Tenement Museum i New York

Tenement-Museum-i-New-York

Tenement Museum i New York berättar historien om stadens många immigranter. Det är ett bra museum att besöka om du redan har varit till de kända museerna och vill veta lite mer om New Yorks rika historia. Tenement Museum öppnade 1988 och man restaurerade sex lägenheter till sina ursprungliga skick. Besökare får en unik inblick i New Yorks historia. Den entusiastiska guiden visar dig de olika lägenheterna och för dig tillbaka i tiden. Du ser hur området utvecklades till ”Klein Deutschland” och ändrades genom en stadig ström av immigranter från de östra delarna av Europa och när irländarna senare gjorde sitt intåg.

Lower East Side

Tenement Museum, ett av New Yorks toppmuseer, ligger på Lower East Side på 97 Orchard Street. Det ligger i ett bostadsområde med lägenheter som en gång i tiden var hem för över 7000 immigranter från 20 olika länder under perioden 1863-1935. Invånarna hade en sak gemensamt: de ställdes inför stora utmaningar under extremt fattiga förhållanden. De blev tvungna att anpassa sig efter nya förhållanden, skapa sig en ny identitet i det nya landet, arbeta otroligt hårt för en bättre framtid samt försörja sina familjer med små medel. Kan du föreställa dig ett liv utan rinnande vatten och elektricitet, en toalett på bakgården som du måste dela med 20 andra familjer?

Tenement Museum i New York - 1960s Saez ValezTenement Museum i New York - L Clayman

Besök lägenheterna i Tenement Museum

Det finns tre sätt att gå besöka Tenement Museum:

  • Titta på lägenheterna på 97 Orchard Street
  • Möt hyresgästerna som spelas av utklädda skådespelare
  • Boka en rundtur genom Lower East Side och upptäck hur immigranternas område har ändrats genom tiderna

Obs. att du endast kan besöka lägenheterna genom en guidad tur. Nedan hittar du ett urval av rundturer som organiseras just nu. Det startar ofta flera guidade rundturer samtidigt så se till att du hamnar i rätt grupp. Man får inte ta några foton inomhus.

Butiks liv

I den här källaren hos hyreslägenheterna har det funnits olika butiker under åren. Guiden introducerar dig för det tyska paret Caroline och John Schneider som ägde en bar år 1870. Med hjälp av olika interaktiva media hör du historierna om en kosher slaktare och hans familj under 1900-talet, en auktionsförrättare från 1930-talet och två ägare till en underklädesbutik för kvinnor från 1970-talet.

Längd: 90 minuter
Rekommenderad ålder: från 12 år och uppåt

Låglönefabriker och dess arbetare

Besök den polska familjen Levine och familjen Rogarshevsky från Litauen i början av 1900-talet då Lower East Side var ett av de mest tättbebyggda områdena i världen. De hade en klädaffär på 97 Orchard Street. Du hör och se hur immigranterna, trots svåra förhållanden, försökte hitta en balans mellan arbete, religion och familjeliv. Den stora konkurrensen i området gjorde inte saken lättare: det fanns minst 100 andra klädmakare i närheten under samma period.

Längd: en timme
Rekommenderad ålder: 8 år och uppåt

Du kan även ta en längre rundtur på två timmar. Det är inklusive diskussioner om de olika teman under rundturen. Rekommenderad ålder är 12 år och uppåt.

Tenement Museum - aaterskapad kinesisk klädfabrikTenement Museum i New York - Levine Parlor Battman Studios

Hårda tider

Det här är nog en av de rundturer som ger dig det starkaste intrycket. Du besöker huset av den judiska familjen Gumpertz från Tyskland. Mannen i huset försvinner plötsligt under den stora paniken i 1873, en tre år lång depression och ekonomisk kris då stora strejker förekom och många företag gick i konkurs. Du ser även hur den katolska familjen Baldizzi från Italien bodde och klarade sig genom stora depressionen under 1930-talet.

Längd: en timme
Rekommenderad ålder: från 8 år och uppåt

Det finns även en möjlighet att ta en längre rundtur på två timmar. Under den här rundturen har du en möjlighet att prata i mer detalj med guiden och de andra deltagarna. Rekommenderas från 12 år och uppåt.

Irländska främlingar

Under 1800-talet flyttade immigrantfamiljerna i genomsnitt en gång per år och det var även fallet med familjen Moore. Familjeförsörjaren av den katolsk-irländska familjen började tjäna mer och kunde flytta från det kriminella området Five Points till 97 Orchard där de blev bemötta som främlingar av den tyska gemenskapen. Samtidigt försöker de hantera känslorna av förlusten av deras barn i 1869.

Längd: en timme
Rekommenderad ålder: från 12 år och uppåt

Upptäck 97 Orchard

Ta en titt bakom kulisserna hos Tenement Museum. Varje familj som någonsin har bott på 97 Orchard har lämnat spår efter sig och de varierar allt efter dåtidens trend och lagar. Du kommer att se hur arkeologer, kuratorer och kulturarbetare har arbetat och sorterat de historiska kvarlämningarna från den här platsen. Obs. att rundturen endast ges på torsdagar.

Längd: 90 minuter
Rekommenderad ålder: från 12 år och uppåt

Eric tipsar: Om du vill har den bästa upplevelsen av museet så rekommenderar jag att du först tittar på filmen “The Immigrant” med Joaquin Phoenix, Jeremy Renner och Marion Cotillard innan du går in. Det är en perfekt kombination om du vill veta mer om immigranternas historia i New York.

Praktisk information

Beställda biljetter måste hämtas upp vid museet innan rundturen börjar. Jag rekommenderar att du är där minst 15 minuter innan den börjar. Det finns en liten souvenirbutik du kan besöka medan du väntar. Du kan även se en introduktionsfilm som kort berättar om museet och dess historia och rundturer.

  • Adress: Tenement Museum ligger på 103 Orchard Street, hörnan av Orchard och Delancey Street.
  • Hitta dit: Närmaste tunnelbanelinjerna är B/D (Grand Street), F (Delancey Street) och J/M/Z (Essex Street). Buss M15 och Hop on Hop off bussarna stannar på hörnan av Grand Street och Allen Street, endast ett kvarter från Orchard Street.
  • Öppettider:  
    • Fre – ons kl. 10.00 – 18.30
    • Tor kl. 10.00 – 23.00

Du kan köpa biljetter här. På den här sajten kan du se hur många biljetter som fortfarande finns tillgängliga per rundtur. Det är praktiskt om du behöver boka för en större grupp.

Tenement Museum i New York - L Clayman 1Tenement Museum i New York - Baldizzi Kitchen

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat