Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York

Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York

Vilka faciliteter finns det för personer med funktionsnedsättning i New York? New York är faktiskt en av världens mest handikappanpassade städer och man har de senaste åren försökt att göra den ännu mer vänlig för personer med funktionsnedsättningar. New York-borna är väldigt tillmötesgående för personer med rörelsehinder och hjälper dig när de kan. Jag får ofta frågor om hur pass tillgängligt New York är och det är med stolthet som jag svarar: väldigt! Jag bestämde mig för att samla all information på en plats för att se till att din resa till New York blir lättare. De flesta allmänna byggnader, hotell, affärer och många restauranger är rullstolsanpassade vilket gör det till en perfekt stad att befinna sig i under semestern.

Contents

Tillgängliga sevärdheter i New York

Nedan hittar du en lista med olika attraktioner och tips inför din resa till New York.

Observatoriedäck i New York

Många av New Yorks toppattraktioner är tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Du kommer att kunna njuta av utsikterna från Top of the Rock, Empire State Building, One World Observatory och Edge Observation Deck utan problem. Alla tre byggnader har hissar, rampar och rullstolsanpassade toaletter.

Sightseeing

De flesta attraktioner i New York är tillgängliga. Du kan till exempel besöka Frihetsgudinnan; både färjan och Liberty Island-området är rullstolsanpassade. Med piedestalbiljetter kan du besöka statyn från insidan och nå den inre piedestalen med en hiss, men observationsdäcket utomhus har en liten trappa. Central Park är, för det mesta, tillgängliga och det gäller även Brooklyn Bridge från Manhattan och Brooklyn.

Museer

Du kan besöka några av de bästa museerna i New York inklusive 9/11 Museum, MoMA och The Met för att nämna några få. De flesta museer är rullstolsanpassade nu för tiden. Men, det finns vissa delar av Intrepid Museum som inte är tillgängliga. Det finns även museer som erbjuder dig att använda en rullstol gratis under ditt besök.

Båtturer

Att ta en båttur är ett väldigt bra sätt att se Manhattans vackra skyline. Vid bokningen av en tur välj då en båttur där det står ”accessible”. När du fyller i dina uppgifter lägg då till där det står ”Special Requirements” att du är rullstolsbunden eller att du kommer att ha svårt för att förflytta dig. Personalen kommer att göra sitt bästa för att du ska få ut så mycket som möjligt under rundturen.

Här kan du se olika båtturer

Helikoptertur

Det är en fantastisk upplevelse att se New York från ett annorlunda perspektiv. Den vänliga personalen kommer att hjälpa dig ur din rullstol (om du har en) och in i helikoptern. Du kommer att sitta längst fram och njuta av en otrolig utsikt över city.

Läs mer om olika helikopterturer här

Sport

Det är en väldigt bra idé att gå och se en sportmatch när du är i New York. Alla stadions är rullstolsanpassade så gå dit och heja på ditt favoritlag!

Här kan du se ett urval av olika sportevenemang i New York

Eric tipsar: “Om du har biljetter för ett sportevenemang eller en konsert hos Madison Square Garden gå till 8 Penn ingången vid 33rd Street och 8th Avenue för företräde i köer.”

Cykling

Om du skulle vilja cykla i New York, kan en guidad rundtur med elcykel vara ett bra alternativ för dig. Du upptäcker city via en elcykel vilket gör det lättare att klara av Central Parks böljande parklandskap och Manhattans långa avenyer.

Boka en guidad rundtur med elcykel här

För uthyrning av en cykel med tre hjul se här

Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York - Elcykel Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York - tillgänglig ingång

Broadway

Broadwayteatrar i New York har under de senaste åren blivit mer tillgängliga för personer med rörelsehinder, och det tillkommer hela tiden olika servicetjänster.

För att hjälpa dig att hitta vilken musikal som passar dina behov, har jag lagt till symboler för musikalerna. På så sätt är det enkelt att se till vilka musikaler du kan gå till.

 • Rullstolsanpassad
  Den här symbolen betyder att teatern är rullstolsanpassad. Skicka alltid ett mejl till mig
  [email protected] innan du bokar biljetterna. På så sätt kan jag garantera en sittplats som är rullstolsanpassad.
 • Hjälpmedel för personer med hörselnedsättning – på engelska “Assistive listening”
  Den här symbolen betyder att det finns hjälpmedel för lyssning. Det hjälper för att förstärka ljuden på scenen.
 • T Hjälpmedel med hörslinga (T) – på engelska “Assistive listening loop”
  Den här symbolen betyder att teatern har en hörslinga.
 • Textad version (CC) – på engelska “Closed captioning”
  Den här symbolen betyder att teatern erbjuder ett sätt att följa vad som sägs eller sjungs på scenen. Det visar även ljud från föreställningen.
 • Ljudbeskrivning (AD) – på engelska “Audio description”
  Den här symbolen betyder att blinda personer eller personer med synnedsättning, kan använda en live eller förinspelad ljudbeskrivning via hörlurar på plats.

Du kan boka biljetterna för Broadwayshowen du planerar att besöka, och be om service på plats.

Flygplatstransfer

Du kan boka en privat bil från flygplatsen in till city. CarmelLimo erbjuder anpassade bilar för att göra din resa in till New York så komfortabel som möjligt. Vid bokning, klicka på “I will need a wheelchair accessible vehicle” (jag behöver ett fordon som är anpassat för rullstolar). Boka alltid transporten i förväg.

Boka din flygplatsprivat transfer här

Du hittar mer information om att resa från och till flygplatsen för personer med funktionsnedsättning här för JFK och här för Newark.

Ta sig runt i New York

Bussarna är det mest rullstolsvänliga alternativet och även om det finns hissar på de flesta tunnelbanestationer fungerar de inte alltid. Bussarna kan man däremot lita på.

Tunnelbana

Det finns över 100 tillgängliga tunnelbanestationer i New York. Det innebär att de alla har en hiss, att man kan komma igenom spärrarna och att det går att köpa biljetter från automaten. Tänk bara på att de mindre stationerna kanske inte har samma standard och att även i en ”accessible station” (anpassad tunnelbanestation) hissar kan gå sönder. För att ha en sådan problemfri semester som möjligt rekommenderar jag att du åker med buss så mycket som möjligt.

Bussar

Bussarna i New York är helt rullstolsanpassade och det är ett bra sätt att ta sig runt i city på. Alla bussar har ramper och alla med funktionsnedsättning kan komma ombord utan problem. Stadstrafiken i city kan vara ganska hektisk och bussarna brukar inte vara lika snabba som tunnelbanan. Om du har bråttom, försök få tag på en taxi istället.

Hop on Hop off bussar

Hop on Hop off bussar är några av de bästa sätten att upptäcka city på. Hop on Hop off bussar i New York är fullt tillgängliga och alla typer av rullatorer får plats på bussen. För att stiga på eller av ber du föraren eller en anställd om hjälp. Du kan stiga på och stiga av vilken buss som helst, vilket ger bra valuta för pengarna eftersom du också kan göra en hel del sightseeing. Även om du inte kan komma upp till det öppna däcket har du fortfarande en fin utsikt över staden från nedre däck.

Läs mer och boka din Hop on Hop off buss här

Taxibilar i New York

Är taxibilar i New York anpassade för rörelsehindrade? I allmänhet, nej, men bli inte besviken för det. Många taxichaufförer hjälper gärna till och ledsagar dig in i taxin. Om du sitter i en rullstol, kommer chauffören se till att din rullstol lags in i bagageluckan.

CarmelLimo

Carmel är ett pålitligt transportföretag i New York City. När du bokar transport hos dem kan du begära att få en rullstolsanpassad bil. Du kan boka transfer från och till flygplatserna och även inom Manhattan eller till övriga stadsdelar.

Du kan boka din transport med Carmel här

PATH tåg

Om du behöver resa till och från New Jersey, kan du ta PATH tåg. De stora stationerna som 33rd Street, World Trade Center, Hoboken och Newark är anpassade för personer med rörelsehinder.

Metro-North Railroad

Om du vill resa till Upstate New York från Manhattan, kan du ta Metro-North Railroad tågen. Några av tågstationerna är rullstolsanpassade som Grand Central, Yankees och New Haven. För att se vilka stationer som är rullstolsanpassade, se då Metro-North Railroad Map.

LIRR

Long Island Rail Road förbinder Manhattan med Brooklyn, Queens och Long Island. De flesta stationer är rullstolsanpassade, som Penn Station, Jamaica och East Hampton. Se kartan för att upptäcka vilka fler stationer som är rullstolsanpassade.

NJ Transit

New Jersey Transit är kollektivtrafiken i staten New Jersey. Alla deras bussar är rullstolsanpassade, tillsammans med många av tågstationerna. Det inkluderar Penn Station, Newark International Airport och Hoboken.

Hyra rullstol och andra hjälpmedel

Det finns fler platser i New York där du kan hyra en rullstol. Du kan hyra rullstolar med eller utan motor och andra hjälpmedel hos Big Apple Mobility. NYC Mobility Rentals är också ett bra alternativ om du behöver hyra en rullstol. De erbjuder korttidsuthyrning med leverans och upphämtning.

Om du behöver en mobilitetsscooter i New York rekommenderar jag att boka en online i förväg. Scootern levereras till ditt hotell, helt uppladdad och inklusive en batteriladdare. Det går att hyra scootern för minst en dag, upp till två veckor.

Hyr din mobilitetsscooter här

Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York - Tunnelbana Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York - Buss

Hotell

Om du letar efter ett handikappanpassat rum så är Hotel Beacon ett bra alternativ. Hotellet ligger i Upper West Side och har ett stort antal rum som är anpassade för rörelsehindrade personer. Det finns också flera tunnelbanestationer i området: 72nd Street Station ligger alldeles intill och har en hiss ned till tunnelbaneplattformen. Hilton Midtown är ett annat hotell med många faciliteter, som rullstolsanpassade rum och röststyrd service.

Är New York rullstolsvänligt?

Det är lag på att sevärdheter, hotell, affärer, restauranger och tunnelbanestationer i New York ska vara rullstolsanpassade, vilket gör staden till en härlig plats att tillbringa semestern.

Är NYC tunnelbanestationer anpassade för rörelsehindrade personer?

Några av NYC:s tunnelbanestationer är anpassade, vilket innebär att de har både hissar och spärrar för rullstolsbundna. Se en lista med rullstolsanpassade tunnelbanestationer här.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat