Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York

Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York

New York är en av världens mest handikappanpassade städer och man har de senaste åren försökt att göra den ännu mer vänlig för personer med funktionsnedsättningar. New York-borna är väldigt tillmötesgående för personer med rörelsehinder och hjälper dig när de kan. Jag får ofta frågor om hur pass tillgängligt New York är och det är med stolthet som jag svarar: väldigt! Jag bestämde mig för att samla all information på en plats för att se till att din resa till The Big Apple blir lättare. De flesta allmänna byggnader, hotell, affärer och många restauranger är tillgängliga för rörelsehindrade vilket gör det till en perfekt stad att befinna sig i under semestern.

Saker att göra

Nedan hittar du en lista med olika attraktioner och tips inför din resa till New York.

Tillgängliga sevärdheter

Många av New Yorks toppattraktioner är tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Du kommer att kunna njuta av utsikterna från Top of the Rock, Empire State Building och One World Observatory utan problem. Alla tre byggnader har hissar, rampar och anpassade toaletter. Central Park är, för det mesta, tillgängliga och det gäller även Brooklyn Bridge från Manhattan och Brooklyn.

Museer

Du kan besöka några av de bästa museerna i New York inklusive 9/11 Museum, MoMA och The Met för att nämna några få. De flesta museer är tillgängliga nu för tiden men det finns vissa delar av Intrepid Museum och Frick Collection som inte är öppna för rullstolsburna personer. Det finns även museer som erbjuder dig att använda en rullstol gratis under ditt besök.

Båtturer

Att ta en båttur är ett väldigt bra sätt att se Manhattans vackra skyline. Vid bokningen av en tur välj då en båttur där det står ”accessible”. När du fyller i dina uppgifter lägg då till där det står ”Special Requirements” att du är rullstolsbunden eller att du kommer att ha svårt för att förflytta dig. Personalen kommer att göra sitt bästa för att du ska få ut så mycket som möjligt under rundturen.

Här kan du se olika båtturer

Helikopterflyg

Det är en fantastisk upplevelse att se New York från ett annorlunda perspektiv. Den vänliga personalen kommer att hjälpa dig ur din rullstol (utifall du har en) och in i helikoptern. Du kommer att sitta längst fram och njuta av en otrolig utsikt över city.

Läs mer om olika helikopterturer här

Sport

Det är en väldigt bra idé att gå och se en sportmatch när du är i New York. Alla stadions är tillgängliga för personer med rörelsehinder, så gå dit och heja på ditt favoritlag!

Här kan du se ett urval av olika sport events i New York

Eric tipsar: Om du har biljetter för ett sportevent eller en konsert hos Madison Square Garden gå till 8 Penn ingången vid 33rd Street och 8th Avenue för företräde i köer.

Cykling

Om du skulle vilja cykla i New York, kan en guidad rundtur med elcyckel vara ett bra alternativ för dig. Du upptäcker city via en elcykel vilket gör det lättare att klara av Central Parks böljande parklandskap och Manhattans långa avenyer.

Boka en guidad rundtur med elcykel här

För uthyrning av en cykel med tre hjul se här

Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York - Elcykel Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York

Broadway

Broadwayteatrar i New York har under de senaste åren blivit mer tillgängliga för personer med rörelsehinder, och det tillkommer hela tiden olika servicetjänster.

  • Nedsatt funktion
    Många ställen har minst en ingång/utgång för rullstolsbundna och de flesta, lite yngre, teatrar har även hissar. Det finns tillgängliga sittplatser på parkett, längst back på teatern och för säkerhets skull är det alltid bäst att kontakta teatern på förhand och fråga om platserna finns tillgängliga.
  • Döv eller hörselnedsättning
    Några av showerna på Broadway använder sig av en dövtolk (American Sign Langauage) och det finns även text tillgängligt under showen. Kontakta TAP (Theathre Development Fund’s Accessibility Programs) för mer information: +1-212-912-9770 val nr. 382.
  • Nedsatt syn och blind
    Om du är blind eller har starkt nedsatt syn, kan du fortfarande njuta av en äkta Broadwayshow. Describe! är en service som hjälper dig att följa showen genom en speciell ljudapparat med live kommentarer. För mer information kontakta HAI: +1-212-284-4100.
  • Skicka ett mejl till mig [email protected] om du behöver hjälp med att hitta en rullstolsanpassad sittplats för en Broadwayshow.

Transport från och till flygplats

Du kan boka en privat bil från flygplatsen in till city. CarmelLimo erbjuder anpassade bilar för att göra din resa in till New York så komfortabel som möjligt. Vid bokning, klicka på “I will need a wheelchair accessible vehicle” (jag behöver ett fordon som är anpassat för rullstolar). Boka alltid transporten i förväg.

Boka din privatbil som transfer här

Du hittar mer information om att resa från och till flygplatsen för rörelsehindrade här för JFK och här för Newark.

Ta sig runt i New York

Bussarna är det mest rullstolsvänliga alternativet och även om det finns hissar på de flesta tunnelbanestationer fungerar de inte alltid. Bussarna kan man däremot lita på.

Tunnelbana

Det finns 110 anpassade tunnelbanestationer i New York. Det innebär att de alla har en hiss, att man kan komma igenom spärrarna och att det går att köpa biljetter från automaten. Tänk bara på att de mindre stationerna kanske inte har samma standard och att även i en ”accessible station” (anpassad tunnelbanestation) hissar kan gå sönder. För att ha en sådan problemfri semester som möjligt rekommenderar jag att du åker med buss så mycket som möjligt. Här kan du ladda ned en karta med angivna anpassade tunnelbanestationer.

För blinda personer finns det braille och taktila kartor tillgängliga. För synskadade kan man förbeställa stora kartor. Det finns en för varje tunnelbanelinje men man kan inte få tag i dem på plats. Var god och kontakta New York Transit 6-8 veckor innan du reser: +1-718-596-8273.

Bussar

Bussarna i New York är helt rullstolsanpassade och det är ett bra sätt att ta sig runt i city på. Alla bussar har ramper och alla med funktionsnedsättning kan komma ombord utan problem. Stadstrafiken i city kan vara ganska hektisk och bussarna brukar inte vara lika snabba som tunnelbanan. Om du har bråttom, försök få tag på en taxi istället.

Hop on Hop off bussar

Hop on Hop off bussar är några av de bästa sätten att upptäcka city på. Många Hop on Hop off bussar i New York är helt anpassade efter rörelsehindrades behov och det då till ett bra pris. Och det är inte helt ovanligt att många personer med ett handikapp använder bussarna som allmänna färdmedel när de är i New York. Även om du inte kan komma upp till det öppna däcket har du fortfarande en fin utsikt över staden från nedre däck.

Läs mer och boka din Hop on Hop off buss här

Taxibilar i New York

Är taxibilar i New York anpassade för rörelsehindrade? I allmänhet, nej, men bli inte besviken för det. Många taxichaufförer hjälper gärna till och ledsagar dig in i taxin. Om du sitter i en rullstol, kommer chauffören se till att din rullstol lags in i bagageluckan.

CarmelLimo

CarmelLimo är ett pålitligt transportföretag i New York City. När du bokar transport hos dem kan du begära att få en rullstolsanpassad bil. Du kan boka transfer från och till flygplatserna och även inom Manhattan eller till övriga stadsdelar.

Du kan boka din transport med Carmel här

PATH tåg

Om du behöver resa till och från New Jersey, kan du ta PATH tåget. De stora stationerna som 33rd Street, World Trade Center, Hoboken och Newark är anpassade för personer med rörelsehinder.

Hyra rullstol och andra hjälpmedel

Det finns fler platser i New York där du kan hyra en rullstol. Du kan hyra rullstolar med eller utan motor, kryckor och andra hjälpmedel hos Chelsea Mobility & Medical Equipment. Carnegie Hill Pharmacy Broadway är också ett bra alternativ om du behöver hyra en rullstol. Det ligger intill Columbus Circle och det finns även ett stort internationellt apotek i byggnaden.

Om du behöver en mobilitetsscooter i New York rekommenderar jag att boka en online i förväg. Scootern levereras till ditt hotell, helt uppladdad och inklusive en batteriladdare. Det går att hyra scootern för minst en dag, upp till två veckor.

Hyr din mobilitetsscooter här 

Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York - Tunnelbana Faciliteter för personer med funktionsnedsättning i New York - Buss

Hotell

Om du letar efter ett handikappanpassat rum så är Hotel Beacon ett bra alternativ. Hotellet ligger i Upper West Side och har ett stort antal rum som är anpassade för rörelseförhindrade personer. Det finns också flera tunnelbanestationer i området: 72nd Street Station ligger alldeles intill och har en hiss ned till tunnelbaneplattformen. Hilton Midtown är ett annat hotell med många faciliteter, som rullstolsanpassade rum och röststyrd service. Här hittar du en översikt av flera rullstolsanpassade hotell i New York.

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat