Lower East Side i New York

Köp dina biljetter nu
Lower East Side i New York

Lower East Side i New York är en stadsdel på Manhattan, mellan Lower Manhattan och Brooklyn och mellan Manhattan Bridge och Williamsburg Bridge. Området brukade vara ett fattigt område med små, dåligt underhållna lägenheter men det håller på att ändras. Även om Lower East Side ligger lite efter alla andra stadsdelar märker man att det är andra vibbar på gång. Charmen ligger framför allt i den lite udda, konstnärliga karaktären som smälter samman med allt det nya.

Pit Stop i Lower East Side

Rostiga brandtrappor och skymma gränder ger området sin konstnärliga karaktär I Lower East Side. Du kanske inte alltid känner dig säker men det finns det ingen anledning till. Jag rekommenderar dock inte att besöka området runt Williamsburg Bridge som turist. Det är framför allt skolor i Lower East Side men det finns fler anledningar att ta en närmare titt på stadsdelen, framför allt om du är i city i över fyra dagar. Upptäck området under en lång promenad eller när du pausar under en cykeltur längs East River. Glöm inte bort att det är en starkt trafikerad väg mellan cykelvägen och floden.

Om du vill äta något snabbt rekommenderar jag att du går till Russ & Daughters (179 E Houston Street). Russ & Daughters grundades år 1914 och har många östeuropeiska och judiska rätter och produkter. Kakorna och bagels (med lax) är de bästa, rekommenderas varmt.

Lower East Side i NYC - Russ and Daughters Lower East Side i NYC - butiker

Använd smaklökarna och upptäck olika kulturer

Ett annat sätt att upptäcka kulturen i Lower East Side på är att helt enkelt smaka på den: följ en guide runt i stadsdelen, längs marknaderna. Under en Lower East Side mat och kultur rundtur går du runt i området tillsammans med en liten grupp besökare, på jakt efter de godaste rätterna. I Lower East Side kommer maträtterna från många olika kulturer. Under rundturen är det inte endast smaker som gäller men även kulturhistoria. Du får höra olika berättelser från dem som tog dessa maträtter med sig från hemlandet och även om Lower East Side. Lär känna området via dina smaklökar… kan det bli bättre än så?

Lower East Side i NYC - hus Lower East Side i NYC - gata

Vintage och unga designers

När det gäller shopping och mode så börjar Lower East Side bli riktigt stort. Fler och fler unga designers visar upp sina kreationer, andrahands klädbutiker börjar dyka upp samt andra butiker i före detta lägenheter och hus. Man kan gå runt i timmar och upptäcka fantastiska fynd här och där. Ni som gillar att fynda kommer att älska Orchard Street. Obs. att många affärer är stängda på lördagar istället för söndagar. Det beror på stadsdelens judiska historia. Du kan fortfarande se många judiska produkter på hyllorna i mataffärer och på restaurangmenyerna.

Lower East Side i New York - Panoramautsikt

Katz’ Deli: Where Harry Met Sally

Det går inte att besöka Lower East Side utan att ha besökt Katz’s Deli. I den här dinern handlar allt om XL. Lokalen, glasen och smörgåsarna (pröva pastramin!), allt är jättestort och ger dig en äkta amerikansk känsla av stor, större, störst! Men ärligt talat, den största anledningen till att Katz’s Deli är så populärt är på grund av den legendariska scenen i filmen När Harry mötte Sally. Det stämmer, det var här som Sally fejkade sin orgasm vid ett av borden. Leta efter den lilla skylten med texten ”Where Harry met Sally…hope you have what she had!”.

Eric tipsar: Är du intresserad av att lära dig mer om den mindre moderiktiga delen av Lower East Side? På 103 Orchard Street hittar du Tenement Museum. Guiden visar dig hur människorna brukade bo och leva här för över 100 år sedan, nämligen med många familjer tätt ihop i gamla nedgångna hus, de så kallade hyreskasernerna.

Lower East Side i NYC - Katzs Deli Lower East Side i NYC - hos Katzs Deli

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat