Staten Island i New York

Staten Island i New York

Staten Island i New York är mest känt för Staten Island Ferry. Staten Island är en av New Yorks fem stadsdelar, och även om den fortfarande inte är en turistattraktion har den mer att erbjuda än bara en kul båttur. Det är platsen där New Yorks enda fashion outlet finns och det finns även ett antal museer.

Contents

Staten Islands historia

Iindianer bodde på Staten Island för tusentals år sedan, långt innan européerna kom. Den första besökaren från väst var en italienare och 1609 skickades engelsmannen Henry Hudson på uppdrag av holländarna för att utforska ön. Ön har fått sitt namn efter den nederländska “Staten Generaal” (samlingsnamnet för den första och andra kammaren i det nederländska parlamentet) som en hyllning till den här institutionen. Det tog ett tag innan bosättningen kom igång ordentligt eftersom det var många strider med ursprungsbefolkningen. Till slut grundades en “gammal stad” och sedan dess har befolkningen sakta vuxit till ca. 500 000 invånare.

Staten Island Ferry

Du kan åka till Staten Island med gratisfärjan Staten Island Ferry. Färjan passerar Frihetsgudinnan och erbjuder en fantastisk utsikt över Manhattans skyline. Färjan går två gånger i timmen från Manhattans mest södra udde. Det är värt att göra den här gratis båtresan åtminstone en gång under en vistelse. Många väljer att gå ombord direkt efter överfarten för resan tillbaka till Manhattan. Det finns dock också ett antal saker att göra i närheten av färjeterminalen, så du kan ta en senare båt tillbaka och se en lite av Staten Island först.

Eric tipsar: “När du går ombord, ska du inte gå längst fram på färjan utan se till att du befinner dig längst bak, bakom däcket på vänster sida. Där får du den bästa utsikten över Manhattans skyline.”

Staten Island i New York - Skyline

Empire Outlets

Staten Island är hemvist för New York Citys enda outletcenter, Empire Outlets. Nu kan du kombinera en trevlig båttur med en eftermiddag med outletshopping. Faktum är att Staten Island Ferry kajen ligger precis bredvid Empire Outlets. Så du kan gå direkt från båten till butikerna. Och det är ett utmärkt ställe för en något litet att äta och dricka också. Empire Outlets har flera mat-och fikaställen som till exempel Shake Shack och Starbucks.

Staten Island September 11th Memorial

Vid vattnet, nära färjeterminalen, ligger Staten Island September 11th Memorial. Minnesmärket, som kallas Postcards, skapades 2004 för att hedra minnet av de 274 invånare på Staten Island som dödades i attackerna den 11 september 2001 och i bombningen av WTC 1993. Bildens mittpunkt pekar mot den plats där tvillingtornen tidigare låg.

Staten Island i New York - Empire Outlets Staten Island i New York - Memorial

Verrazzano-Narrows Bridge

Den här imponerande hängbron är hela 1 298 meter lång och förbinder Staten Island med Brooklyn. Den har fått sitt namn efter den italienske upptäcktsresanden Giovanni da Verrazzano, den första europé som seglade över Hudson. Alla som någonsin har sprungit New York Marathon kommer ihåg den här bron. Maratonloppet startar på Staten Island och de första kilometrarna av banan går över Verrazzano-Narrows Bridge. Bron är inte tillgänglig för cyklister eller gående resten av året.

Sevärdheter på Staten Island

Färjan och Empire Outlets är Staten Islands främsta sevärdheter men för den som verkligen vill lära känna området, finns det också mer att besöka. Det finns en liten djurpark, Staten Island Zoo, och det finns några små museer. Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden är stadsdelens främsta plats för kultur och underhållning. Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden är stadsdelens främsta plats för kultur och underhållning. Själva centret består av flera historiska byggnader och vackra botaniska trädgårdar, så det är värt ett besök. Inträde till alla Snug Harbor-platser  ingår i New York Sightseeing Day Pass.

Staten Island museer

Du kanske blir förvånad över att höra att det finns flera mindre museer på Staten Island. Du kan till exempel besöka National Lighthouse Museum, där du kan få en självguidad rundtur och njuta av en vacker utsikt över bukten. Inom området för Snug Harbor Cultural Center hittar du det roliga och engagerande Staten Island Children’s Museum samt Staten Island Museum, som fokuserar på lokal historia och konst.

Staten Island hotell

Till skillnad från Manhattan och Brooklyn finns det relativt få hotell på Staten Island. Majoriteten av boendena består av Bed & Breakfasts och Airbnbs. För en cityresa till New York, är Staten Island inte den mest bästa platsen att bo på. Den enda förbindelsen till Manhattan är färjan, det finns inga tunnelbanor som går fram och tillbaka. Det finns en tunnelbanelinje på själva Staten Island, och för övrigt finns det huvudsakligen stadsbussar. Om du ändå väljer att bo på ön, är det i alla fall klokt att bo nära en tunnelbanestation. På så sätt kan du snabbt resa till och från färjeterminalen.

Se hotell på Staten Island här

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat