Ta med sig varor hem från New York

Ta med varor från New York

Vad måste man tänka på när man tar med sig varor tillbaka hem från USA? Att du inte tar med dig för mycket! Enligt Tullverket får du ta med dig varor till det maximala värdet av 4700 skattefritt in till Sverige (från ett land utanför EU). Så se till att dina varor inte överstiger det värdet. Det spelar ingen roll om du har köpt en design jacka hos Macy’s eller elektronik och tillbehör i New York, tänk på att inte köpa varor för mer än 4700 SEK för att undvika problem.

Contents

Vad händer om värdet överstiger det tillåtna?

Om priset på en produkt är högre än det tillåtna värdet måste du betala importmoms på hela summan, inte endast på 4700 SEK. Det betyder oftast att du måste betala en importmoms på 20% och eventuellt andra avgifter på vissa produkter.

Vad kan jag ta med mig tillbaka till Sverige?

Du kan ta tillbaka varor som (designer) kläder, skor, accessoarer, väskor och juveler, parfym, leksaker och souvenirer.  Så länge som summan inte överstiger 4700 SEK behöver du inte betala importmoms. Du kan även ta med dig mat, alkohol och tobak men endast i begränsat antal. Generellt får du inte ta med dig kött-och mejeriprodukter in i Sverige. Mer information om införsel av livsmedel för eget bruk hittar du på Jordbruksverkets webbplats. Undvik också att ta med förbjudna souvenirer som innehåller produkter från hotade djur eller särskilt skyddsvärda arter (gäller även växter). Du får ta med dig det följande in till Sverige:

Mat

Du får ta med dig följande livsmedel in till Sverige:

  • Upp till 2 kilo frukt och grönsaker
  • Upp till 2 kilo per person av djurprodukter, som honung och ägg
  • Upp till 20 kilo per person av fisk och fiskprodukter (eller vikten av 1 fisk, beroende på vilken fisk som väger mest). All fisk du tar in måste vara urtagen om det inte rör sig om beredda eller bearbetade fiskeriprodukter. All fisk och fiskprodukter måste antingen vara färsk, torkad, tillagad, saltad eller rökt fisk samt vissa skaldjur som till exempel räkor, humrar, döda musslor och döda ostron.

Det finns dock vissa restriktioner på matvarorna ovan: de måste vara fria från sjukdomar och bekämpningsmedel och vara för enbart privat konsumtion.

Alkohol

Du får ta med dig:

  • 16 liter starköl
  • 4 liter vin (inte mousserande)

Du kan också föra in:

1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin)

Tobak

Du kan föra in en av de följande:

  • 200 cigaretter
  • 100 cigariller
  • 50 cigarrer
  • 250 röktobak
  • 250 gram röktobak eller ett proportionellt urval av dessa tobaksvaror

En resande kan välja en mindre mängd cigaretter för att tullfritt kunna föra in även t. ex. cigarrer (exempelvis 100 cigaretter och 25 cigarrer).

För mer detaljer se webbsidorna hos Jordbruksverket och Tullverket angående import av alkohol och tobak till Sverige.

Hoverboards

Det kan vara bra att veta innan man reser att de flesta flygbolag tillåter inga hoverboards (ståhjulingar) ombord, vare sig som handbagage eller incheckat bagage. Lithiumbatterierna har över 100 Watt timmar och anses utgöra en risk ombord på planen.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat