Harlem i New York

Harlem in New York

Harlem i New York är en av Manhattans nordligaste stadsdelar på övre Manhattan. Det finns inte många turistattraktioner i Harlem men om du vill lära känna det “riktiga” New York, med ett stort kulturarv, är det helt klart värt ett besök. Längs en av Harlems huvudgator, Martin Luther King Jr Boulevard, finns butiker, restauranger och den berömda Apollo teatern. Du kan ta tunnelbanan eller Hop on Hop off bussen för att utforska den här mångfacetterade stadsdelen på Manhattan.

Harlems historia

Harlems historia är väldigt intressant och har många tragiska men även vackra händelser bakom sig. Det finns mycket att lära sig om stadsdelen: i korthet, det började år 1626 då holländarna kallade området Nieuw Haarlem (Nya Harlem). I slutet av 1800-talet var det en väldigt elegant stadsdel. Det syns även i dag genom att många hus har en vacker arkitektur. Efter fastighetsbubblan på 1930-talet lämnade välbärgade invånare stadsdelen. Kort därefter bosatte sig många nyinflyttade från södra USA i Harlem för att söka arbete. Hop on Hop off bussar stannar här så om du vill uppleva Harlem kan du hoppa av här.

Är Harlem en säker stadsdel?

Turister undrar ofta om Harlem är en säker stadsdel att vistas i. Många tror att New York är en farlig stad. Den uppfattningen kommer från 80-talet och början av 90-talet då narkotika var ett stort problem. Mycket har förändrats sedan dess: New York är en av de säkraste städerna i Amerika. Harlem var en av de så kallade farliga stadsdelarna men är nu på god väg i rätt riktning. Jag har inga problem att gå ensam här på natten. Och Bill Clinton har inga problem med det heller: Clinton Foundation Office har sitt kontor här.

Eric tipsar: Harlem består av flera olika områden och vissa är säkrare att befinna sig i än andra. Man kan säga att den del av Harlem som går upp till 125th Street och väster om Park Avenue är helt säkert att vistas i. Om du vill besöka andra delar av Harlem eller planerar ett restaurang-eller teater besök, rekommenderar jag att du tar en taxi och undviker att promenera runt.

Harlem New York - Gatuskyltar Harlem New York - Kyrka

Apollo Theater

Harlem är så klart känt för sin musikaliska historia, och det finns fortfarande mycket att se och göra när det gäller musik. Till exempel besöka Apollo Theater på 125th Street mellan Frederic Douglas och 7th Avenue. Varje vecka organiseras en amatörkväll där vinnaren utses genom att man buar eller applåderar efteråt.

En guidad gospeltur i Harlem är också väldigt kul att göra. Att som turist besöka kyrkan en söndag morgon går inte, se till att boka biljett innan. Turerna hålls varje vecka på onsdagar och söndagar.

Harlem i New York - Apollo Theater

Mat och dryck i Harlem

Satsa på den traditionella afro-amerikanska maten som kallas Soul Food. Det liknar den mat som finns i USA:s södra stater (Louisiana, Mississippi m.fl.). Stekt kyckling, sötpotatis och bönor är det dock inte något för den som går på diet. Ett nytt ställe och en hotspot (där Obama höll en välgörenhetskväll) är Red Rooster Harlem på 126th Street och Lenox Avenue. Jag skulle tro att du måste reservera minst några veckor i förväg, men jag har även bara haft vägarna förbi och fått ett bord inom 15 minuter. Är det packat med folk? Gå ett kvarter ner på samma gata till Sylvias Restaurant där du serveras riktig Soul Food met dess specifika historia. Shrine på Adam Clayton Jr blvd och 134th Street. Live-musik och få turister. Väldigt bra.

Hotell i Harlem

Eftersom Harlem ligger norr om Central Park måste du ta tunnelbanan för att komma till Midtown Manhattan. För att åka tillbaka till Harlem senare på kvällen är det säkrare att ta en taxi. Och även om stadsdelen i allmänhet är säker nuförtiden rekommenderar jag inte heller att man går runt ensam på natten. Om du ändå vill boka ett hotell i Harlem är Aloft Harlem ett bra val.

Harlem New York - Brownstones Harlem i New York - Soul Food

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat