Chinatown i New York

Chinatown i New York

En härlig stadsdel att promenera genom är Chinatown i New York. Nu för tiden ligger det ungefär mellan västra delen av Broadway och östra delen av samma gata, och mellan Delancey Street och Chambers Street norr och söder. När man går runt i området känns det faktiskt som om man befinner sig i Kina för ett litet tag. Hop on Hop off bussar stannar här men det är oftast väldigt fullsatt.

Chinatowns historia på Manhattan

Kineser har varit bosatta här ända sedan 1850, men en stor våg invånare har tillkommit sedan 1965 då lagarna om immigration förändrades.  Nu bor det ungefär 700 000 kineser i New York. Förutom i Chinatown, bor många i Flushing (Queens) men Chinatown på Manhattan är fortfarande det mest turisttäta Kinesiska stadsdelen i New York.

Upptäck Chinatown

Jag har aldrig varit i Kina men jag kan föreställa mig att det påminner om Chinatown: det finns mat överallt och stora hinkar med fisk. Butiker där man kan köpa mediciner för alla möjliga sorters åkommor. Du kan också få massage i ett av de många massageinstitut, priserna visas tydligt. Räkna med 12 US dollar för tio minuter, plus några dollar i dricks. Man hör bara kinesiska och till och med McDonalds har översatt sin skylt till vackra kinesiska tecken. Du kan besöka Museum of Chinese in America på 215 Centre Street. Jag gick dit och trots att jag bara stannade i en halvtimme var det värt det.

Chinatown i NYC - Affärer Chinatown i NYC - Marknad

En guidad rundtur genom Chinatown

Om du hellre vill promenera genom Chinatown tillsammans med en kunnig guide så finns det ett antal olika rundturer att välja mellan. Ingenting stoppar dig från att gå genom stadsdelen ensam men en lokal guide kommer alltid att kunna berätta mycket om områdets historia och vad som är aktuellt just nu. Du kan boka en privat guidad rundtur av New York eller ta en gruppvandring som en av dem här nedan.

En guidad rundtur i SoHo, Little Italy och Chinatown visar dig alla höjdpunkterna i området. Du börjar gå från Spring Street i SoHo och upptäcker stadsdelarna tillsammans med en lokal guide. Förstagångsbesökare och mer erfarna resenärer kommer definitivt lära sig mer under den här rundturen.Du kommer bli överraskad av hur mycket du kommer att se under ett antal timmar och du kommer garanterat kunna ta bra foton.

Läs mer om den guidade rundturen i SoHo, Little Italy och Chinatown här

Om du är mer intresserad av maten i Chinatown så är Chinatown och Little Italy Food Tour perfekt för dig! Rundturen tar tre timmar och ni träffas först i Little Italy och sedan fortsätter ni till olika kinesiska matställen där du får smaka på dumplings och dim sums. Du kommer att få en karta så att du hittar tillbaka till dina nya favoritställen.

Läs mer om Chinatown and Little Italy Food Tour här

Chinatown i NYC - Typisk byggnad Chinatown i NYC - Gatuvy

Mat och dryck i Chinatown

Självklart ska man avnjuta en riktig kinesisk maträtt vilket finns på många ställen, men riktigt goda Dim Sums finns på restaurangen Golden Unicorn på 18 East Broadway. Förvänta dig dock inte att servitriserna pratar engelska. Kineser äter också här.

Eric tipsar: Chinatown är ett bra område att upptäcka på den tredje dagen under en långhelg i New York. Ta en promenad på förmiddagen och beställ härliga Dim Sum till lunch. Och på kvällen? Gå till “Apothéke Cocktail Bar”, en skön klubb på 9 Doyers Street. Ett bra alternativ till klubbarna i Meatpacking District.

Chinatown i NYC - Kinesiska skyltar Chinatown i NYC - Byggnader

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat