New York Public Library

New York Public Library

New York Public Library (NYPL) på Manhattan är den klassiska byggnaden med den stora trappan flankerad av två lejon i marmor. Den här huvudbyggnaden av New York Public Library, vars officiella namn är Stephen A. Schwarzman Building, öppnade efter flera år av byggande sina dörrar år 1911. Deras forskningscenter ligger i NYPL:s huvudbyggnad på hörnet av Fifth Avenue och 42nd Street intill Bryant Park. Du kan besöka den här Beaux Arts-byggnaden helt gratis samt använda internet och tillgängliga arbetsytor.

Contents

Salarna i New York Public Library

New York Public Library är det näst största offentliga biblioteket i USA. NYPL ligger på olika platser i hela New York, där den på Bryant Park är den mest kända och imponerande. Den imponerande byggnaden med högt i tak, stora trappor och mystiska hallar är trevligt att upptäcka. NYC-biblioteket “vaktas” av de två lejonen Patience (tålamod) och Fortitude (styrka) som står framför ingången.

Astor Hall

När du går in i biblioteket genom huvudentrén på Fifth Avenue är Astor Hall det första rummet du ser. Varje del är täckt med vit marmor, valvbågarna är höga och det finns många detaljer. Namnen på huvudgivarna är graverade på pelarna. Härifrån kan du upptäcka byggnaden ytterligare.

Treasures utställningen

New York Public Library har samlat in 56 miljoner föremål under de senaste 125 åren. Några av de mest unika föremålen visas i utställningen Treasures, som ligger mittemot huvudentrén. Du kan se en äkta kopia av självständighetsförklaringen som skrevs av Thomas Jefferson, Bill of Rights från 1789, och en karta över The Commissioners’ Plan of 1811, som beskrev Manhattans framtida utveckling. Här hittar man också Nalle Puh originalet och hans vänner, vilket är trevligt att se tillsammans med barnen. En gratis audio tour guidar dig genom utställningen.

Periodicals & Jewish Division

På bottenvåningen hittar du tidskrifterna och Jewish Devision. Upplagor av 200 tidskrifter och tidningar från hela världen finns i DeWitt Wallace Periodical Room. Många utgåvor av bland annat The New York Times, Le Monde och The Yale Review finns tillgängliga. Från detta rum kan du gå in i Dorot Jewish Division. Detta utrymme har en av de viktigaste offentliga samlingarna som ägnas åt judiska studier i hela världen.

Rose Main Reading Room

Rose Main Reading Room, på tredje våningen, är själva hjärtat i biblioteket. I utrymmet, som är nästan lika långt som en fotbollsplan, kan läsare bläddra bland verk från samlingarna. Flera stora författare har hittat inspiration här och utvecklat sina idéer vidare på ekborden. Eftersom det är ett forskningsbibliotek får böcker inte lånas och kan bara läsas i byggnaden.

New York Public Library - Ingång New York Public Library - Läsrum

Besök Public Library i New York

Public Library är gratis att besöka och ligger nära Summit One Vanderbilt. Om du har mycket tid kan du utforska alla rum. Om du har lite ont om tid, gå då till den imponerande utställningen Treasures och till Rose Main Reading Room på tredje våningen. Med dess träbänkar och gyllene skrivbordslampor är det byggnadens mest kända rum. Det är ett begränsat antal besökare till Rose Main Reading Room.

Du kan avsluta ditt besök på biblioteket med att gå till New York Public Library Shop. Här kan du köpa klassiska och samtida böcker, samt souvenirer och presenter. Du hittar bottenvåningen butik till höger om Astor Hall.

Eric tipsar: “Om du eller din medresenär behöver gå på toaletten och du är i närheten av NYPL, rekommenderar jag att du går in här. Det är enkelt att hitta till toaletterna och det är sällan kö. Ladda ner min app Eric’s New York för att se var du annars kan hitta offentliga toaletter i New York.”

Praktisk information

När du vill besöka det offentliga biblioteket under din resa till New York måste du ta hänsyn till flera regler. Till exempel bör du prata tyst, eftersom människor arbetar. Därför uppmanas du också att stänga av telefonen eller i tyst läge. Du får inte äta eller dricka i byggnaden, förutom på särskilda platser. Du får ta bilder men använda inte blixt eller stativ. Se också till att du har ett ID med dig, detta kan kontrolleras vid ingången. Här är det också möjligt att din väska kontrolleras.

  • Öppettider:
    • Måndag: kl. 10 – 18
    • Tisdag och onsdag: kl. 10– 20
    • Torsdag – lördag: kl. 10 – 18
    • Stängt på söndagar
  • Plats: 476 Fifth Avenue

När har New York Public Library öppet?

Se öppettiderna för New York Public Library här.

Var ligger New York Public Library?

Huvudbiblioteket av New York Public Library ligger på hörnan av Fifth Avenue och 42nd Street.

Är det gratis att besöka New York Public Library?

Ja, det är gratis att besöka New York Public Library. Läs mer.

Får man ta foton i New York Public Library?

Ja, du får fotografera i New York Public Library. Läs mer om reglerna här.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat