Williamsburg Bridge i New York

Williamsburg Bridge i New York

Williamsburg Bridge i New York är den största East River-bron och förbinder Lower East Side med Williamsburg i Brooklyn, ett av de mest populära stadsdelarna i New York just nu. Bron är 2,2 km lång och är tillsammans med Manhattan Bridge den enda bro som fortfarande har både tåg-och biltrafik. Bron anses vara en av de de minst vackra broarna som leder till Manhattan. Den byggdes framför allt för transport och det estetiska värdet var mindre prioriterat till skillnad mot de andra broarna över East River.

Historiska fakta

När bron öppnades för allmänheten år 1903 räknades den som världens längsta hängbro. Brons totala längd är 2227 meter och sträcker sig nära 500 meter över East River. Bron byggdes för dåtidens trafikanter som förflyttade sig med tåg, häst och vagn. På 1920-talet blev användandet av bilar mer populärt. Nu för tiden används den av både bilar (två körfält), tåg i två riktningar med ytterligare två spår för snabbtågen (tunnelbanelinjer J, M och Z) mellan dem. Det finns även en väg för gång-och cykeltrafikanter. Bron genomgick en stor renovering mellan 1998-2003 vilket kostade New York City över 600 miljoner dollar. Det var en väldigt komplicerad renovering eftersom bron fortfarande var öppen för trafik, och uppdelades i olika faser.

Immigranternas bro

Innan Williamsburg Bridge byggdes bodde det framför allt irländska och tyska immigranter i Wiliamsburg. Efter det att bron öppnades flyttade många judiska immigranter till området och många av Williamsburgs tidigare invånare flyttade till Queens. Nu för tiden bor det fortfarande många judiska familjer i de norra delarna av Brooklyn och i de södra delarna bor det många nyinflyttade ”hipsters” och annat kreativt folk.

Eric tipsar: För att upptäcka mer om immigranternas historia i New York, kan du besöka Tenement Museum som ligger nära Williamsburg Bridge på Lower East Side. Museet är litet och väldigt populärt så boka dina biljetter online i förväg.
Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat