MoMA Museum of Modern Art i New York

Köp dina biljetter nu
MoMA Museum of Modern Art i New York

Museum of Modern Art i New York eller MoMA är ett konstmuseum i Midtown Manhattan som fokuserar på nutida och modern konst. Det här museet är ett av världens största och visar konst av Pablo Picasso, Jackson Pollock och Andy Warhol, bara för att nämna några. Det är alltid olika utställningar som visas vilket gör att varje besök till MoMA är annorlunda än det förra. I biljetterna här nedan ingår det hoppa-över-kön inträde. Ett praktiskt val eftersom det är ett av New Yorks mest populära museer.

Köp dina MoMA Museum of Modern Art biljetter här

MoMA – världsberömd samling modern konst

Konstsamlingarna i Museum of Modern Art New York anses vara en av världens bästa samlingar av modern konst. Det ingår över 200 000 konstverk. Museet öppnade redan 1929 och har det här moderna museet utökat lokalerna och inte endast fått större samlingar men även (konst)kritikernas stora respekt. Utifrån sett ser inte museet lika imponerande ut som Guggenheim eller Met men låt dig inte luras av fasaden: MoMA:s konstsamlingar är absolut värda sitt rykte! Museets egen konstsamling har rötter från år 1880. Det innebär att även om du som besökare inte skulle vara så intresserad av nutida konst, alltid kan hitta något sevärt från de äldre samlingarna.

Intressanta utställningar på MoMA

De permanenta utställningar på Museum of Modern Art kan delas upp i tre olika kategorier: Konst från 1880-talet fram till 1940-talet på våning fem, samlingen konst mellan åren 1940 och 1970 på våning fyra, och de senaste konstverken från 1970-talet till nutida konst på våning tre. Personligen föredrar jag den femte våningen med konst från kända konstnärer som Frida Kahlo, Salvador Dalí, Gustav Klimt med många fler. Tillfälliga utställningar visas för det mesta på våning sex där man även hittar en museumbutik.

Modern konst

Den femte våningen fokuserar mer på målningar, hittar man mer arkitektur och designföremål på våning fyra. I samlingarna från åren 1940-1970 hittar du bland annat Jackson Pollocks action paintings, samt abstrakt konst av Henri Matisse och pop art av Andy Warhol och Roy Lichtenstein.

Den tredje våningen erbjuder mer experimentell konst som påminner om det man tänker på när det gäller modern konst, som skulpturer av Richard Serra som omvandlar svarta stålplattor till konst. Här hittar du också skulpturen ”Pink Panther” av Jeff Koons (du kanske känner till den här konstnären och hans ballonghundar av stål) och konst av Gerhard Richter, en konstnär som sålt väldigt mycket av sin konst, och som är mest känd för hans suddiga men ändå realistiska porträtt.

Köp dina MoMA Museum of Modern Art biljetter här

MoMA Museum of Modern Art i New York - Van Gogh 1 MoMA Museum of Modern Art i New York - Monet

Erics besök på 90 minuter

Var ska man börja titta i ett museum med så stora samlingar konst? För det mesta, brukar jag börja högst upp och stanna kvar en längre stund eftersom jag föredrar de här målningarna. Men om du föredrar konstinstallationer och mer modern konst, ta en annan rutt: Börja längst ned och gå upp. Det finns en sak du inte ska missa under ett besök på MoMA: Kronjuvelen på våning fem – Vincent van Goghs Starry Nights. En annan målning som jag gillar är ”Christina’s World” av Andrew Wyeth. Den köptes av MoMA för endast $ 1800 år 1948, och är idag en av USA:s mest kända målningar.

Efter stunden på den övre våningen, går jag genom våning fyra och tre. Eftersom det ofta visas olika utställningar, kan det vara många olika teman. Bli inte förvånad om du ser udda saker. Sist jag var där, fanns det en spelautomat med plastflaskor fyllda med skräp från Williamsburg. Man vet aldrig vad man hittar här!

Att tänka på inför ett besök till Museum of Modern Art

Den äldre delen av samlingen visas oftast på våning fem. När du går ner till de andra våningarna, ser du att konsten blir ”yngre”. Det är lite som en tidsresa och man avslutar besöket i nutid. Därför rekommenderar jag att du börjar högst upp och sedan går ned en våning i taget. För en god lunch, gå till Café 2 på andra våningen. För en kortare paus, ta hissen upp till våning 6 och Terrace Café där du kan köpa något litet att äta, en kopp kaffe eller te, eller ett glas vin.

Kombinera ditt besök på MoMA Museum of Modern Art med lite sightseeing och gå först till Top of the Rock tidigt på morgonen. På vägen dit, stanna en liten stund vid St Patrick’s katedralen, mitt emot observatoriedäcket.

Om du vill ta med dig lite konst hem men har inte råd med att köpa en äkta Picasso, gå då till MoMA butikerna inne i museet. Det finns också en MoMA-butik utanför med alla möjliga olika sorters klassiska designföremål. Om du vill se ännu mer modern konst, gå til MoMA PS1. Det här konstcentret ligger i Long Island City och visar konst från nya konstnärer. Inträde är gratis med din MoMA biljett inom 14 dagar.

Eric tipsar: Försök att gå till museet på morgonen, ungefär en halvtimme efter det har öppnat. Museet har ofta långa köer redan innan de öppnar dörrarna men efter ett tag brukar de minska. Audioguiderna i museet är gratis, passa på att använda dem.

MoMA Museum of Modern Art i New York - Installation

Praktisk information

New York MoMA är tillgänglig för besökare i rullstol och har rullstolsanpassade toaletter på alla våningar. På entréplan kan man hänga av sig jackan gratis. Det är alltid mycket folk på plats så lämna helst din ryggsäck och paraply på hotellet eftersom man inte får ta sig det in på museet. Barnvagnar är tillåtna på Museum of Modern Art men är inte välkomna in i hissarna. Det finns gratis WiFi på museet, använd det för att se en digital karta och se vad audioguiden har att erbjuda dig.

  • Öppettider:
    • Söndag – fredag: kl. 10.30 – 17.30
    • Lördag: kl. 10.30 – 19.00
    • Stängt på Thanksgiving och juldagen 25 december
  • Plats: 11 West 53rd Street, mellan 5th och 6th Avenue. Närmaste tunnelbanestation är 5th Avenue – 53rd Street, ta linje E eller M hit, det är endast 5 minuters promenad till New Yorks Museum of Modern Art. Eller, så tar du buss M1, M2, M3, M4 och M5 till 5th Avenue & West 54 Street hållplatserna.

Att köpa biljetter till Museum of Modern Art

Köp dina biljetter för MoMA i förväg, annars riskerar du att förlora värdefull tid i långa köer. Om du köper dina biljetter i förväg online, kan du gå direkt till biljettkassan för besökare med förköpta biljetter och undvika köerna. Din MoMA biljetter ger dig även gratis entré till MoMA PS1 som gäller i 14 dagar därefter. Inträde till Museum of Modern Art ingår även i New York Pass och i Go New York Explorer Pass. Förutom MoMA finns det många andra toppmuseer i New York att besöka.

Köp dina MoMA Museum of Modern Art biljetter här

MoMA Museum of Modern Art i New York - Skulpturer MoMA Museum of Modern Art i New York - Konst

Vad är Museum of Modern Art?

Museum of Modern Art är ett museum som har över 200 000 moderna konstverk i sina samlingar.

Var ligger Museum of Modern Art i New York city?

MoMA ligger på Midtown Manhattan.

Vad kostar en biljett till Museum of Modern Art?

Biljettpriserna för MoMA beror på vilken typ av biljetter du vill köpa. Spara pengar med ett rabattkort.

Hur många våningar finns det i MoMA?

Museum of Modern Art har tre stora våningar men de är indelade i olika mellanvåningar.

Vad kostar MoMA biljetter?

MoMA biljetter finns att köpa i olika priskategorier, köp ett rabattkort för att spara pengar på inträde.

Vilket är bättre, MoMA eller Met?

MoMA och Met är båda två enorma museer, se i förväg vilka samlingar och utställningar du föredrar att besöka så att du tar ett mer medvetet beslut. Du får ut mer av upplevelsen.

Hur stort är Museum of Modern Art?

MoMA erbjuder en samling på mer än 200 000 konstverk och är hela 65 800 kvadratmeter.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat