Long Island Rail Road (LIRR) i New York

LIRR tåg

Long Island Rail Road (LIRR) i New York är ett tågnätverk som förbinder Manhattan med Brooklyn, Queens och hela Long Island. LIRR är en del av MTA och det mest trafikerade pendeltågföretaget i USA. LIRR-tågen går 24 timmar om dygnet, på olika rutter som anges med färger. Du kan använda Long Island Rail Road om du vill resa med tåg från JFK till Manhattan, men det är också möjligt att ta ett tåg till Long Island längst ut. Resan tar dig inte mindre än 3,5 timmar!

Contents

Åka med LIRR i New York

Du kan gå ombord på Long Island Rail Road-tåg vid Penn Station eller Grand Central. Här utgår LIRR tågen på Manhattan. Beroende på var du reser till eller från Manhattan kan du också ta tåget från Grand Central Madison. Ett annat stort nav för LIRR är Jamaica Station i Queens. Stationen är ett stort transportnav, där även JFK AirTrain anländer. Brooklyn har också en stor LIRR-station: Atlantic Terminal mittemot Barclays Center. Det är Brooklyn största och mest trafikerade station.

Long Island Rail Road NY biljetter

Biljetter till Long Island Rail Road New York är bäst att köpa direkt på stationen. I Penn Station och Grand Central kan du gå till en biljettlucka samt till olika biljettautomater. Räknarna är öppna från morgon till kväll, biljettautomaterna har öppet 24/7. Att köpa en LIRR-biljett från en biljettautomat är väldigt enkelt. Du väljer om du reser under rusnings- eller vanlig trafik, till vilken destination du vill åka och om du vill ha en biljett tur eller retur. Sedan visas biljettpriset och du kan köpa biljetten direkt. Det är dyrast att resa till Manhattan på vardagar mellan kl. 06.00 och 10.00 och från Manhattan till Long Island mellan kl. 16.00 och 20.00. Lägsta priserna gäller på alla andra tider på vardagar såväl som helger och allmänna helgdagar.

LIRR biljett LIRR spår

Tågen

LIRR använder regelbundna och expressanslutningar. De vanliga tågen stannar vid alla stationer längs vägen, det är ofta tåg med två våningar. Cannonball, ett speciellt snabbtåg, går mellan Manhattan och The Hamptons. Det går till The Hamptons från New York på fredagar från maj till oktober och tillbaka på söndagar. Cannonball består av tolv vagnar, varav två har reserverade platser och bar service.

LIRR rutter

I själva New York använder man oftast tunnelbanan för att ta sig från A till B. Om du vill åka lite längre bort är chansen stor att du behöver ta ett tåg. Det finns flera praktiska LIRR-rutter i New York.

JFK till Manhattan

Om du anländer till JFK Airport och vill resa från JFK till Manhattan kan du ta ett tåg. Du måste först använda AirTrain på JFK Airport som tar dig till Jamaica Station. Därifrån kan du välja tunnelbana eller tåg till Manhattan. Tunnelbanan är lite billigare än tåget och det finns också flera linjer och det är bäst att välja en tunnelbanestation nära ditt hotell. Tåget stannar vid Penn Station  eller Grand Central så det är särskilt bekvämt för dig som har boende där i närheten.

Eric tipsar: Tänk på att tåget i de flesta fall inte tar dig exakt dit du ska vara. Du behöver nästan alltid extra transport för att resa från tågstationen till din destination. Som tur är, finns det Ubers och taxibilar tillgängliga på nästan alla tågstationer i New York och utanför.

LIRR vagn LIRR station

Från New York till The Hamptons

Att tillbringa en dag i de eleganta Hamptons är en härlig aktivitet vid fint väder. LIRR:s Montauk Route färdas längs med Long Island södra kust och stannar vid The Hamptons på flera ställen. Tåget från Manhattan till The Hamptons tar cirka 2,5 timmar så se till att åka i god tid innan! Om du stannar kvar på den här tåglinjen ända till slutstationen, kommer du till staden Montauk. Ett trevligt hotell här är Montauk Manor, därifrån kan du gå till staden.

Islanders UBS Arena i Elmont

New York Islanders ishockeylag spelar några av sina hemmamatcher i UBS Arena i Elmont. Återigen är det enklaste sättet att komma hit med ett LIRR-tåg från Manhattan. Ta till exempel det gula Hempstead-tåget till Elmont-UBS Arena och gå sedan tio minuter till arenan.

Vad kostar Long Island Rail Road biljetter?

Priset av en Long Island Rail Road biljett beror på var du ska. Läs mer här.

Var kan jag köpa LIRR biljetter?

Det enklaste sättet är att köpa Long Island Rail Road biljetter från en biljettautomat på stationen du ska åka ifrån.

Vart åker Long Island Rail Road?

Long Island Rail Road åker från Manhattan till Brooklyn, Queens och hela Long Island. Du kan ta tåget från The Hamptons och Montauk, ca 3.5 timmar bort. Se här för mer information.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat