Theater District i New York

Theater District i New York

Teaterdistriktet i New York är hjärtat av stadens underhållning. Theater District sträcker sig från West 40th Street till West 54th Street och West 6th Avenue till östra 8th Avenue. Broadway åker genom området. Det sträcker sig även över det berömda Times Square. Många av New Yorks starka vibbar kommer från det här lilla området där det finns över 36 teatrar!

Underhållning på hög nivå

Teaterdistriktet kallas för Manhattans hjärta och med en bra anledning. Området har fått sitt namn på grund av alla teatrar men även från alla inspelningstudior, skivbolag, teateragenturer och ABC Television Studios. Tidigare var det dock annorlunda, mellan 1960-talet till 1990-talet ansågs Times Square vara ett farligt område att vistas i på grund av alla go-go barer, sexbutiker och porrbiografer. I mitten på 1990-talet bestämde den dåtida borgmästaren av New York Rudolph Giuliani sig för att städa upp i området och banade väg för turistnäringen. Företaget Walt Disney hjälpte även till i uppbyggandet av Times Square som en besöksvänlig plats, och de köpte även den nedgångna New Amsterdam Theater, helrenoverade den, och även hela området från 42nd Street till 53rd Street och från 6th Avenue till 8th Avenue.

Broadway sträcker sig genom hela teaterdistriktet  och är den äldsta gatan på Manhattan som går mellan norr och söder, hela 29 km lång! Delen som går genom teaterdistriktet kallas även för The Great White Way på grund av alla ljus och neonreklam. Det finns många olika Broadwayshower att välja mellan och det finns något för alla.

Theater District i New York - Forever21 Theater District i New York - Broadwayshower

Skillnaden mellan Broadway och off-Broadway

Teatrarna i det här området kan delas in i två olika kategorier: Broadway och off-Broadway. Man ska inte läsa det allt för bokstavligen eftersom skillnaden ligger mellan vad för slags teater och hur stor teatern är. Off-Broadwayshower kan ta emot 100-500 besökare och är ganska små, och ger även ibland experimentella, föreställningar. Broadwayteatrar kan däremot inhysa en större publik och har föreställningar som går år efter år. Tänk på berömda musikaler som The Lion King (Lejonkungen), The Phantom of the Opera (Fantomen på operan) och Chicago. Nästa alla fyrtio officiella Broadwayteatrar ligger vid och runtom Broadway Street på Manhattan. Kul fakta: om en Broadwayshow inte visas på en av dessa teatrar kan den inte bli nominerad för en Tony Award!

Broadwayteatrar

Showen är förstås det som drar mest men även teatern i sig kan vara en sevärdhet. Winter Garden teatern byggdes för hästhandel och stall men byggdes om till teater i 1911. De två äldsta teaterna i New York är Lyceum och The New Amsterdam Theater som båda öppnade dörrarna för första gången i 1903. Lyceum är även en av de minsta teaterna trots sina tre våningar! The New Amsterdam Theater är flaggskeppsteater för Disney Theatrical Productions som just nu visar Aladdin. Det sägs att en kvinna i en grön klänning spökar på scenen varje natt. Ryktet är att hon tidigare var en dansös. Om du vill höra mer om spännande spökhistorier på Broadway rekommenderar jag att du bokar Haunted Broadway Tour. The New Amsterdam Theater är en av New Yorks vackraste teatrar.

Theater District i New York - The Lion King Theater District i New York - M&M Store

Rundturer på Broadway

Rundturer på Broadway är ett intressant sätt att lära sig mer om området. Du kan förstås upptäcka området på tu man hand men om du vill höra mer om dess historia, skådespelare, byggnader och olika hemliga ställen rekommenderar jag att du bokar en guidad rundtur på Broadway.

Vill du lära dig ännu mer om Broadway? Boka då en Broadway Theater Walking Tour. Under en två timmar lång guidad rundtur får du höra mer om Broadways historia. Du kommer att besöka alla viktiga platser, från statyer till souvenirbutiker, samt höra mer om områdets historia. Guiden har med sig en tablet där du får se ännu mer detaljer och bilder om det ni ser. Ett måste för alla Broadway-fans!

Du kanske hellre föredrar off-Broadwayshower? Den här tvåtimmarsturen på off-Broadway är för äkta Broadwayfans. Om du kan alla sånger till The Lion King utantill så är det dags att ta den här guidade promenaden. Du kommer lära dig allt om alternativ teater, historien bakom New York City Theater och skillnaderna mellan Broadway, off-Broadway, Off-Off-Broadway och Indie Theater. Det här är en rundtur för äkta Broadwayfans!

För er äkta Disney-fans finns det en Disney på Broadway rundtur. Under den här rundturen kommer du att lära dig allt om Disney musikaler på Broadway. En guide tar med dig på en 1,5 timmes lång promenad på Broadway innan ni går in till New Amsterdam Theater. Här kan du ta en titt bakom kulisserna och får höra mer om musikaler som Skönheten och odjuret, Aladdin och Lejonkungen, bland andra. Rundturen avslutas, som grädde på moset, med att man får pröva några av de olika kostymerna!

Times Square

I mitten av teaterdistriktet hittar du Times Square. Den populära turistattraktionen i mitten av New York med sina röda trappor, gula taxibilar och alla reklamljus i neon. Times Square är en av de mest fotograferade platserna på Manhattan. Det är ofta helt fullt med folk överallt men det är inte allas stora favorit och många New York-bor undviker området. Många stora butikskedjor har sina flaggskeppsbutiker i området och det finns även stora restauranger och hotellbyggnader intill Times Square. Det är även här som jag rekommenderar att börja en sightseeingtur med Hop on Hop off bussarna eftersom de är relativt tomma i början av turen. Det finns dock dolda små pärlor som går att upptäcka under en guidad rundtur, om du är intresserad, boka då den här tre timmar långa guidade rundturen vid Times Square.

Theater District i New York - Times Square

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat