Harlem i New York

Harlem New York

Turister undrar ofta om Harlem är en säker stadsdel att vistas i. Många tror att New York är en farlig stad. Den uppfattningen kommer från 80-talet och början av 90-talet då narkotika var ett stort problem. Mycket har förändrats sedan dess: New York är en av de säkraste städerna i Amerika. Harlem var en av de så kallade farliga stadsdelarna men är nu på god väg i rätt riktning. Jag har inga problem att gå ensam här på natten. Och Bill Clinton har inga problem med det heller: Clinton Foundation Office har sitt kontor här.

Harlems historia

Harlems historia är väldigt intressant och har många tragiska men även vackra händelser bakom sig. Det finns mycket att lära sig om stadsdelen: i korthet, det började år 1626 då holländarna kallade området Nieuw Haarlem (Nya Harlem). I slutet av 1800-talet var det en väldigt elegant stadsdel. Det syns även i dag genom att många hus har en vacker arkitektur. Efter fastighetsbubblan på 1930-talet lämnade välbärgade invånare stadsdelen. Kort därefter bosatte sig många nyinflyttade från södra USA i Harlem för att söka arbete. Hop on Hop off bussar stannar här så om du vill uppleva Harlem kan du hoppa av här.

Harlem New York - Brownstones Harlem New York - Kyrka

Apollo Theater

Harlem är så klart känt för sin musikaliska historia, och det finns fortfarande mycket att se och göra när det gäller musik. Till exempel besöka Apollo Theater på 125th Street mellan Frederic Douglas och 7th Avenue. Varje vecka organiseras en amatörkväll där vinnaren utses genom att man buar eller applåderar efteråt.

En guidad gospeltur i Harlem är också väldigt kul att göra. Att som turist besöka kyrkan en söndag morgon går inte, se till att boka biljett innan. Turerna hålls varje vecka på onsdagar och söndagar.

Harlem New York - Gatuskyltar Harlem i New York - Soul Food

Eric tipsar: Harlem består av flera olika områden och vissa är säkrare att befinna sig i än andra. Man kan säga att den del av Harlem som går upp till 125th Street och väster om Park Avenue är helt säkert att vistas i. Om du vill besöka andra delar av Harlem eller planerar ett restaurang-eller teater besök, rekommenderar jag att du tar en taxi och undviker att promenera runt.

Mat och dryck i Harlem

Satsa på den traditionella afro-amerikanska maten som kallas Soul Food. Det liknar den mat som finns i USA:s södra stater (Louisiana, Mississippi m.fl.). Stekt kyckling, sötpotatis och bönor är det dock inte något för den som går på diet. Ett nytt ställe och en hotspot (där Obama höll en välgörenhetskväll) är Red Rooster Harlem på 126th Street och Lenox Avenue. Jag skulle tro att du måste reservera minst några veckor i förväg, men jag har även bara haft vägarna förbi och fått ett bord inom 15 minuter. Är det packat med folk? Gå ett kvarter ner på samma gata till Sylvias Restaurant där du serveras riktig Soul Food met dess specifika historia. Shrine på Adam Clayton Jr blvd och 134th Street. Live-musik och få turister. Väldigt bra.

Harlem i New York - Apollo Theatre Harlem i New York - Sylvias restaurang

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat