Tenement Museum i New York

Tenement-Museum-i-New-York

Tenement Museum i New York berättar historien om stadens många immigranter. Det är ett bra museum att besöka om du redan har varit till de kända museerna och vill veta lite mer om New Yorks rika historia. Tenement Museum öppnade 1988 och man restaurerade sex lägenheter till sina ursprungliga skick. Besökare får en unik inblick i New Yorks historia. Den entusiastiska guiden visar dig de olika lägenheterna och för dig tillbaka i tiden. Du ser hur området utvecklades till ”Klein Deutschland” och ändrades genom en stadig ström av immigranter från de östra delarna av Europa och när irländarna senare gjorde sitt intåg.

Lower East Side

Tenement Museum, ett av New Yorks toppmuseer, ligger på Lower East Side på 97 Orchard Street. Det ligger i ett bostadsområde med lägenheter som en gång i tiden var hem för över 7000 immigranter från 20 olika länder under perioden 1863-1935. Invånarna hade en sak gemensamt: de ställdes inför stora utmaningar under extremt fattiga förhållanden. De blev tvungna att anpassa sig efter nya förhållanden, skapa sig en ny identitet i det nya landet, arbeta otroligt hårt för en bättre framtid samt försörja sina familjer med små medel. Kan du föreställa dig ett liv utan rinnande vatten och elektricitet, en toalett på bakgården som du måste dela med 20 andra familjer?

Tenement Museum i New York - 1960s Saez ValezTenement Museum i New York - L Clayman

Besök lägenheterna i Tenement Museum

Det finns tre sätt att gå besöka Tenement Museum:

  • Titta på lägenheterna på 97 Orchard Street
  • Möt hyresgästerna som spelas av utklädda skådespelare
  • Boka en rundtur genom Lower East Side och upptäck hur immigranternas område har ändrats genom tiderna

Obs. att du endast kan besöka lägenheterna genom en guidad tur. Det startar ofta flera guidade rundturer samtidigt så se till att du hamnar i rätt grupp. Man får inte ta några foton inomhus.

Hard Times Tour

Det här är nog en av de rundturer som Tenement Museum har att erbjuda. Du besöker huset av den judiska familjen Gumpertz från Tyskland. Mannen i huset försvinner plötsligt under den stora paniken i 1873, en tre år lång depression och ekonomisk kris då stora strejker förekom och många företag gick i konkurs.

Längd: en timme
Rekommenderad ålder: från 12 år och upp

Eric tipsar: Om du vill har den bästa upplevelsen av museet så rekommenderar jag att du först tittar på filmen “The Immigrant” med Joaquin Phoenix, Jeremy Renner och Marion Cotillard innan du går in. Det är en perfekt kombination om du vill veta mer om immigranternas historia i New York.

Praktisk information

Beställda biljetter måste hämtas upp vid museet innan rundturen börjar. Jag rekommenderar att du är där minst 15 minuter innan den börjar. Det finns en liten souvenirbutik du kan besöka medan du väntar. Du kan även se en introduktionsfilm som kort berättar om museet och dess historia och rundturer.

  • Adress: Tenement Museum ligger på 103 Orchard Street, hörnan av Orchard och Delancey Street.
  • Hitta dit: Närmaste tunnelbanelinjerna är B/D (Grand Street), F (Delancey Street) och J/M/Z (Essex Street). Buss M15 och Hop on Hop off bussarna stannar på hörnan av Grand Street och Allen Street, endast ett kvarter från Orchard Street.
  • Öppettider:  Dagligen kl. 10.00 – 18.00

Du kan köpa biljetter här. På den här sajten kan du se hur många biljetter som fortfarande finns tillgängliga per rundtur. Det är praktiskt om du behöver boka för en större grupp.

Tenement Museum i New York - L Clayman 1Tenement Museum i New York - Baldizzi Kitchen

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat