Carnegie Hall i New York

Köp dina biljetter nu
Carnegie Hall i New York

Carnegie Hall i New York är stadens mest berömda konserthus. Ända sedan den öppnades år 1891 har den haft mer än 46 000 konserter med många stora namn bland artisterna. Carnegie Hall byggdes år 1890 av Andrew Carnegie och det bär även hans namn. Kul fakta: det här skotska efternamnet uttalas ”CarNEgie” men byggnadens namn uttalas ”CARnegie”. OK, en till: om du börjar hosta under en konsert ger personalen dig en halstablett. Vilken service, eller hur!

Boka biljetter till en Carnegie Hall-konsert här

Carnegie Hall, ett konserthus med stil

Utanför ser byggnaden inte särskilt speciell ut men på insidan är det annorlunda. Du märker av det så fort du kommer in i entrén. Du kan gå in även utan biljett. I Main Hall, nuförtiden även kallad Isaac Stern Auditorium / Ronald O. Perelman Stage, finns det plats för 2800 personer. I Judy and Arthur Zankel Hall finns det platser för 600 personer, och i Joan and Sandford I. Weill Recital Hall för 250 personer. Jag har inte besökt dem alla men det sägs att det inte finns några dåliga platser. Det är dock lite trångt med benutrymmet på balkongen. Det måste sägas: akustiken I Carnegie Hall är otroligt bra. Det här är ett konserthus med stil. Det är en fantastisk upplevelse att gå på Carnegie Hall konsert, framför allt om du är i New York under en lite längre tid.

Carnegie Halls berömda stjärnartister

Många världsberömda musiker och sångare har kommit hit, som Pjotr Tchaikovsky, Sergei Rachmaninoff, Maria Callas och Luciano Pavarotti. Det spelas inte endast klassisk musik. Kända jazzmusiker som Miles Davis, Billie Holiday och Ella Fitzgerald ger en stark närvaro för jazz och blues i New York. Byggnaden är även känd för popartister som The Beatles, The Rolling Stones, Frank Sinatra, Bob Dylan, Josephine Baker, Stevie Wonder, David Bowie, Nat King Cole och, ja, faktiskt, Jay Z.

Carnegie Hall i New York - Inuti

Rose Museum eller guidad tur

Hos teaterns Rose Museum hittar man många äldre teaterprogram och även foton, videofilmer, och många andra saker. Museet är ganska litet och besök det endast om du är i byggnaden. De här guidade turerna är ett par gånger per dag och du kanske till och med får gå backstage. Det beror på repetitionerna och föreställningarna den dagen. Hur som helst, guiderna vet nästan allt och turen tar en timme. Tänk på att du inte får ta några foton och att det inte ges guidade turer utanför säsongen mellan juli och september, då museet är stängt.

Carnegie Hall Midtown

Carnegie Hall ligger i Midtown nedanför Central Park. Det finns många restauranger i närheten att välja mellan och du behöver inte gå hungrig till en konsert. Jag kan varmt rekommendera Trattoria Dell’Arte. Det här italienska stället ligger mitt emot musiksalen. De förstår precis vad deras gäster vill ha: en varmt välkomnande och fantastisk mat. En annan favorit som passar vid ett konsertbesök är Russian Tea Room. Så fort du kommer in är det som om du rest tillbaka i tiden och landat i 1920-talets Roaring Twenties.

Hur kommer jag till Carnegie Hall?

Det finns ett rykte som går så här: en fotgängare frågade violinisten Jascha Heifetz: ”Kan du berätta för mig hur jag kommer till Carnegie Hall?” och Heifetz svarade med: ”Övning, övning, övning!” För er med något lägre ambitioner är det lättaste sättet att ta tunnelbanan. Du kan ta en av dessa tunnelbanelinjer:

  • A, C, B, D, eller 1 till 59th Street / Columbus Circle
  • N, Q, R till 57th Street / Seventh Avenue
  • B, D, E till Seventh Avenue
  • F to 57th Street / Sixth Avenue

Du kan också ta en buss: M5, M7, M10, M20, M31, M57 och M104 stannar nära konserthuset. Hop on Hop off bussar stannar i närheten.

Köpa biljetter till Carnegie Hall

Planerar du att gå på konsert i Carnegie Hall? Det är lätt att köpa biljetter till Carnegie Hall men se till att boka i god tid innan föreställningen. Världens största artister uppträder på denna prestigefyllda plats. Det är svårt att ange ett biljettpris eftersom det beror på val av konsert och sittplats. Carnegie Halls konsertschema innehåller allt från orkestrar till pianister, från klassiska sångare till soul och jazz.

Boka biljetter till en Carnegie Hall-konsert här

Carnegie Hall i New York - Concert Hall

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat