Filminspelningsplatser i New York

Filminspelningsplatser i New York

Att hitta filminspelningsplatser i New York är ibland inte så lätt, eftersom många filmer och tv-serier produceras i filmstudior. Det ser ut som om filmerna utspelar sig i New York city, men ofta används bakgrunder istället. Ändå finns det några typiska New York-filmer och serier vars inställningar man kan känna igen tydligt i The Big Apple. Här nedan hittar du en översikt över de mest kända filminspelningsplatserna!

New York-filmer

Om det finns en restaurang i New York som du omedelbart känner igen från en film, är det nästan säkert Katz’s Delicatessen på Lower East Side. Vet du inte vilken? Kanske känner du till den berömda restaurangscenen i filmen ”When Harry met Sally”, som gick till filmhistorien. Om du vill beställa den berömda ”I’ll have what she’s having” men om du inte vågar, beställ då helt enkelt en pastrami sandwich. Förresten, ovanför nämnda bord där Meg Ryan och Billy Crystal satt, finns det också en skylt som anger platsen.

Det finns också den berömda byggnaden med adressen 14 North Moore Street i TriBeCa. Det hänvisar till Hook & Ladder Company 8:s brandkårshus, som var huvudkontoret för Ghostbusters i filmen från 1984. Besökare har besökt Ghostbusters byggnaden ända sedan dess. Detsamma gäller Flatiron Building, som är huvudkontoret för tidningen Daily Bugle i ”Spider-Man” eller Brooklyn Battery Tunnel Ventilation Building, kontoret för ”Men In Black”. Om du är ett stort fan av Marvel och DC Comics, är Superheroes Tour i New York ett måste för att se fler platser.

Filminspelningsplatser i New York - Friends Filminspelningsplatser i New York - Ghostbusters

Ibland utspelar sig en film i New York men använder man andra städer som filminspelningsplatser. Många scener i ”Joker” filmen från 2019 spelades faktiskt in i Newark, New Jersey. Men en speciell scen spelades in på en vanligt trappa i Bronx vilket ledde till att den blev till en kultplats kort efter filmen hade premiär. Du hittar den så kallade Jokertrappan på 1150 Anderson Avenue.

Klassiska New York filmer

Naturligtvis bör en klassisk film i svartvitt inte saknas på denna lista. Den fantastiska utsikten över Queensboro Bridge och East River i scenen från ”Manhattan” kan fortfarande beundras från 58th Street. Brobelysningen kommer att lysa starkt men du kan också förvänta dig att gatubelysningen vid flodkanten kommer att vara tända. De anpassades för just den här filmen.

Medan vi är inne på det klassiska temat: Juveleraren Tiffany & Co. New York (hörnet av Fifth Avenue och East 57th Street) känner alla igen från ”Breakfast at Tiffany’s”. Numera behöver du inte äta din frukost ute som Audrey Hepburn, du kan istället äta den i hotellets eleganta Blue Box Café. Om du vill utforska fler filmplatser i den här stilen kan du ta en klassisk-film rundtur i New York. Under den här rundturen kan du lära dig mer om de tidigare nämnda filmerna och upptäcka andra spännande filmplatser i New York.

Home Alone 2: Lost in New York filminspelningsplatser

Plaza Hotel i den berömda julfilmen ”Home Alone 2: Lost in New York” är också oförglömlig som filmdekor. Barnet inne i dig kommer förmodligen att bli djupt besviken när jag berättar att leksaksbutiken ”Duncan’s Toy Chest” inte finns i New York men i Chicago. Men ett stort antal sevärdheter i New York dyker upp i filmen, som Empire Diner, Battery Park, Gapstow Bridge och Bethesda Terrace samt Wollman Rink i Central Park och, naturligtvis, Rockefeller Center.

Om du, precis som Kevin, skulle vilja uppleva de magnifika juldekorationerna i december månad, så rekommenderar jag Dyker Heights Christmas Lights Tour. Här kommer du att se överdådigt juldekorerade hus som du annars bara får se i filmer och på TV – ett äkta spektakel!

Filminspelningsplatser i New York - Home Alone Filminspelningsplatser i New York - Home Alone Dyker Heights

New York-serier

Det finns också hundratals tv-serier som har New York som filminspelningsplats i tv-serier, The Big Apple går att ses nästan dagligen på teve. I ”CSI: NY” jagar detektiver brottslingar i nio säsonger, medan i ”Brooklyn Nine-Nine” löser en kaotisk grupp poliser olika brott i city. Serierna ”Mad Men” och ”The Marvelous Mrs Maisel” visar däremot New York på 1950- och 60-talen. De som föredrar en modern utsikt över New York hittar många scener från Manhattan i ”Master of None”, inklusive en helikoptertur under andra säsongen.

Friends platser i New York

När du tänker på New York och TV-program, kommer din första tanke vara ”Vänner” (även om serien faktiskt spelades in i filmstudion i Los Angeles!). Tyvärr existerar inte Central Perk Café, där de sex vännerna träffades regelbundet, i verkligheten. Men byggnaden i hörnet av Grove och Bedford Streets i Greenwich Village fungerade som scen för Monica och Rachels lägenhet och har en restaurang. The Little Owl är ett litet ställe men en kul upplevelse. Man kan äta dyrt men det går att beställa en burgare med läsk också. Så på så sätt har New York trots allt lite ”Friends-feeling”! Du kan också shoppa på Bloomingdale’s och om du har tur kommer du att stöta på en äkta Rachel. För dem som verkligen vill upptäcka mer bakom scenerna av Friends, kan man nu också besöka FRIENDS Experience.

Sex and the City platser i New York

En serie där New York nästan spelar huvudrollen är ”Sex and the City”. Carries lägenhet (66 Perry Street) lockar så många besökare varje år att ägarna redan har satt upp en barriär i trappan. Om du vill fördjupa dig i Carrie, Miranda, Samantha och Charlottes singel-värld är Sex and the City Tour ett av de bästa alternativen.

Gossip Girl platser i New York

En annan New York-serie där NYC fungerar som en primär plats är tonårsdramat ”Gossip Girl”. Den följer livet för privilegierade tonåringar på Upper East Side. I det här fallet är filmuppsättningarna lika högprofilerade som smyckena som Serena och Blair bär: från och med den första scenen i Grand Central Terminal, genom trappan på Met Museum till Empire State Building. Upptäck fler Gossip Girl-filmplatser i New York på Gossip Girl Tour.

Filminspelningsplatser i New York - Gossip Girl The Met Filminspelningsplatser i New York - Gossip Girl

How I Met Your Mother i New York

Precis som med serien ”Friends” handlar ”How I Met Your Mother” om en vänkrets som bor i New York. Teds lägenhet ligger i hörnet av Amsterdam Avenue & W 75th Street. Men förvänta dig inte att hitta McLarens Pub där. Tyvärr finns det inte på riktigt. Du kan dock besöka McGee’s Pub (250 West 55th Street), som var inspirationen till favoritbaren i serien. Äkta fans bör också besöka Gray’s Papaya (2090 Broadway), där Ted och Robin firade nyårsafton och varmkorvarna rekommenderas!

Sopranos filminspelningsplatser i New York city

Även om Sopranos, en populär kriminaldramaserie om italiensk-amerikanska gangsters, huvudsakligen utspelar sig i New Jersey, kan Tony Soprano, hans kompisar och rivaler också ses umgås på italienska restauranger i New York city. Den mest kända inspelningsplatsen i New York är Mulberry Street Bar i Little Italy, i serien känd som Averna Social Club, New York-maffians hemmabas. Benito One, Caffé Palermo, Caffé Roma och Bamonte’s i Brooklyn är också med i serien. Om du vill se alla berömda inspelningsplatser i New Jersey, kan jag rekommendera Sopranos Tour för alla Sopranos-fans.

Berömda filminspelningsplatser i New York

När du tänker på en film eller serie som utspelar sig i New York, kommer du säkert att tänka på fler exempel direkt. New York är definitivt en av de mest omtalade städerna inom film och tv! Kolla in listan nedan för några fler bakgrunder som du inte bör missa om du är ett film- eller seriefan.

Brooklynbron

Brooklyn Bridge är ett av landmärkena i Big Apple så den används ofta som en filmuppsättning i New York. I de flesta fall är bron inte bara miljön för en film, utan har också en viss betydelse för den romantiska historien i filmen eller serien. Till exempel, i filmen ”Sex and the City” träffar Miranda Steve på Brooklyn Bridge som ett tecken på den nya början av deras förhållande. I ”Enchanted” försöker prins Edward, utrustad med alla möjliga New York-fanartiklar, vinna tillbaka sin älskade Giselle, och i ”Kate & Leopold” är Brooklynbron till och med den sammanbindande faktorn mellan det förflutna och nutid.

Filminspelningsplatser i New York - Sex and the City Brooklyn Bridge Filminspelningsplatser i New York - Brooklyn Bridge

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal är också en populär filminspelningsplats. Den imponerande arkitekturen och den stora flaggan gör byggnaden till ett sevärdhet som ofta används som filmbakgrund. Inte konstigt alltså att New Yorks största tågstation har gjort så många filmframträdanden, som i ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, ”Superman”, ”Girl on the Train”, ”North by Northwest” och ”21 Bridges” ”.

Empire State Building

I en lista över kända inspelningsplatser i New York får förstås Empire State Building, en symbol för The Big Apple, inte saknas. Redan 1933 var den förmodligen mest kända skyskrapan i New York den hemliga stjärnan i filmen ”King Kong”. I 2005 års remake klättrar jättegorillan upp i byggnaden. Empire State Building är också känt för slutscenen i ”Sleepless in Seattle”, och i julfilmen ”Elf” letar titelkaraktären efter sin pappa på plats.

Central Park

Central Park dyker upp i otaliga filmproduktioner, så du kan göra en otroligt lång lista med filmer och serier som utspelar sig i New York! I ”Die Hard: With A Vengeance” körs en taxi vilt genom parken av John McClane och Zeus, medan parken i ”Home Alone 2: Lost in New York” är en tillflyktsort för Kevin. I ”Avengers” samlas superhjältarna på Bethesda Terrace och i filmen ”New York, I love you” är Central Park så klart också ett måste som inspelningsplats. Om du vill lära dig mer om platserna i Central Park kan jag rekommendera Central Park Movie Sites Walking Tour.

Filminspelningsplatser i New York - Central Park Filminspelningsplatser i New York - Avengers Central Park

American Museum of Natural History

American Museum of Natural History är inte bara paleontologen Ross arbetsplats i ”Friends”, det har också gjort ett framträdande i ”How I Met Your Mother” som platsen för en insamlingsgala. Barney hävdar här att han rörde vid museets berömda blåval från taket som barn. Vidare var museet en kuliss i ”Men in Black 2”, ”The Devil Wears Prada” och ”One Fine Day”. Och, förstås filmen ”Night at the Museum” med Ben Stiller som utspelar sig i museet och bland dess utställningar.

Public Library

Även om Public Library inte står högst upp på alla New York-besökares lista, borde film- och seriefans definitivt planera ett besök här. New Yorks bibliotek är lika känt i filmhistorien som stadens främsta attraktioner. ”The Ghostbusters” gick på spökjakt här, Carrie vill gifta sig där i ”Sex and The City” och i ”The Day After Tomorrow” fungerar folkbiblioteket som den sista tillflyktsort i en isig värld.

Filminspelningsplatser i New York - Public Library Filminspelningsplatser i New York - The Day After Tomorrow Public Library

Var spelar man in film någonstans nu i New York?

För ett äkta film-och seriefan finns det nästan inget bättre än att få uppleva en filminspelning i New York, och chanserna att få uppleva det är stora. Det är nästan alltid en film eller serie som spelas in någonstans i New York! Om en gata är avstängd till exempel är det ganska säkert att kameran rullar där.

Med lite tur kommer du att kunna fånga en scen eller två under din vistelse – eller om du är fast besluten kan du planera i förväg och kolla på internet för aktuella inspelningsplatser i New York. Om du vill lära dig mer om filmer i New York bör du definitivt ta en rundtur i New Yorks TV- och filmsajter! Där kan du se många ursprungliga platser i New York och vem vet, du kanske till och med ser en film spelas in live på plats i New York.

Filminspelningsplatser i New York - No Parking

Vilka filmer har spelats in i New York?

Antalet filminspelningsplatser i New York är helt otroligt stort. Här hittar du ett urval av platser.

Vilka filmer spelas in just nu i New York?

Det spelas nästan alltid en film in någonstans i New York, så det är bara en tidsfråga innan du upptäcker en plats. Du kan hitta mer information här.

I vilket hotell spelades “Home Alone 2: Lost in New York” in?

Många berömda platser i New York finns med i filmen "Home Alone 2: Lost in New York", inklusive det berömda Plaza Hotel.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat