Upper West Side

Upper West Side i New York

Upper West Side är ett trevligt område att bo i. Man kan säga att det är den västra delen av Central Park på Manhattan. Det finns dem som säger att det slutar på toppen av Central Park (vid 110th Street) medan andra säger att 110th till 125th Street, ända upp till Harlem, också är en del av Upper West Side. Den här delen är även Broadway och 111st Street (området heter Morning Side Heights) och även om Columbia University dominerar området så märker man knappt skillnaden mellan stadsdelarna.

Historia

Holländarna var de första som gav stadsdelen sitt namn, från 23rd Street hela vägen ned till 124th Street: Bloemendaal (nu Bloomingdale). De rika bodde här och det fanns ett antal bondgårdar. Svårt att tänka sig nu! Central Park byggdes 1853 och många av invånarna flyttade västerut till ett område som snabbt blev mer populärt efter att både tåg och tunnelbana började åka till den norra delen. Ivy League University of Columbia öppnade portarna i Morning Side Heights och gav området en ny utstrålning. Under samma tid byggdes även den berömda Dakota byggnaden där John Lennon hade sin lägenhet (och där Yoko Ono fortfarande bor).

Stämning

Upper West Side är en väldigt avspänt och blandat område. Det bor många judiska familjer här vilket innebär (framför allt mellan 85th och 100th Street) att det finns många synagogor och platser där du kan äta kosher mat. Det bor även en del akademiker i området. En stor grupp av studenter på 1970 – och 80-talen köpte stora lägenheter här och stannade kvar. Norröver, mot 116th Street bor många studenter och professorer från Columbia University, som i sin tur blir större för varje år som går. Det här universitetet lockar till sig ”nördar” medan NYU är mest känd för sina många hipsters. Blir inte förvånad om du ser en ung tjugoåring med glasögon och en stor Columbiatröja, leggings och med Uggs och som kanske tittar strängt: studenterna får plugga hårt men vad kan man förvänta sig när avgiften är ca 30 000 dollar per år?

Upper West Side i NYC - Solig eftermiddag Upper West Side i NYC - Riverside Park

River Side Park

Många av de boende i Upper West Side går västerut när de går till Central Park istället för österut. Längs med Hudsonfloden, mellan 72nd och 129th Street, finns det en liten men en väldigt lång park med en fin utsikt över floden. Formen påminner lite grann om Chile i Sydamerika. Det är en väldigt vacker solnedgång här under sommaren och vinden från floden fläktar skönt. Många filmer och tv-serier filmar här som Woody Allen till exempel.

Columbia University

Det enda universitet från Ivy League i New York. Väldigt högt upp på alla listor. För den riktiga nörden: här ger nobelprisvinnare föreläsningar till studenterna. Det är definitivt värt att besöka det vackra campuset. Oroa dig inte över säkerhetskontrollerna, du kan gå in på området. Ta tunnelbanan 1 Uptown till 116th Street och följ studentmassorna.

Lincoln Center

Lincoln Center är hem för världens ledande institutioner inom scenkonsten. Den ligger på den västra delen av Manhattan, nära Midtown, och det är lätt att komma dit med allmänna färdmedel. Det är verkligen ett centrum för kulturella evenemang och underhållning och världsberömda scener som Metropolitan Opera House, New York City Ballet, Julliard, New York Philharmonic och många fler.

Lincoln Center är över 6 ha stort och byggdes under 1950- och 1960-talen. Idag tar det emot besökare från hela världen som kommer för deras rundturer, biljetter, affärer och butiker, utställningslokaler och förstås opera och balettföreställningar.

Upper West Side i NYC - Columbia University Upper West Side i NYC - Lincoln Center

St. John the Divine

Tycker du om kyrkor? Missa då inte att besöka världens största katedral Saint John the Divine på 110th Street och Amsterdam Avenue. Många Hop on Hop off bussar stannar precis framför katedralen. Det är ett antal gudstjänster per dag och du kan alltid gå in. Hungrig? Mitt emot kyrkan finns ett ungerskt konditori. Förmodligen det mest sympatiska konditoriet I New York (bageriet näst intill tillhör samma ägare). Om vädret tillåter kan du njuta av din mat i parken bredvid kyrkan och fundera på vad statyn föreställer. Perfekt att kombinera med ett besök till Columbia University.

God mat

Ett trevligt matställe är Community, en modern restaurang på Broadway mellan 112th och 113th Street. Längtar du efter asiatisk mat? Bredvid Community hittar du en bra Koreansk restaurang där du kan äta en hel middag för ett par dollar.

Upper West Side i NYC - Brownstone Upper West Side i NYC - Blue House

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat