9/11 Memorial i New York

9/11 Memorial i New York

9/11 Memorial i New York, vid Ground Zero, är ett minnesmärke till minne av offren för terroristattackerna mot World Trade Center 2001 och all dem som dog i den tidigare bombningen av WTC den 26 februari 1993. Monumentet öppnades för allmänheten den 11 september 2011. Alla kan besöka 9/11 Memorial gratis.

9/11 Memorial i New York

Sammanlagt 2983 personer miste livet i attackerna den 11 september 2001. Alla deras namn är inristade i brons runt de två enorma minnespooler som utgör hjärtat av minnesplatsen. Både den norra och den södra poolen står på den plats där Twin Towers en gång stod, och de är omgivna av träd. Ett av dessa träd är Survival Tree, det enda träd i området som överlevde attackerna. Trädet upptäcktes av räddningsarbetare i oktober 2001 och var svårt skadat med brutna rötter och grenar. Efter en noggrann restaurering av trädet återfördes det till minnesplatsen 2010. I dag står trädet som en levande påminnelse om motståndskraft, överlevnad och pånyttfödelse. Det står bredvid bassängen i södra tornet. 9/11 Memorial är verkligen en imponerande plats, särskilt under skymning då den enorma sorgen på platsen är extra påtaglig.

9/11 Memorial i New York - Survivor Tree 9/11 Memorial i New York - Sett från ovan

Området runt 9/11 Memorial

Under årens lopp har andra minnesplatser lagts till för att minnas allt lidande från den 11 september. De finns i området runt minnespoolerna.

9/11 Memorial Glade

Förutom alla dem som dog den 11 september, blev tusentals fler sjuka och dog senare. Många av dem befann sig i närheten av attackerna, hjälpte till att återställa Ground Zero eller var volontärer på själva dagen för attackerna. För alla de människor, och deras nära och kära, som blev sjuka, skadades eller dog till följd av attackerna, finns 9/11 Memorial Glade. Monumentet består av sex monoliter och ligger bredvid South Tower Pool.

FDNY Memorial Wall

Den 11 september 2001 förlorade 343 brandmän sina liv. FDNY:s minnesvägg är tillägnad dem. Bronskonstverket har Twin Tower som fokus och visar alla typer av fordon och verktyg som användes den dagen. Samtidigt kan man se händelsen i kronologisk ordning. Minnesmärket för brandmännen finns diagonalt mittemot 9/11 Memorial, mot väggen på brandstationen Ladder 10.

911 Memorial i New York - FDNY Memorial Wall

Liberty Park

Liberty Park är en park med utsikt över minnesmärket och Freedom Tower. På den västra sidan av parken ligger World Trade Center Sphere, även känd som The Sphere. Den här stora bronsstatyn stod ursprungligen mellan Twin Towers och har till stor del restaurerats. På andra sidan av parken ligger St Nicholas National Shrine, en grekisk-ortodox kyrka. Den ursprungliga kyrkan förstördes under attackerna och har nu byggts upp igen nära intill området.

Eric tipsar: Jag tycker att 9/11 Memorial är mycket imponerande, rörande och vackert utformat. På offrens födelsedag placeras en vit ros vid deras namn. Jag kan lätt tillbringa en timme med att gå runt. Under vintermånaderna blir det mörkt ganska tidigt i New York men monumentet är vackert upplyst.

911 Memorial i New York - På kvällen 9/11 Memorial i New York - Rosor

9/11 Memorial Tours

Det finns flera rundturer som du kan ta som handlar om händelserna på den 11 september 2001. Du kan till exempel ta 9/11 Memorial Tour med möjlighet att gå in i 9/11 Museum. Under den två timmar långa rundturen tar guiden dig runt i World Trade Center-området och berättar om händelserna den 11 september 2001 och minnesmonumentet.

Du kan också ta en guidad rundtur i Financial District, området som drabbades av attackerna. Om du vill lära dig mer om Financial District och hur den 11 september påverkade den här delen av Manhattan, kan du ta 9/11 Memorial and Financial District Walking Tour.

9/11 Museum

Bredvid 9/11 Memorial ligger 9/11 Museum. Museet ligger under jord så att du kan se delar av de ursprungliga pelarna i Twin Towers. När du besöker museet kan du se imponerande föremål och höra historier från och om personer som dog i attackerna.

One World Trade Center

Under återuppbyggnaden av Ground Zero byggdes nya skyskrapor för att bilda det nuvarande World Trade Center. Den mest kända av dessa är One World Trade Center, även kallad Freedom Tower. Detta är inte bara den högsta byggnaden i New York men även i USA och på det västra halvklotet. Du kan också besöka One World Observatory, den högsta observationsplattformen i New York. Från våning 102 får besökare en 360° utsikt över Frihetsgudinnan, Brooklynbron och Midtown Manhattan.

Oculus

Oculus får du inte missa besöka vid World Trade Center. Den vita byggnaden, som ska föreställa en fågel, fungerar även som ett kollektivtrafik- och shoppingcentrum. Det finns en liten öppning i taket, genom vilken solen skiner in klockan 10.28 exakt den 11 september, den exakta tiden då det andra tornet kollapsade.

Praktisk information

Det är gratis att besöka minnesplatsen och du kan tillbringa så mycket tid som du vill där. Du får ta med dig något litet att äta och små flaskor till 9/11 Memorial. Tänk bara på att detta är en tyst och stilla plats med stor känslomässig laddning och man förväntas uppträda respektfullt.

  • Öppettider: Dagligen från kl. 09.00 till 20.00. Det går inte att gå nära minnespoolerna utanför öppettiderna. Man kan bara se dem på avstånd.
  • Hur man tar sig dit: Ta tunnelbanelinjen A, C, J, Z, 2, 3, 4 eller 5 till Fulton Street eller linje R till Cortlandt Street. Du kan också ta linje E till World Trade Center-stationen.

Är det gratis att besöka 9/11 Memorial?

Du kan besöka 9/11 Memorial gratis. 9/11 Museum tar dock en inträdesavgift.

Är det 9/11 Memorial värt ett besök?

Ja, 9/11 Memorial är ett imponerande minnesmärke tillägnat alla som dog under attackerna på World Trade Center. Du kan besöka 9/11 Memorial på egen hand under öppettiderna eller ta en guidad rundtur. Läs mina tips här.

Hur kommer man till 9/11 Memorial?

Det enklaste sättet att komma till 9/11 Memorial är med tunnelbana. Läs mer här.

Finns det några guidade rundturer vid 9/11 Memorial?

Ja, det finns flera guidade rundturer som du kan ta som handlar om allt som skedde den 11 september 2001. Läs mer och boka biljetter.

Kan man besöka 9/11 Museum?

Ja, du kan besöka 9/11 Museum om du har en biljett. Läs mer och köp din biljett.

Kan man åka upp i One World Observatory?

Du kan också besöka One World Observatory, den högsta observationsplattformen i New York. Läs mer här

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat