Att ge dricks i New York

Att ge dricks i New York

Att ge dricks är en del av alla dagliga rutiner i New York. Det är lätt att tro att New Yorkborna alltid ger dricks, var de än är. Du ger dricks i en restaurant, i en bar eller nattklubb, i en taxi, i en skönhetssalong och till och med om någon hjälper dig med ditt bagage. Att ge dricks i New York är inte bara ett tecken på att du är nöjd med servicen men det är också en normal extra kostnad på notan. New Yorkborna är bra på att ge dricks och man ger vanligtvis inte mindre än 18% på restauranger.

Att ge dricks för olika tjänster i New York

Turister som besöker New York är inte alltid vana att ge dricks. För att underlätta för dig under din vistelse i The Big Apple har jag samlat ihop några tips. Se nedan.

Att ge dricks på restauranger

Det är mycket viktigt att ge dricks på restauranger i New York. Dricks utgör en stor del av personalens lön. Det är vanligt att restaurangpersonalens lön ligger under minimilönen eftersom ägaren räknar med att inkomsterna från dricks kompletterar deras låga löner. Så var snäll och glöm inte bort att ge dricks till din kypare eller servitris.

Ett enkelt sätt att räkna ut dricks är att dubblera momsen. På restaurangerna i New York är det vanligt att ge 20% i dricks. Den lokala momsen i New York är 8,875% så det gör det lätt att dubblera momsen och runda av.  Det förs en del diskussioner om man ska ge dricks före eller efter moms. De allra flesta ger dricks på hela notan (inklusive moms). Dessutom kan du för närvarande räkna med en tilläggsavgift  när du betalar med kreditkort, för att täcka transaktionskostnaderna. Var medveten om att dricksen redan kan vara inkluderad på vissa restauranger, särskilt de som ligger nära Times Square. Detta beskrivs ofta som ”gratuity” på kvittot.

Några av de lyxiga restaurangerna har personal vid toalettrummen och de förväntar sig en eller två dollar i dricks. Dricksen vid garderoben är en dollar.

Service Charge

Ibland ingår det dricks i kundens nota som då heter service charge eller gratuity. Det är inte ovanligt om ni äter ute med en grupp på mer än fem-sex personer i ett turisttätt område. Läs alltid notan noga. Du kan räkna med att service charge ligger runt 18%.

Hur man betalar med kreditkort

Du frågar din kypare om en bill eller check eller säg helt enkelt att du vill betala. Kyparen ger dig notan på ett fat. Notan kan också ligga i en liten pärm. Kontrollera den noga innan du betalar. Lägg ditt kreditkort på brickan eller i pärmen. Kyparen tar det och återvänder med en kopia som du måste skriva på, en kopia för dig, och med ditt kreditkort.

Nu måste du beräkna och lägga till dricksen till det totala beloppet på kvittot. Oftast finns förslag på dricksbelopp längst ner på kvittot. Om du ger dricks i kontanter (inga mynt) skriver du ”cash on table” på kvittot. När du har lagt till dricks kan du lämna det undertecknade kvittot och pennan på bordet och gå därifrån. Det är helt säkert att använda sitt kreditkort i New York på alla restauranger. De kommer inte att ta ut för mycket pengar på ditt kort. Behåll en kopia av kvittot och skriv ner det totala beloppet på det.

Att ge dricks i NYC - Kvitto Att ge dricks i NYC - Räkning

Att ge dricks i barer och kaféer med självbetjäning

När det gäller självbetjäning är det vanligt att betala en jämn summa istället för att ge dricks separat. I en bar kan du ge en eller två dollar per drink och lämna det på baren.

Att ge dricks i en taxi

I New York är det vanligt att runda av summan vid korta turer eller att ge 10-15% extra om det är en längre tur. Det är alltid smart att ha kontanter klara när du anländer i New York. Även när du har planerat allt i förväg och redan bokat din resa från flygplatsen till ditt hotell så förväntar sig chauffören dricks.

Att ge dricks i hotellet

Man förväntas även ge dricks i hotell i New York. Om personalen hjälper till att bära dina väskor så förväntar de sig mellan en till två dollar per väska. Om dörrvakten ropar in en taxi till dig så bör du ge honom en dollar. Städerskan eller städaren vill förmodligen också ha en till två dollar för ett par nätters övernattning, förutsatt att rummet blev rent.

Att ge dricks till din guide

Ett av de bästa sätten att lära känna New York är att ta en guidad tur. Tumregeln är att om turen har en guide så förväntar de sig dricks. Om turen var med en buss så förväntar sig chauffören också dricks. Fem till tio dollar är bra dricks. Det här gäller dock inte för Hop on Hop off Bus Tour.

Att ge dricks i skönhetssalonger

New York erbjuder dig fantastiska möjligheter att få olika skönhetsbehandlingar till mycket bra priser. Det finns nagel-och hårsalonger i varje gatuhörn och i många av dem behöver du inte ens reservera tid. Du förväntas ge din nagelstylist 15-20% i dricks. Samma sak gäller för frisören. Assistenten som tvättar ditt hår kan du också ge dricks, mellan två till fem dollar. Om du känner dig osäker kan du alltid fråga personalen. Vid de större salongerna kan du fråga om du kan lägga till dricks på notan, och betala med kreditkort. Vid en mindre skönhetssalong är det oftast bättre att ge dricks i kontanter.

Erics tips: Att ge dricks är något personligt och det här är hur jag, en New Yorkbo, och mina vänner skulle göra. Det finns många olika diskussioner om hur man ska ge dricks och ovanstående råd är endast en riktlinje. Ge dricks så som du känner är rätt men kom ihåg att att lönerna baseras på att personalen får dricks.

Kanske du även är intresserad av:

Måste man ge dricks i New York?

Det är inte obligatoriskt att ge dricks men det är viktigt att komma ihåg att dricks är en viktig del av lönerna för många New York-bor.

Hur ger man dricks i NYC?

Dricks är ett personligt val men New York-bor brukar inte ge mindre än 18 % i dricks på restauranger. Läs mina råd om var och hur mycket du bör ge dricks i New York här.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat