Manhattan Bridge i New York

Manhattan Bridge i New York

Manhattan Bridge i New York förbinder Brooklyn med Manhattan och är en av stadens sevärdheter. Det är värt att gå till den här berömda bron i New York, framför allt om du planerar att gå över den. Medan du går på Manhattan Bridge får du en härlig utsikt över Brooklynbron och närliggande områden, Manhattan and Brooklyn.

Manhattan Bridges historia

Manhattan Bridge är utan tvivel en av de äldsta broarna i New York. Manhattan Bridge historia börjar redan år 1901. Den 31 december 1909 kunde de första personerna gå över bron från Brooklyn till Manhattan. Officiellt, blev bron inte klar förrän 1912 eftersom en stor brand orskade skador på bron endast några dagar efter invigningen.

Bron ritades av Leon Moisseiff, som hade emigrerat från Litauen till USA som ung man. Designkonceptet användes även för Golden Gate Bridge i San Francisco och många andra hängbroar.

Manhattan Bridge är den senast byggda av de tre berömda broarna över East River. Innan dess hade Brooklyn Bridge och Williamsburg Bridge redan färdigställts. Av denna anledning skulle Manhattan Bridge bara få det mindre graciösa namnet “Bridge Number 3”. Ett år efter att byggnadsarbetet påbörjats beslutades det dock att den skulle få ett mycket bättre namn, “Manhattan Bridge”, även om alla tre broarna förbinder Manhattan med Brooklyn.

Manhattan Bridge i New York - Skyline Manhattan Bridge i New York - utsikt

Lite hjälp på vägen

Om du har svårt att skilja på broarna så kan det här lilla tricket hjälpa till: Tänk bara på biltillverkaren BMW! Med den här akronymen vet du vilken av de tre East River-broarna som kommer först. Följden är Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge, och Williamsburg Bridge. Eller kom ihåg att Manhattan Bridge är blåaktig och gjord av stål, och att Brooklynbron har sandfärgade stentorn.

Även om Manhattan Bridge redan är över 100 år gammal, har det gjorts mycket broarbete på den de senaste åren. 2001 öppnades övergångsstället för fotgängare på södra sidan igen efter 40 år av avstängning. Sedan 2004 finns det även en väg för cyklister på norra sidan. Dessa och andra renoveringar har kostat staden New York cirka $ 800 miljoner.

Promenera över Manhattan Bridge

När du ser en så stor bro är det inte bara den enorma kostnaden som får dig att tänka till lite. Min första tanke när jag såg Manhattan Bridge för första gången var direkt: Hur lång är Manhattan Bridge? Som New York-bo vet jag nu att Manhattan Bridge är exakt 2 089 meter lång! Jag rekommenderar att ta tillräckligt med tid om du vill gå över Manhattan Bridge. Det är inte en promenad som du kan göra på bara tio minuter.

På Manhattan Bridge kan det ofta vara ganska stökigt på grund av all trafik. På toppen finns flera körfält för bilar, den nedre delen är oftast endast för tunnelbanetrafik. Manhattan Bridge tunnelbanelinjerna är Q, N, D och B, som åker över bron och East River. Som fotgängare delar man Manhattan Bridge-området med tunnelbanan, även om fotgängarområdet förstås är en separerat del samt ger bättre utsikt. Bli inte orolig om bron börjar svaja något när en tunnelbana passerar, man vänjer sig!

Manhattan Bridge promenad

Om du vill ta en promenad på Manhattan Bridge är mitt råd att börja i Brooklyn. Varför ska du först ta tunnelbanan till Brooklyn för att gå över Manhattan Bridge? Svaret är enkelt: Promenaden på Manhattan Bridge är mycket trevligare när du ser Manhattans skyline framför dig. Går man mot Brooklyn måste man vända sig om hela tiden. Jag rekommenderar att du tar tunnelbanan med ditt MetroCard till hållplatsen York Street och sedan går söderut på Jay Street. På höger sida hittar du Manhattan Bridge Pedestrian Path. Det går inte missa trappan till där du kan gå upp.

Utsikten från Manhattan Bridge

Om du undrade: Vad kan du göra på Manhattan Bridge eller vad är så speciellt med den här bron? Svaret är enkelt: utsikten. Till skillnad från utsikten från en bil eller tunnelbana har du som fotgängare en väldigt unik panoramavy framför dig, helt klart en bra chans att ta fina foton över New York.

Från Manhattan Bridge får du en vacker utsikt över både Manhattans skyline och Brooklynbron. Det är ett fantastiskt fototillfälle att fånga utsikten med One World Observatory och båda pirerna på Brooklynbron tillsammans i ett enda foto. På Brooklyn-sidan ser du bland annat Empire Fulton Ferry Park och Main Street Park.

En annan höjdpunkt är den unika utsikten över Jane’s Carousel, som ser väldigt fin ut härifrån. Solnedgången från Manhattan Bridge är en upplevelse helt för sig, så se till att befinna dig på bron i tid för att beundra det magiska ögonblicket när solens strålar ramar in finansdistriktet i ett gyllene ljusskimmer.

Manhattan Bridge i New York - Solnedgång Manhattan Bridge i New York - Utsikt över Bron

Manhattan Bridge jämfört med Brooklyn Bridge

Manhattan Bridge i New York hamnar ofta i skuggan av sin “äldre syster”, Brooklyn Bridge. Faktum är att för majoriteten av New York-besökarna är Brooklyn Bridge förstahandsvalet. Men exakt vad är skillnaden mellan Brooklynbron och Manhattan Bridge? Båda New York-broarna går över East River nära varandra och förbinder Manhattan med Brooklyn kommun.

Precis som med Brooklynbron är det gratis att gå över Manhattan Bridge. Manhattan Bridge är längre än Brooklynbron men skillnaden är bara ca 256 meter. Därmed är promenaden inte nödvändigtvis mycket längre. Brooklyn Bridge har ingen tågtrafik, vilket gör promenaden lite lugnare. Men om du gillar New Yorks tunnelbana, missa då inte att gå över Manhattan Bridge.

Generellt kan man säga att den största skillnaden är att Brooklyn Bridge är den mer kända bron av de två. Detta beror på att Brooklynbron var den längsta i världen när den stod färdig, så den fick snabbt sin berömda status bland New York-borna. Dessutom används det ofta som ett landmärke för New York i filmer och TV-serier, vilket förstärker bilden som en viktig symbol för staden.

Brooklyn Bridge eller Manhattan Bridge – vilken av dem är mer sevärd?

Under en sightseeingdag i New York är en av Manhattans två broar en trevlig attraktion att ha på din agenda. Men vilken av de två berömda broarna på Manhattan ska du besöka? Först och främst finns det ingen Manhattan-bro som är den “bästa”, trots allt finns det ett stort antal broar runt Manhattan.

Från Brooklynbron får du en fin utsikt över Empire State Building och Chrysler Building, tillsammans med resten av silhuetten. I det här fallet saknas ett landmärke på din inre panoramabild – själva Brooklynbron. Den stora fördelen med Manhattan Bridge är att du därifrån kan få med även Brooklynbron på fotot.

Du har också en bra utsikt över South Street Seaport och Chinatown. Dessutom är Manhattan Bridge bredare, vilket betyder att du har mer utrymme. Dessutom är volymen fotgängare mycket lägre än på Brooklyn Bridge så det är en mindre turistisk bro. Jag föreslår att du väljer Manhattan Bridge om du vill göra som New York-borna.

Så du behöver inte tänka: “Brooklyn Bridge eller Manhattan Bridge?” men fundera istället på vad du exakt skulle vilja se och om du hellre vill dela upplevelsen med större folkmassor. Om du är tycker om att promenera, och har tillräckligt med tid över, kan du också besöka båda broarna och jämföra upplevelsen.

Manhattan Bridge i New York - Med Empire State Building Manhattan Bridge i New York - På natten

Manhattan Bridge och DUMBO

Brooklynbron är kanske mer känd som New Yorks landmärke men Manhattan Bridge är känd för en speciell fotovinkel. Du kanske känner till den här scenen från filmen “Once upon a time in America”. Från Washington Street i stadsdelen DUMBO i Brooklyn kan man från ett visst perspektiv se hur bropiren på Manhattan Bridge ramar in Empire State Building. Det perfekta fototillfället!

Om du nu undrar vad DUMBO-kvarteret har att göra med elefanten från Disney med samma namn måste jag tyvärr göra dig besviken. Området har sitt namn att tacka för sin plats under Manhattan Bridge. DUMBO är en förkortning av “Down Under the Manhattan Bridge Overpass”. Om du planerar en promenad över Manhattan Bridge, bör du också ta dig tid till att besöka denna coola stadsdel och Manhattan Bridge Archway med Empire State Building.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat