High Line Park i New York

High Line Park i New York

High Line Park i New York är en lång, utsträckt park på en före detta järnvägsräls ovanför marknivå mitt på Manhattan. Parken sträcker sig från Meatpacking District till Hudson Yards och har miljontals besökare varje år. Under en promenad genom parken får man en härlig utsikt över Manhattan och Hudsonfloden, och ett skönt byte mot den intensiva trafiken på Manhattans gator.

Contents

High Line Railroad

High Line Park ligger på en 2,3 km lång järnväg som byggdes under 1930-talet men som inte har används på flera år. Järnvägen som löper parallellt med 10th Avenue, användes för att transportera kött och fågel på den västra sidan av Manhattan. Sista tåget med varor gick på järnvägen 1980.

I 2003 beräknades kostnaden av parken till $150 miljoner US dollar, vilket var en summa som staden faktiskt inte hade. Hur som helst, på grund av den förväntade ökningen på fastighetsmarknaden för bostäder kring High Line Park, vilket i sin tur skulle bidra till högre skatteintäkter, beslöt staden att gå vidare med att bygga parken.

Under 2006 startade bygget för den första delen av tre delar av parken. I juni 2009 öppnades första delen för allmänheten och juni 2011 den andra delen. Den tredje och sista delen blev klar under 2014 och öppnades för allmänheten i september samma år. Under sommaren 2019 öppnade en extra del, även kallat “Spur”, av High Line ovanför 10th Avenue och 30th Street. Den här delen är den sista bevarade delen av den ursprungliga järnvägen. För att göra High Line ännu bättre sammankopplat med staden byggdes High Line – Moynihan Connector. Denna förbinder parken med Moynihan Train Hall.

Rundvandring i High Line Park

Om du vill utforska High Line Park medan du lär dig om dess historia (som går tillbaka till 1847!), boka då en guidad vandring i High Line Park. Under denna tvåtimmars turen kommer du att höra om New Yorks West Side Cowboys och alla växter som gör denna 2,33 km långa park så vacker. Efter att vandrat genom parken kommer du att kunna besöka White Star Pier, där de som överlevde Titanic kom iland, och om den gamla Nabisco-fabriken, där Oreo-kexet kom ifrån. Jag rekommenderar att du går denna rundvandringen från slutet på mars till slutet av oktober då parken kommer att vara i full blom.

Boka biljetter för rundvandringen i High Line Park här

High Line Park i New York - Loungestolar High Line Park i New York - Urban Park

Promenera på High Line

Du kan självklart även gå genom High Line Park i New York på egen hand! Parken är öppen för allmänheten och en fin promenad genom Chelsea till Greenwich Village från det sprillans nya Hudson Yards-området. Här är den rutt på High Line som jag rekommenderar:

Du kan gå upp i början av High Line Park på 34th Street mellan 11th Avenue och 12th Avenue, gå upp vid rampen till High Line som är tillgänglig för rullstolar. Innan du börjar din promenad, passa på och gå runt lite i Hudson Yards området för att se Vessel och dess imponerande struktur. Och, i samma område hittar du också Edge Observation Deck, den högsta utsiktsplattformen i New York.

Det bästa sättet för att njuta av promenaden är att gå i lagom takt samt passa på att beundra utsikten och ta fina foton av stadslandskapet och dess industriella omgivning. Under promenaden på High Line, kommer du att kunna se följande speciella platser:

 • Philip A. och Lisa Maria Falcone Flyover mellan 25th Street och 27th Street: High Line ser till att du kan gå mellan trädtopparna.
 • 10th Avenue Square & Overlook på 17th Street: Sitt en liten stund i den här öppna amfiteatern och beundra stadens puls samt även konstföreställningar som regelbundet visas här.
 • Chelsea Market Passage mellan 15th Street och 16th Street: Passa på och ät en god lunch eller fika tillsammans genom att gå ned till Chelsea Market. Lokalerna av den här inomhusmarknaden var tidigare en kakfabrik (Nabisco) och är definitivt värd ett besök.
 • Tiffany & Co. Foundation Overlook på Gansevoort Street: Det finns en terrass som med utsikt som markerar den södra gränsen av High Line där järnvägen fick vika för nya bostadsbyggnader på 1980-talet.

Efter ni har promenerat genom hela High Line, kan du gå ned till New Yorks intensiva gator mellan Gansevoort Street och Washington Street. Härifrån kan ni går till Greenwich Village, ett område som är känt för dess mysiga gator och stämning, det är många scener från tv-serier som har spelats in här!

Eric tipsar: “Enligt mig är High Line Park en unik och speciell park i New York. Parken har vackra vyer, en unik utsikt över staden och en egen stadsnatur. Parken är som finast på våren och sommaren. På vintern är det mindre grönska men parken är ändå värd ett besök.”

Konst i High Line Park

När du promenerar på High Line, kommer att du överraskas av den unika utsikten man får av city. Speciellt för dem som är konstintresserade, det finns också många konstverk på plats. High Line deltar i mer än 30 olika konstprojekt årligen och många av dem visas i parken. Man kan få se alltifrån shower, skulpturer till väggmålningar och videofilm. En sann konst-och kulturrunda!

Praktisk information

 • Plats: High Line Park ligger på den västra delen av Manhattan, mellan Gansevoort Street (Meatpacking District) och West 34th Street vid 10th och 12th Avenue.
 • Parkens öppettider är:
  • 1 dec – 31 mar: från kl. 07.00 – 19.00
  • 1 apr – 31 maj: från kl. 07.00 – 22.00
  • 1 jun – 30 sep: från kl. 07.00 – 23.00
  • 1 okt – 30 nov: från kl. 07.00 – 22.00

High Line Park i New York - Upphöjd park High Line Park i New York - Promenad

Var börjar och slutar High Line Park?

High Line Park ligger mellan Gansevoort St. och 34th St. och har flera ingångar längs vägen. Du kan gå i båda riktningarna så High Line har ingen direkt början eller slut.

Hur lång tid tar det att gå hela High Line?

High Line Park i New York är ca 2,3 km lång och det tar ca 30 minuter att gå hela vägen.

Varför är High Line park så populär?

High Line-parken ligger på ett upphöjt före detta tågspår. Det gör den till en grön oas med en fantastisk utsikt över Manhattan och Hudsonfloden. Läs mer om den populära parken här.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat