Lower East Side i New York

Köp dina biljetter nu
Lower East Side i New York

Lower East Side i New York är en stadsdel på Manhattan, mellan Lower Manhattan och Brooklyn och mellan Manhattan Bridge och Williamsburg Bridge. I det här området möts både nytt och gammalt. Här hittar man hundratals år gamla lägre hus, intill nya och väldigt moderna skyskrapor. Stämningen på Lower East Side är ganska hip & happening och det är mycket som pågår. Charmen ligger framför allt i den lite udda, konstnärliga karaktären som smälter samman med allt det nya.

Pit Stop på Lower East Side Manhattan

Rostiga brandtrappor och skymma gränder ger området sin konstnärliga karaktär I Lower East Side. Du kanske inte alltid känner dig säker men det finns det ingen anledning till. Jag rekommenderar dock inte att besöka området runt Williamsburg Bridge på kvällen, som turist. Här hittar man till exempel Coleman Skatepark under Manhattan Bridge, som står i kontrast med de stora glasbyggnaderna i Midtown.

Det finns fler anledningar att ta en närmare titt på stadsdelen, framför allt om du är i city i över fyra dagar. Upptäck området under en lång promenad eller när du pausar under en cykeltur längs East River. Du kan även besöka Museum at Eldridge Street, ett museum som finns i en synagoga från 1800-talet. Glöm inte bort att det är en starkt trafikerad väg mellan cykelvägen och floden: FDR Drive. Passa också på att stanna vid Pier 35 där det finns gungor av metall som erbjuder en fantastisk utsikt över både Brooklyn och Manhattan.

Om du vill äta något snabbt rekommenderar jag att du går till Russ & Daughters (179 E Houston Street). Russ & Daughters grundades år 1914 och har många östeuropeiska och judiska rätter och produkter. Kakorna och bagels (med lax) är de bästa, rekommenderas varmt.

Lower East Side i New York Brand flyr Lower East Side i NYC - butiker

Båtturer från Lower East Side

Pier 36 ligger också på Lower East Side och är den pir från vilken vissa båtturer avgår. Här kan du gå omborf på en båt för att titta på valar i New York, njuta av en brunchkryssning, eller för att fira ett speciellt tillfälle på vattnet. Du kan till exempel fira nyårsafton på vattnet och se fyrverkerierna den 4 juli på nära håll.

Lower East Side Walking Tour

Ett annat sätt att upptäcka kulturen i Lower East Side på är att helt enkelt smaka på den: följ en guide runt i stadsdelen, längs marknaderna. Under en Lower East Side mat och kultur rundtur går du runt i området tillsammans med en liten grupp besökare, på jakt efter de godaste rätterna. I Lower East Side kommer maträtterna från många olika kulturer. Under rundturen är det inte endast smaker som gäller men även kulturhistoria. Du får höra olika berättelser från dem som tog dessa maträtter med sig från hemlandet och även om Lower East Side. Lär känna området via dina smaklökar… kan det bli bättre än så?

Essex Market NYC

Delancy Street på Lower East Side är själva hjärtat i den här stadsdelen. Här hittar du gamla äkta New York-byggnader intill modernt och nytt, och även Essex Market. Marknaden är en samling av små, lokala butiker som alla har sin egen specialitet. Essex Market finns redan över 100 år men har nyligen flyttat till en ny, modern byggnad. Det är en perfekt plats att äta något på medan du upptäcker mer av Lower East Side.

Lower East Side i New York Essex Market Lower East Side i New York Inside Essex Market

LES shopping: Vintage och unga designers

När det gäller shopping och mode så börjar Lower East Side bli riktigt stort. Fler och fler unga designers visar upp sina kreationer, andrahands klädbutiker börjar dyka upp samt andra butiker i före detta lägenheter och hus. Man kan gå runt i timmar och upptäcka fantastiska fynd här och där. Ni som gillar att fynda kommer att älska Orchard Street. Obs. att många affärer är stängda på lördagar istället för söndagar. Det beror på stadsdelens judiska historia. Du kan fortfarande se många judiska produkter på hyllorna i mataffärer och på restaurangmenyerna.

Hotell på Lower East Side

Om du vill bo på Lower East Side, rekommenderar jag att du bokar det färgrika citizenM Bowery Hotel. Hotellet har ett bra utbud av faciliteter och har till och med ett museum! Andra väldigt bra hotellalternativ på Lower East Side är Ludlow och Hotel Indigo Lower Side.

Katz’ Deli: Where Harry Met Sally

Det går inte att besöka Lower East Side utan att ha besökt Katz’s Deli. I den här dinern handlar allt om XL. Lokalen, glasen och smörgåsarna (pröva pastramin!), allt är jättestort och ger dig en äkta amerikansk känsla av stor, större, störst! Men ärligt talat, den största anledningen till att Katz’s Deli är så populärt är på grund av den legendariska scenen i filmen När Harry mötte Sally. Det stämmer, det var här som Sally fejkade sin orgasm vid ett av borden. Leta efter den lilla skylten med texten ”Where Harry met Sally…hope you have what she had!”.

Eric tipsar: Är du intresserad av att lära dig mer om den mindre moderiktiga delen av Lower East Side? På 103 Orchard Street hittar du Tenement Museum. Guiden visar dig hur människorna brukade bo och leva här för över 100 år sedan, nämligen med många familjer tätt ihop i gamla nedgångna hus, de så kallade hyreskasernerna.

Lower East Side i NYC - Katzs Deli Lower East Side i New York Pier 35

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat