Rockefeller Christmas Tree har anlänt i New York!

Eric's Blog - Rockefeller Christmas Tree

Rockefeller Christmas Tree symboliserar julstämningen i New York. Traditionen med Rockefeller Christmas Tree började 1931, da byggnadsarbetare som byggde Rockefeller Center reste en relativt blygsam julgran på sex meter. Två år senare kom den första officiella Rockefeller Center-julgranen, och 1936 tillkom den berömda isbanan.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i New York? Anmäl dig här.

Contents

Rockefeller Center Christmas Tree 2023

Det är inte the lättaste att hitta en lämplig julgran. I år kommer den från staden Vestal i New York, som ligger ca 296 km norr om Midtown Manhattan. Rockefeller Centers chefsträdgårdsmästare besöker olika träd för att välja ut det bästa möjliga. Ibland får ett träd till och med flera besök under året så att trädgårdsmästaren kan se hur det växer.

Vanligtvis är träden granar från New York eller de omgivande delstaterna Connecticut, Pennsylvania och New Jersey. Men ibland kommer de också från mycket längre håll. Trädet från 1998 flögs till och med in från Ohio med världens största transportplan. Det bästa trädet väljs utifrån höjd (minst 23 meter), form och densitet. Det utvalda Rockefeller-julgranen fälls i början av november och lastas på en lastbil med destination New York City.

Jul på Rockefeller Center

Redan när trädet anländer till Rockefeller Center i mitten av november är det en stor händelse som brukar locka mängder av åskådare. Sedan hissas trädet upp och dekoreras med 50.000 ljus under några veckor. I toppen finns en stjärna som är täckt med Swarovski-kristaller. Den nuvarande stjärnan är designad av arkitekten Daniel Liebeskind och har använts sedan 2018. Inte mindre än 3 miljoner kristaller är fästa på de 70 piggarna! På grund av allt detta glitter väger stjärnan över 400 kilo.

Rockefeller Center Christmas Tree Lighting Ceremony äger rum den 29 november 2023, då trädets lampor tänds i en storskalig, TV-sänd ceremoni med flera artister. Normalt sker detta i närvaro av miljontals live-tittare, men det kommer naturligtvis att vara lite annorlunda i år. Det som inte förändras är att turister och New York-bor kan njuta av den julstämning som trädet för med sig ända fram till början av januari.

Och även efter att ljusen släckts i januari och trädet har tagits bort, fortsätter trädet att skänka glädje. Trädet används för att bygga hus åt Habitat for Humanity, en amerikansk stiftelse som fokuserar på att tillhandahålla bostäder för alla.

Rockefeller Christmas Tree - Ankomst

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat