Upper West Side

Upper West Side i New York

Upper West Side i New York är i stort sett den västra delen av Manhattan vid Central Park. Det är ett trevligt bostadsområde. Det finns dem som säger att det slutar högst upp i Central Park (vid 110th Street) medan andra säger att även 110th till 125th Street, ända upp till Harlem, är en del av Upper West Side. Den här delen är även Broadway och 111st Street (området heter Morning Side Heights) och även om Columbia University dominerar området så märker man knappt skillnaden mellan stadsdelarna.

Vad man kan göra i Upper West Side

Upper West Side är en trevlig och avslappnad stadsdel att utforska. Det finns flera sevärdheter som är värda att besöka. Det är ett mycket mångsidigt område med en betydande judisk befolkning. Det är därför du kan hitta många synagogor och kosherrestauranger, särskilt mellan 85th och 100th Street.

I området bor också många intellektuella. En stor grupp av studenter på 1970 – och 80-talen köpte stora lägenheter här och stannade kvar. Norröver, mot 116th Street bor många studenter och professorer från Columbia University, som i sin tur blir större för varje år som går.

Upper West Side i NYC - Solig eftermiddag Upper West Side i NYC - Riverside Park

River Side Park

Många av de boende i Upper West Side går västerut när de går till Central Park istället för österut. Längs med Hudsonfloden, mellan 72nd och 129th Street, finns det en liten men en väldigt lång park med en fin utsikt över floden. Formen påminner lite grann om Chile i Sydamerika. Det är en väldigt vacker solnedgång här under sommaren och vinden från floden fläktar skönt. Många filmer och tv-serier filmar här som Woody Allen till exempel.

Upper West Side i NYC - Columbia University Upper West Side i NYC - Lincoln Center

Columbia University

Det enda universitet från Ivy League i New York. Väldigt högt upp på alla listor. För den riktiga nörden: här ger nobelprisvinnare föreläsningar till studenterna. New York University, NYU, är känt för sina coola hipsters, medan Columbia främst lockar akademiker. Det är definitivt värt att besöka det vackra campuset. Oroa dig inte över säkerhetskontrollerna, du kan gå in på området. Ta tunnelbanan 1 Uptown till 116th Street och följ studentmassorna.

Lincoln Center

Lincoln Center är hem för världens ledande institutioner inom scenkonsten. Den ligger på den västra delen av Manhattan, nära Midtown, och det är lätt att komma dit med allmänna färdmedel. Det är verkligen ett centrum för kulturella evenemang och underhållning och världsberömda scener som Metropolitan Opera House, New York City Ballet, Julliard, New York Philharmonic och många fler.

Lincoln Center är över 6 ha stort och byggdes under 1950- och 1960-talen. Idag tar det emot besökare från hela världen som kommer för deras rundturer, biljetter, affärer och butiker, utställningslokaler och förstås opera och balettföreställningar.

St. John the Divine

Tycker du om kyrkor? Missa då inte att besöka världens största katedral Saint John the Divine på 110th Street och Amsterdam Avenue. Många Hop on Hop off bussar stannar precis framför katedralen. Det är ett antal gudstjänster per dag och du kan alltid gå in. Hungrig? Mitt emot kyrkan finns ett ungerskt konditori. Förmodligen det mest sympatiska konditoriet I New York (bageriet näst intill tillhör samma ägare). Om vädret tillåter kan du njuta av din mat i parken bredvid kyrkan och fundera på vad statyn föreställer. Perfekt att kombinera med ett besök till Columbia University.

Erics tipsar: “Utforska Upper West Side genom att gå “Upper West Side – Harlem” vandringsleden i min Eric’s New York-app. Under rutten passerar du Columbia University, St. John, Grand Tomb och många andra platser. Du hittar den här rutten i appen genom att välja `vandringsrutter´”.

Mat i Upper West Side

Ett trevligt matställe är Community, en modern restaurang på Broadway mellan 112th och 113th Street. Längtar du efter asiatisk mat? Bredvid Community hittar du en bra Koreansk restaurang där du kan äta en hel middag för ett par dollar.

Hotell på Manhattans Upper West Side

Det finns ganska många hotell på Upper West Side. Om du vill bo här, kan du välja mellan olika priskategorier. Hotel Beacon är ett trevligt hotell, och likaså Hotel Belleclaire. Om du föredrar ett hotell i en lägre prisklass, kan du bo på HI New York City Hostel.

Upper West Side i NYC - Brownstone Upper West Side New York

Upper West Side historia

Holländarna var de första som gav stadsdelen sitt namn, från 23rd Street hela vägen ned till 124th Street: Bloemendaal (nu Bloomingdale). De rika bodde här och det fanns ett antal bondgårdar. Svårt att tänka sig nu! Central Park byggdes 1853 och många av invånarna flyttade västerut till ett område som snabbt blev mer populärt efter att både tåg och tunnelbana började åka till den norra delen. Ivy League University of Columbia öppnade portarna i Morning Side Heights och gav området en ny utstrålning. Under samma tid byggdes även den berömda Dakota byggnaden där John Lennon hade sin lägenhet.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat