American Museum of Natural History i New York

Köp dina biljetter nu
The American Museum of Natural History i New York

American Museum of Natural History in New York, often just called AMNH har en imponerande samling av dinosaurieskelett och olika uppstoppade djurarter. Museet öppnade dörrarna år 1869 ,och American Museum of Natural History NYC är specialiserat på utställningar (dioramas) som visar alla slags djur i deras naturliga livsmiljö. Upplev deras “windows on nature” och låt AMNH New York ta dig in i en förtrollad värld av naturhistoria.

Köp dina American Museum of Natural History biljetter här

Contents

Intressanta utställningar på AMNH

Ibland förväxlar människor museet med “American National History Museum”, men AMNH (den korta formen av museets namn) fokuserar helt på naturen, inte på USA:s historiska utveckling. Om du är bekant med museet tack vare den berömda filmen “Natt på museet”, kommer du förmodligen att veta hur stort det är! American Museum of Natural History är ett av de största naturhistoriska museerna i världen så det är lätt att gå vilse. Det är klokt att bestämma i förväg vad ni vill se.

Det finns flera permanenta utställningar som är värda ett besök, plus ett antal olika specialutställningar. Dessa specialutställningar i Natural History Museum presenteras vanligtvis med hjälp av 3D-filmer och andra interaktiva element. Du kan behöva köpa en separat biljett för evenemangen. Eftersom dessa biljetter oftast inte ingår i rabattkorten, bör man överväga innan om det är värt att betala extra.

Ta en titt på de 45 fascinerande permanenta utställningshallarna (om du har tid) som visar naturhistoria från den amerikanska kontinenten och jorden i allmänhet. Med 33 miljoner föremål hittar du alltid något som intresserar! Här är mina personliga favoriter, som jag kan rekommendera till alla, oavsett ålder.

Köp dina American Museum of Natural History biljetter här

Dinosaurier i Fossil Halls

Låt oss börja med den mest berömda delen av museet, som ligger på fjärde våningen. I dinosauriedelen hittar du otaliga exemplar av dessa häpnadsväckande förhistoriska varelser. Längden på några av skeletten kan få dig att känna dig väldigt liten! Hälsa på Titanosaur, en nyupptäckt art, som var mer än 37 meter lång och som knappt passar i en av fossilhallarna. Två av mina favoriter finns också med i Hall of Ornithischian Dinosaurs: Stegosaurus, dino med sina plattor på baksidan och Triceratops med de två stora hornen. Det finns till och med några dinosaurieägg i ett bo!

Mignone Halls of Gems and Minerals

I Mignone Halls of Gems and Minerals kan du beundra mer än 5000 olika mineralsorter från hela världen. När du kommer in i hallen, är det första du ser en stor ametist som blev till för nästan 135 miljoner år sedan men även andra ädelstenar som använts som dekorationer i olika smycken och ristningar. Du hittar även information om hur de olika ädelstenarna kom till och om olika vetenskapliga forskningsmetoder.

American Museum of Natural History i New York - Utställning American Museum of Natural History i New York - Ädelstenar

Se en gigantisk mammut

Inne i Hall of the Advanced Mammals kan du se den imponerande benstrukturen hos en mammut som levde för tusentals år sedan (11 000 år för att vara exakt). Beundra denna släkting till de nu levande elefanterna tillsammans med andra däggdjur i dWing of Mammals and Their Extinct Relatives på 4:e våningen. Missa inte den läskiga Lestodon, en jättesengångare vars skelett ser väldigt mindre vänligt ut än de söta sengångarna vi känner till nu för tiden.

Mammal Halls – Home of the wild

Mammal Halls i American Museum of Natural History är indelade i 6 kategorier: Nordamerika, Afrika, Asien, New York, primater och små däggdjur. Om du inte har tillräckligt med tid väljer du minst en eller bättre, två av dessa, eftersom du verkligen behöver uppleva de charmiga skildringarna från olika arter. Djuren kommer nästan till liv i den här speciella kulturmiljön.

Missa inte de afrikanska elefanterna och lejonen, som man hittar på andra och tredje våningen. De asiatiska däggdjursavdelningarna på andra våningen i naturhistoriska museet är lika fascinerande. Om du är intresserad av delstaten New Yorks djurliv, gå till Hall of the New York State Mammals. Och glöm inte bort de nordamerikanska däggdjuren på första våningen! Det finns 43 dioramas som väntar på dig, till exempel Alaskas brunbjörnar, älgar och lurviga myskoxar.

American Museum of Natural History i New York T Rex AMNH i New York - Diorana Wildlife

Dyk in i Ocean Life i AMNH New York

På första våningen låter Hall of Ocean Life kan du dyka ned i djupa hav. Du lär dig mer om mångfalden av den marina miljön är och du kan också hitta världens största djur, en blåval, som hänger ned från taket. Blåvalen är bara en av 750 havsdjur som visas här. I “the deep blue” kan du också stöta på en spermaval och en jättebläckfisk som kämpar med en valhaj, den största levande fisksorten just nu.

A Space Odyssey på Rose Center for Earth and Space

Rose Center for Earth and Space ligger på första och andra våningen. Här ger American Museum of Natural History New York dig en inblick i det oändliga rymden och vårt universum. Ta en titt på deras digitala universumatlas i planetariet eller gå den kosmiska vägen som får dig att känna att du är ombord på rymdskeppet Enterprise. Besökvärt är också den lägre nivån där man kan se den största meteoriten som någonsin hittats i USA. Willamette-meteoriten väger mer än 15 ton och kraschade med en hastighet på 64 000 kilometer i timmen in i jordens yta.

American Museum of Natural History i New York - Ocean Life AMNH i New York - Rose Center for Earth and Space i NYC

Gilder Center

American Museum of Natural History Richard Gilder Center for Science är den nya utvidgningen av museet och finns på alla fyra våningarna. Du kan använda den som entré, som ligger i Theodore Roosevelt Park. Det första du möter är den kanjon-liknande Griffin Atrium som ser ut att vara huggen i sten; som något från Flintstones. På Gilder Center kan du se mer än 1 000 fjärilar i Davis Family Butterfly Vivarium, upptäcka alla sorters insekter och utforska Invisible Worlds Immersive Experience.

The American Museum of Natural History i New York - Gilder Center The American Museum of Natural History i New York - utvidgningen

Andra permanenta utställningar på Museum of Natural History

American Museum of Natural History har också flera fler permanenta utställningar, som Biodiversity and Environmental Halls, där du kan lära dig mer om hotade och utdöda arter, såsom dodo. Om du tycker om fåglar, ta en titt i Hall of Birds of the World på andra våningen. Här hittar du kungspingviner, kakaduor och kondorer från Anderna. Om du är mer av en reptilperson, besök tredje våningen, där krokodiler, dödliga grodor och Komodo-drakar är stjärnorna i utställningen.

En annan stor del av museet är Humans Origins and Cultural Halls på andra och tredje våningen. Följ utvecklingen av människan och vårt ursprung med hjälp av artefakter från maorierna, Amazonas infödingar, inka-folken, Yoruba, Aztec och många fler. Om du är ett fan av Easter Island Head från filmen “Natt på museet”, hittar du det på tredje våningen i Hall of the Pacific People.

Från och med den 26 januari 2024 är de indianska artefakterna under granskning och stängda för allmänheten.

Erics besök på 90 minuter

För att vara helt ärlig: Du kan tillbringa en hel dag på American Museum of Natural History NY och fortfarande inte se allt. Museet är trots allt 190 000 kvadratmeter stort! Mitt första besök är vanligtvis hos dinosaurierna. Gå till fjärde våningen och leta efter utställningen “AMNH 5027” i Hall of Saurischian Dinosaurs. Där hittar man en käke som är hela 1,2 meter lång och ett par små, små armar. De tillhörde rovdjuret som var bättre känt under namnet Tyrannosaurus rex eller “Rexy”.

Därefter åker jag ned till tredje våningen för att se de afrikanska däggdjuren. Det är en lokal med två våningar, så efter att ha sett den övre delen går jag ner till andra våningen för att se resten. Därifrån fortsätter jag till de asiatiska däggdjuren som ligger på samma våning. Det är lätt att förlora tid, så se till att veta i förväg var dina favoritdjur befinner sig. Bara så att du vet, båda avdelningarna har elefanter.

De sista avdelningarna finns på första våningen. Jag gör ett kort besök i Ocean Lifes undervattensvärld. Platsen med utsikt över blåvalen är populär för fotografering: Få ett fint minne av ditt besök med en selfie av dig själv och däggdjuret från havet! Därifrån går jag till utställningen Gems and Mineral. Särskilt imponerande är den lila ädelstenen och Fluorescent Slab, där du kan se olika mineraler vakna till liv under ultraviolett ljus.

Inför ett besök på American Museum of Natural History NYC

Den viktigaste regeln inför ett besök på det här naturhistoriska museet är att veta vart man ska gå. Så glöm inte att ta en karta vid ingången! Annars kan du gå vilse och riskerar att förlora värdefull tid och missa att se de bästa utställningarna.

På grund av dess storlek, genre och de många olika utställningarna, är det en perfekt aktivitet med barn i New York. Det är också bra under en regnig dag eller när du vill bli lite varm på vintern. Vid bra väder, kan du efter besöket ta en promenad eller ordna en liten picknick i Central Park, som ligger på andra sidan gatan. Byggnadens storlek och läge är unikt, du kan verkligen inte missa American Museum of Natural History i New York. Till och med Hop on Hop utanför bussen stannar precis framför under Uptown-rutten.

Museet har flera butiker där du kan köpa alla typer av unika och udda saker, från t-shirts till böcker och läror. Om ditt barn älskar dinosaurier, skickar jag med en liten varning till alla föräldrar: Det kan vara svårt att få dem därifrån utan att köpa en Triceratops-plushie eller ett T-Rex-skelettpaket. Det finns två kaféer, ett på första våningen i Grand Gallery, där du kan dricka vin och öl och ett annat fik på fjärde våningen, där lättare måltider och snacks serveras. På gatuplan, tvärs över tunnelbanans ingång, hittar du en restaurang, där urvalet är större och som är bra för att äta något tillsammans med hela familjen.

Eric tipsar: “Det här är nog mitt favoritmuseum i New York och jag brukar inte riktigt rekommendera museer i allmänhet men för AMNH gör jag gärna ett undantag. Det finns verkligen något för alla! Om du vill komma in snabbt kan du använda sidoingången vid 81st Street. Om du vill ha en riktig maffig upplevelse, ta huvudentrén. Här kommer du att stå öga mot öga med en dinosaurie.”

Privat guidad rundtur i American Museum of Natural History New York

American Museum of Natural History är ett mycket populärt museum och det är ofta långa biljettköer. För att göra ditt besök mer speciellt och för att undvika att slösa tid i biljettkön kan du boka en privat guidad rundtur inklusive en skip-the-line biljett. Under den två timmars långa rundturen kommer du att uppleva museets höjdpunkter och du kan fråga guiden allt du alltid velat veta om dinosaurier, mammuts och mycket mer.

Boka rundturen med privat guide i AMNH här

Praktisk information

Garderoben finns vid huvudingången på Central Park-sidan (79th Street). Jackor och väskor kan man checka in mot en avgift på $ 2 per person. Stora ryggsäckar och bagage går inte att checka in. Alla museets utställningar är tillgängliga med rullstol. Det finns hissar nära 77th Street och Central Park-ingången.

Det är förbjudet att dricka eller äta inne i museet. Fotografering är tillåtet för personligt bruk men selfie-pinnar och stativ är inte tillåtna. Du kan ladda ner AMNH:s officiella app för att få tillgång till den digitala kartan samt information.

  • Opening hours:
    • Öppet dagligen: kl. 10.00 – 17.30
    • Stängt på Thanksgiving och juldagen (25 december)
  • Plats: American Museum of Natural History adress är 200 Central Park West, mellan West 77th Street och West 81st Street. Ta tunnelbana C eller B (endast veckodagar) till 81st Street station, det är den närmaste stationen. Eller, ta linje 1 till West 79th Street, det är därefter 7 minuters promenad.

Köpa biljetter American Museum of Natural History

Köp dina biljetter i förväg online för att slippa långa köer. Du sparar också tid jämfört med att köpa dem på plats. Entrén till American Museum of Natural History ingår inte i något av New Yorks rabattkort.

Köp dina American Museum of Natural History biljetter här

American Museum of Natural History i New York - Empty Tour American Museum of Natural History i New York - Dinosaur

Är American Museum of Natural History gratis?

Nej, men jag rekommenderar att du besöker American Museum of Natural History med ett rabattkort, eftersom du sparar pengar på entrébiljetter. Om inte, kan du boka biljetter i förväg här.

Hur mycket kostar det att gå till American Museum of Natural History?

Priset på biljetter till American Museum of Natural History beror på vilken typ av biljett du vill köpa. Ett rabattkort sparar vanligtvis pengar.

Hur lång tid tar det att besöka American Museum of Natural History?

Du kan tillbringa hela dagen på museet och ändå inte se allt - tillåt minst 90 minuter eller bättre på museet!

Vad ska du inte missa vid American Museum of Natural History?

AMNH visar en stor variation av dinosauriefossiler men det finns mer att se! Läs vad du inte kan missa i det här inlägget.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat