Lower Manhattan och Financial District i New York

Lower Manhattan och the Financial District i New York

Lower Manhattan och Financial District i New York är hjärtat av city när det gäller ekonomi och rättsliga processer. Tidigare dominerade World Trade Centers Twin Towers Manhattans skyline. Efter terroristattackerna den 11 september 2001 är 9/11 Memorial och One World Trade Center de största sevärdheterna i den här delen av staden, om inte i hela staden. Lower Manhattan ligger som namnet anger på den södra delen av ön. Du hittar den mellan Chamber Street, Hudsonfloden med Frihetsgudinnan, East River och Battery Park.

Financial District

Financial District utgörs av många kontor och huvudkontor av stora företag inom finansvärlden. Är det här då området intressant för dig som turist? Nja, jag skulle inte rekommendera att komma hit på kvällen och förvänta dig underhållning eftersom det blir ganska tomt efter kontorstid. Men bara för en dag? Visst. Det finns ändå mycket att se: 9/11 Museum och Memorial förstås och vad sägs om det berömda Wall Street? Istället för att upptäcka allt på egen hand kan du ta en guidad rundtur. Guiden kommer att berätta allt om 9/11 och då från olika perspektiv.

Boka rundturen 9/11 Memorial och Financial District här

Lower Manhattan och Financial District i New York - Utsikt från ovan

Wall Street

Wall Street symboliserar den amerikanska finansvärlden och den har till och med sin egen film Jag kan inte garantera att du kommer att möta Leonardo DiCaprio-liknande personer men Wall Street är ändå definitivt värt ett besök. Förutom många höga skyskrapor finns det även sevärdheter som den världsberömda handelsbörsen, Trinity Church som på 1900-talet dominerade New Yorks skyline med sina 86 meter och Federal Hall där George Washington år 1789 tackade ja till posten som USA:s första president.

Charging Bull statyn

Det man inte heller ska missa nära Wall Street är den berömda tjuren på Wall Street. Den här bronstjuren, officiellt heter den Charging Bull, lockar till sig massor av turister varje dag. De vill ta selfies med tjuren, och även röra vid nosen, horn och mer ”privata delar” vilket ska bringa lycka.

Fearless Girl statyn

År 2017 kom det en till staty till Financial District som heter Fearless Girl. Den här statyn föreställer en tuff liten tjej som först stod mitt emot tjuren men efter ett år flyttades hon till en annan plats. Statyn, som skapades till ära av International Women’s Day, hittar man nu framför New York Stock Exchange.

Eric tipsar: I min app Eric’s New York hittar du promenadrutten ”Downtown Manhattan”. Under den här promenaden genom stadsdeln går du förbi några av de mer kända landmärkena men även till mindre kända platser. Öppna appen och välj ”vandringsrutter” för att se en översikt av de olika rutterna.

Lower Manhattan och Financial District i New York - Tjuren Lower Manhattan i NYC - Trinity Church

One World Observatory och Oculus

9/11 Memorial och Museum är två sevärdheter till ära av alla dem som dog i 9/11 attackerna. På samma plats hittar man också olika skyskrapor och byggnader som lagts till åren efter attackerna. En av dem är One World Trade Center, där du kan besöka One World Observatory som erbjuder en imponerade utsikt över närliggande områden. En byggnad som verkligen drar uppmärksamheten till sig är Oculus, en vit skelett-liknande byggnad skapad av den världsberömda arkitekten Calatrava. Inne i Oculus finns det också många butiker och World Trade Center stationen för tunnelbana och pendeltåg.

Stone Street

När du har fått nog av affärsvärlden och dess byggnader kan du gå till en lugn oas: bakom Wall Street ligger Stone Street, en mysig liten gata som har undvikit alla enorma nybyggnadsprojekt. På sommaren kan du koppla av på en av de många terrasserna, dela en härlig pizza vid Adrienne’s Pizza Bar eller njuta av en obegränsad middagsbuffé hos Ulysses.

Lower Manhattan i NYC - Stone Street Lower Manhattan i NYC - Båtarna ut till Frihetsgudinnan

Hotell på Lower Manhattan

Du hittar många bra hotell och lägenheter på Lower Manhattan. Ett trevligt hotell nära 9/11 Museum är Club Quarters World Trade Center. Här kan du till och med boka ett rum med en utsikt över Memorial Pools området. Ett hotell med mer centralt läge på Lower Manhattan är Artezen Hotel. Om du vill bo nära Stone Street, The Wall Street Inn är ett bra, klassiskt hotell. Och för dem som föredrar att boka en lägenhet i New York, det finns väldigt bra alternativ i det här området, som WeLive Wall Street och flera Sonder Apartments.

Den andra sidan på Lower Manhattan

Men Lower Manhattan mer att erbjuda som vattnet vid Battery Park, till exempel. Eller det mycket mindre och historiska parken Bowling Green. Det är inte fontänen med bänkarna som gör det till ett speciellt område men det är faktiskt New Yorks äldsta park. Bredvid parken hittar du även Alexander Hamilton U.S. Custom House som också är värd ett besök. Du hittar även en avdelning av National Museum of the American Indian inuti byggnaden.

Frihetsgudinnan och Ellis Island

Lower Manhattan leder till Frihetsgudinnan och Ellis Island. Om du är i den här delen av city, se till att du inte missar möjligheten att ta en båttur ut till en av de världsberömda sevärdheterna.

Klicka här de olika båtturerna

Eric tipsar: Är det en varm dag då du besöker Financial District? Ta med en tröja eller en jacka! På grund av de höga byggnaderna kommer du att gå i skuggan nästan hela dagen. Även på vintern är det kallare här än på andra platser i staden. Det blåser kalla vindar genom så kallade ”canyons” och det kan bli ruggigt kallt.

Lower Manhattan i NYC - Museum of the American Indian Lower Manhattan i NYC - One World Trade Center

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat