärer som visas tillsammans med de permanenta samlingarna. Dessa är Thannhauser-samlingen och Guggenheim-samlingen. Att ha en soloutställning på Guggenheim är en stor ära.

Guggenheim Collection

Guggenheim konstsamlingen kommer från Solomon R. Guggenheim som samlade på abstrakt konst (eller non-figurativ konst). De här konstverken visades först på Museum of Non-Objective Painting år 1939 i Midtown Manhattan. I samlingen hittar man modern konst av konstnärer som Marc Chagall, Pablo Picasso, Vasily Kandinsky och Piet Mondrian. Samlingen visar ett stort urval av europeisk och rysk konst, från den senare delen av 1900-talet. I den permanenta utställningen kan man även beundra konst av Constantin Brâncuși och hans moderna statyer visas ofta.

Thannhauser Collection

Thannhausers var framgångsrika konstsamlare i början av förra seklet. De var kända för att hitta målare i början av deras karriärer, och även för att kunna se vilka som inte skulle bli framgångsrika. Det gjorde att de kunde bygga upp en unik konstsamling. I samlingen hittar man bland andra, konst av Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Georges Braque och Paul Cézanne. Thannhausers och Guggenheims blev snart vänner. Eftersom de delade samma syn på konst, donerade de sina konstsamlingar med 70 olika konstverk till Guggenheim museet.

Guggenheim Museum i NYC - Taxi Guggenheim i NYC - Interiör

Erics besök på 90 minuter

På grund av museets uppbyggnad, är det väldigt enkelt att planera ett besök som tar 90 minuter (eller mindre, om du har ont om tid) Gå direkt högst upp i museet och börja besöket genom att gå långsamt nedåt. Beroende på den tillfälliga utställningen, kan du antingen spendera mer tid på de övre ramperna, eller gå ned till de permanenta utställningarna. Här hittar du mästerverk av Picasso, Monet och Degas. Man kan även ofta se konst av Kandinsky.

Medan MoMA har den mer berömda The Starry Night av van Gogh, har Guggenheim det minst lika vackra konstverket “Mountains at Saint-Rémy” av den holländska målaren. Det tillhör Thannhauser-samlingen och du kommer omedelbart se konstnärens handarbete. Om du gillar mer modern konst, ta en titt på fotografierna av Robert Mapplethorpe. Hans porträtt av konstnärer och kändisar är intressanta.

Eric tipsar: “Jag tycker själv om att ta en liten fika innan eller efter ett besök i museet, men inte i själva museumkaféet. Jag går istället till Bluestone Lane Upper East Side Café som ligger alldeles intill och ligger i en gammal kyrka. Glöm inte att ta några bilder av den magnifika museibyggnaden innan du går in eller efter ditt besök! Det är en trevlig plats att fira ditt besök i New York, så snäpp också en selfie eller två!”

Inför ett besök på Guggenheim museet

Eftersom muset är ganska så litet, är det lätt att kombinera ett besök här med andra aktiviteter i området. Du kan antingen cykla i Central Park eller besöka ett av de andra museerna som ligger nära på Fifth Avenue. Det närmaste ä Neue Gallery (tysk konst) eller Cooper Hewitt (design) som både ligger i stora före detta New York hem.

I museet finns en restaurang på gatuplan som heter The Wright (efter Frank Lloyd Wright). Det är en bra restaurang men ganska liten.

Besök också Guggenheim-museibutiken på första våningen innan du går. Det erbjuder ett stort utbud av affischer, vykort och allt annat du behöver (eller inte behöver) om du är en konstälskare. Guggenheim Store tilldelades till och med titeln “Best Museum Store”! Det finns vanligtvis också legoversionen av Guggenheim till salu om du vill ta hela byggnaden hem.

Eric tipsar: “Enligt mig är Guggenheim ett okomplicerat musem på grund av dess byggnad. Jag behöver inte oroa mig över att gå vilse! Eftersom man hittar konst längs med ramperna är det lätt att hitta överallt. Glöm inte att ta ett foto från den populära utsikten högst upp!”

VIP Tour på Guggenheim

Om du vill veta mer om Guggenheim-museets konst, ta en privat guidad tur! Med den här rundturen på två timmar upplever du alla höjdpunkter i Guggenheim och kan fråga konstexperten allt du vill veta. På det sättet behöver du inte oroa dig för att missa en viktig del. Och du kanske äntligen får reda på vad Kandinsky ville berätta för sin publik. Ett annat plus är att du får hoppa över kön med den här rundturen. Maximalt antal deltagare är 10 personer. Så guiden kan svara på alla frågor och du behöver inte oroa dig för att gå runt i en stor grupp människor.

Praktisk information

Guggenheim-museet är tillgängligt med rullstol, förutom High Gallery. Toaletterna på nivå 1 och 7 är tillgängliga för funktionshindrade och hissen kan användas för rotonden. Barnvagnar är tillåtna inne i museet och det finns till och med dedikerade barnvagnsturer om du vill ta med de små!

Det är inte tillåtet att ta med sig stora ryggsäckar in i museet men det finns en garderob där man kan lämna dem. Man får ta med sig en liten ryggsäck om det bärs fram eller på sidan. Det går att fotografera men man får inte använda en tripod. Du får ta med dig pennor och skissblock.

  • Öppettider:
    • Søndag – fredag: kl. 11.00 – 18.00
    • lördag: kl. 11:00 – 20:00
  • Plats: 1071 Fifth Avenue, mellan 88th och 89th Street. Du kan ta de gröna tunnelbanelinjerna 4, 5 or 6 eller den gula linjen Q till 86 St. Härifrån är det en 10 minuters promenad. Eller ta buss M1, M2, M3, eller M4.

Köpa biljetter till Guggenheim

Köp dina biljetter online så att du får inträde snabbare än om du skulle köpa biljetter på plats. Det är ett populärt museum i New York, så köerna är oftast långa, framför allt under högsäsong.

Inträde till Guggenheim ingår även i alla rabattkort för New York.

Köp dina biljetter till Guggenheim Museum här

Vad är Guggenheim Museum känt för?

Guggenheim-museet har en unik samling av modern konst i en magnifik byggnad. Läs mer om det i den här artikeln.

Är Guggenheim Museum gratis?

Nej, Guggenheim museet är inte gratis. Det rekommenderas att köpa biljetter i förväg till Guggenheim online eftersom det kan vara långa köer.

Hur mycket tid ska jag spendera i Guggenheim?

Man kan förstås tillbringa en hel dag på Guggenheim Museum men det beror på utställningarna, 1,5 till 2 timmar borde räcka ganska långt.

Hur mycket kostar inträde till Guggenheim Museum?

Guggenheim Museum biljetter är från 321 SEK

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat