New York City Marathon 2024

Marathon in New York

New York City Marathon går av stapeln varje år, första söndagen i november. New York City Marathon lockar årligen 50 000 löpare från alla världens hörn med ca två miljoner åskådare. Det är stadens största sport evenemang och sägs locka ca 10 000 löpare utanför USA. 2024 hålls New York City Marathon den 3 november. Aktiviteterna runt maratonloppet börjar redan en vecka innan, som ett lopp på 5 mile (ca 8 km) söndagen innan den stora dagen.

Contents

Att delta i New York Marathon

Löpare utifrån kan endast delta om de vinner och delta i ett lotteri som ansvarar för ett antal platser, om man som person springer för välgörenhet eller har bokat ett maratonerbjudande via en internationell reseorganisation. Deadline för sista anmälningsdatum för loppet brukar vara någon gång i mitten av februari varje år.

För New York-bor är det mycket svårare att kvala in. De måste delta i nio (!) kvalificerade tävlingar året innan för att kvalificera sig för NYC Marathon. De som inte uppfyller kraven kan pröva sin lycka genom att delta i ett lotteri. Både New York-bor och deltagare från andra platser (och länder) har också en chans att få startnummer genom att uppfylla de officiella tidskraven för deltagande.

Maratondagen i New York

På maratondagen själv är området runt Central Park helt tillägnat loppet. I och runtom parken är det ofta stora trafikstörningar på grund av avspärrningar och omdirigeringar.

Maratonlöpare

Om du vill värma upp lite grann innan loppet finns det ett antal trevliga organiserade löpturer i New York som du kan göra dagarna innan. För alla maratonlöpare är det förstås en väldigt spännande dag! Själv har jag aldrig sprungit en maraton så jag kan inte dela med mig av personliga upplevelser. Men, jag vet däremot att många restauranger i New York ger rabatt för maratondeltagare på vissa rätter (oftast maträtter med många kolhydrater) när man visar upp sitt startnummer eller medalj.

Besökare

Eftersom det är helt fullt med folk runt Central Park, rekommenderar jag inte att ta Uptownrutten med en Hop on Hop off buss eftersom det är svårt för bussarna att köra i området. Hela området mellan Columbus Circle och East River, på ett ungefär, är tillägnat maratonloppet och det är rörigare än normalt.

Eric tipsar: “Planerar du att hyra en cykel för att upptäcka Central Park? Jag avråder från att göra det på lördagen, söndagen eller måndagen under maratonloppet. Eftersom mycket är avstängt är det svårt att ta sig fram vilket är opraktiskt under sightseeingen.”

New York Marathon - Löpare i Central Park

Var är den bästa ståplatsen?

New York Marathon passerar genom New Yorks alla fem kommuner, med start på Staten Island och mål på Manhattan. Det går att stå vid målet men då för du köpa sittplatsbiljetter för läktarna (tribunes) i förväg. Personligen föredrar jag att stå någonstans längsmed rutten.

En bra plats är till exempel i slutet av Queensboro Bridge där löparna springer förbi, mot First Avenue. Det är här de anländer till Manhattan för första gången under loppet. Vill du se en bit av den sista biten av loppet? Då kan du gå till Central Park som ligger på endast 15-minuters promenad längre bort. Se hela rutten för NYC Marathon här.

New York City Marathon Viewing Party

Om du letar efter en plats inomhus för att titta på maratonloppet kan du gå till NYC Marathon Viewing Party. Se löparna komma igenom när de först kommer in på Manhattan från Queensboro Bridge. På plats finns det tillgång till en toalett, god mat och dryck och du kan heja på maratonlöparna tillsammans.

Köp din biljett till NYC Marathon Viewing Party här

Dagen efter

Dagen efter maratonloppet fins det också mycket som pågår för alla löpare. Många av dem återvänder till Central Park för att ta foton av målet och för att få tiden ingraverad i medaljen vid Marathon Pavilion. Eller för varva ned i Runner Recovery Zone. Du kommer att se många personer med medaljer runt om i city som är, med all rätt, väldigt stolta över sin prestation.

New York Marathon - Mål New York Marathon First Avenue

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat