Greenwich Village i New York

Greenwich Village i New York

Greenwich Village i New York, också känt som ”West Village” eller med smeknamnet ”The Village”, ligger på Manhattan. Områdets intima, europeiska känsla med relativt låga byggnader, gör det till ett perfekt ställe för en söndagspromenad. Det finns många innegårdar och trädgårdar att upptäcka och eftersom det inte finns så många höga byggnader här så skiner solen oftare i The Village än i resten av New York city.

Greenwich Village och West Village

Den västra delen av Greenwich Village är West Village. Eftersom dessa två områden överlappar varandra så mycket är det ibland förvirrande när vi talar om Greenwich Village och när West Village avses. Man kan grovt säga att Greenwich Village, jämfört med West Village, har en förlängning på den östra sidan, från 6th Avenue till Broadway. Detta inkluderar Washington Square Park och NYU.

Greenwich Village och dess historia

När det gäller Greenwich Village existerar inte ordet ”tråkigt”. Den här delen av staden har alltid varit en vagga för olika subkulturer i USA. Under 1930-40 talet flyttade många konstnärer och folksångare dit, på 1950-talet blev den mest känd för alla drogexperiment och på 1960-talet kom många musiker hit. Det hela ledde till en inspirerande omgivning och många olika musikstilar kommer härifrån. Även artister som Bob Dylan och Neil Diamond. Dylan nämner till och med The Village i några av hans sånger. Gränser tänjdes och gaykulturen fick fast mark och blev accepterad på ett sätt som aldrig tidigare. Världens första Gay Pride var här år 1970.

Greenwich Village i Friends

Du kommer garanterat känna igen en del byggnader i Greenwich Village. Kommer du ihåg tv-serien Sex and the CityHuvudpersonen, Carrie Bradshow, bodde på 66 Perry Street i serien. Föredrar du tv-serien Friends? Då blir det en besvikelse att höra att Central Perk, de berömda vännernas favoritställe, inte finns på riktigt. Men kanske att The Little Owl kan ge dig lite tröst. Restaurangen ligger på gatuplan i byggnaden där de sex vännerna ”bodde” och allt på menyn ser gott ut! Boka New York Film and Television Tour om du är intresserad av att se fler platser från film och tv-serier på riktigt.

Greenwich Village in New York Gata Greenwich Village i NYC - Grove and Bedford

Shoppa och äta ute i Greenwich Village

Även om det finns en del butiks-och restaurangkedjor i Greenwich Village, så ligger charmen bland alla småbutiker och restauranger. På 260 Bleecker Street hittar du Faicco’s Pork Store som är fylld till brädden av italienska delikatesser. Efter några små inköp där kan du gå till Pasticceria Rocco och köpa den godaste cannoli som finns samt billigt och gott kaffe. Njut av alla läckerheter under en picknick i Hudson River Park (på ungefär 10-15 minuters promenadavstånd). Du hittar också mina två favoriter från min topp 5 pizzerior i Greenwich Village. Mitt nummer 1, John’s Pizza, ligger på Bleecker Street (berömda gata från den där Simon & Garfunkel sången). Tycker du om både pizza och Spiderman? Köp en god slice på Joe’s Pizza. Det här stället, på Carmine Street, finns med i filmen Spiderman 2.

Mitt favoritställe för frukost i New York ligger också i Greenwich Village. Buvette Gastrothèque erbjuder maträtter med en fransk touch hela dagen. Jag beställer regelbundet en liten frukost på den här mysiga bistron eller går dit för en söndagsbrunch.

Greenwich Village i NYC - Taxi Greenwich Village i NYC - Cykelbana

Hotell i Greenwich Village

Det finns inte så många hotell i Greenwich Village. Här finns inga hotellkedjor men om du vill bo i den här stadsdelen, finns det några autentiska hotell i olika prisklasser. Walker Hotel Greenwich Village är ett trevligt hotell med bra faciliteter och till och med rum med balkong. Andra alternativ är det klassiska The Jane Hotel och Washington Square Hotel.

Guidade turer i Greenwich Village

Det finns ett antal guidade turer att välja mellan i Greenwich Village. Att ta en guidad tur är verkligen att rekommendera om du vill lära dig och höra mer om staden från ett lokalt perspektiv. Du kan upptäcka Greenwich Village genom att boka en av de här guidade turerna:

  1. High Line Park and Greenwich Village Food Tour är faktiskt två guidade rundturer i en! Först tar ni en skön promenad upp på High Line Park för att få igång aptiten till den bästa delen av turen: maten! Ni kommer att stanna vid 6 olika matställen för att pröva på olika smårätter. Varning: ät ingen frukost! Rundturen tar 3,5 timme.
    Boka High Line Park and Greenwich Village Food Tour här
  2. Den ”vanliga” guidade turen i Greenwich Village är en två timmar lång tur där du får höra mer om stadsdelens historia. Du kommer att se var Bob Dylan och Janis Joplin uppträdde, var gaykulturen blommade och mycket, mycket mer.
    Boka Greenwich Village Tour här
  3. De som föredrar en rundtur med lite fart i, ska inte missa chansen att upptäcka Greenwich Village under en guidad Rock ’n’ Roll vandring. En lokal och mycket kunnig guide kommer att visa dig var rockstjärnor brukade uppträda och var berömda skivomslag fotograferades.
    Boka en guidad Rock ’n’ Roll vandring här

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat