Rockefeller Center i New York

Rockefeller Center i New York

Rockefeller Center är en samling19 olika affärsbyggnader som ligger mellan 48th street och 51th street på Midtown Manhattan. Top of the Rock Observation Deck är en av de största turistattraktionerna i New York och ligger på den översta våningen av Comcast Building vid Rockefeller Center. Även NBC Television Network och Radio City Music Hall är delar av Rockefeller Center.

Rockefeller Center Tour

Under Rockefeller Center Tour lär du dig mer om platsens rika historia och arkitekturen bakom Rockefeller Center. En områdesexpert berättar mer om de viktigaste byggnaderna, trädgårdarna och olika platser i omgivningen. Rundturen tar ca. en timme och du får ett helt nytt perspektiv på Rockefeller Center.

Boka Rockefeller Center Tour här

Rockefeller Center – historia

Rockefeller Center och Observation Deck var en gång i tiden en gåva från John D. Rockefeller till Manhattan. Inne i byggnaden ville han skapa en yta där invånare och besökare hade möjlighet att beundra staden. Rockefeller Center har haft många upp- och nedgångar från det att byggnaden färdigställdes år 1933.

Rockefeller skridskobana öppnades först upp för allmänheten 1936. Till en början var den designad och tänkt som en tillfällig skridskobana för att attrahera folkmassorna men så småningom blev det en årlig tradition. Det finns plats för 150 skridskoåkare på rinken.

Rockefeller Center i New York - Isrink Rockefeller Center i New York - Terrass

Upp- och nedgångar

1940-talet var ett bra år för Rockefeller Center: Mer än 90% av den kommersiella delen av byggnaden var uthyrd. Under 1970-talet hade Rockefeller center en tuff period. Den ekonomiska krisen gjorde att många hyresgäster flyttade. Under 1980-talet, efter att den ekonomiska krisen hade återhämtat sig och människorna åter igen blev aktieägare och handeln blomstrade, flyttade många tillbaka. Dessutom genomförde Rainbow Room en omfattande renovering för $20 miljoner och öppnades upp på nytt, och Frank Sinatras femte uppträdande på Radio City Music Hall ”90s” blev helt fullbokat. Efter ytterligare ett bakslag under 90-talet hittades nya investerare. Tack vare dem renoverades tunnelbanestationen.

Rockefeller Center i New York - Top of the Rock Rockefeller Center i New York - Bar SixtyFive

Nyöppningen av Top of the Rock

På 1900-talet ville man återskapa John D. Rockefellers ursprungsidé om att skapa en plats för New York-bor och besökare att umgås tillsammans i staden som han älskade. Efter renoveringen, som tog över 20 år att fullborda, öppnade Top of the Rock Observation Deck igen för den allmänna publiken. Utsiktsplatsen hade varit stängd mellan 1986-2005, framför allt på grund av andra renoveringar i byggnaden. Efter det fick Rockefeller Center ekonomiska problem. Till slut öppnades dörrarna i november 2005. Nu kan de räkna med 2,5 miljon besökare per år!

Rainbow Room Restaurant

Rainbow Room är en restaurang och lokal som öppnade på nytt i september 2014 efter en stor renovering. Rainbow Room är väldigt chic men kan man förvänta sig annat än på våning 65 i Rockefeller Center i New York City? Om du vill gå till den här restaurangen, fråga om ett fönsterbord, förstås!

Bar SixtyFive

Bar SixtyFive, precis som Rainbow Room, ligger på samma våning vid Rockefeller Center. Här serverar de cocktails och tilltugg. Om du letar efter något lite extra lyxigt och exklusivt, missa då inte att gå hit. Du kan till exempel, gå hit före eller efter en show i Radio City Music Hall eller en show på Broadway. Och, du kan också njuta av en vacker utsikt över Central Park och city från Bar SixtyFive. Du får dock inte samma 360° utsikt som från Top of the Rock, och det går inte att gå ut på terassen på vintern. Bar SixtyFive är lite mer avslappnat än Rainbow Room men man förväntas fortfarande att klä upp sig. Klädkoden är cocktail chic, för män rekommenderas kavaj, skjorta och snygga herrskor. Flipflops, gympaskor, sportkläder, jeans eller shorts och trasiga (design)jeans tillåts inte. En cocktail kostar ungefär 20 dollar.

NBC Studios

NBC (National Broadcasting Company) flyttade till Rockefeller Center 1933. Tack vare det, har den amerikanska publiken fått möjlighet att uppleva och njuta av många olika shower, som de kända Today Show och Saturday Night Live. När NBC ändrade från radio till TV behövdes 241 mil kablar. Under 1994 började Today Show att sändas på gatunivå.

Rockefeller Center i New York - NBC

Rockefeller Center i New York - Comcast byggnaden

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat