Skicka Eric ett WhatsApp meddelande +316 888 00 666
Frågor? Emaileric@newyork.se
Grand Central Terminal i New York

Grand Central Terminal i New York

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal i New York öppnade sina dörrar den andra februari 1913 och det första tåget lämnade perrongen kl. 12:20. Många kallar fortfarande den fortfarande Grand Central Station eftersom det var namnet på den tidigare tågstationen som låg på samma plats. Andra säger helt enkelt Grand Central vilket är namnet på tunnelbanestationen på 42nd Street. Grand Central Terminal är den största tågstationen i världen och den är absolut värd ett besök när du är i New York. Det finns 44 perronger och 67 spår. Det finns även ett antal kända restauranger som Oyster Bar och det berömda Magnolia Bakery och ett antal snabbmatsrestauranger, tidningskiosker och en mataffär med färsk frukt och grönsaker m.m. Även Apple Store är en sevärdhet i sig inne på stationen. De flesta besökare kommer för att se det fantastiska Main Concourse – och visst är den otrolig. Ett rum i rummet med rätten till en egen identitet. Grand Central Terminal är öppen dagligen från 05:30 på morgonen till 02:00 på natten och ligger på East 42nd Street och Park Avenue. Du kan ta tunnelbanelinjerna 4, 5, 6, 7 och S till Grand Central (42nd Street).

Grand Central pendlare och stora ombyggnader

När den nuvarande byggnaden byggdes fick gatorna omkring elektricitet vilket gjorde området väldigt attraktivt för företag och dess kontor. När du är inuti stationen så är bland det första du ser en enorm amerikansk flagga som hängdes upp ett par dagar efter 9/11 attackerna på World Trade Center. Men kanske är den mest iögonfallande symbolen för Grand Central är en stor klocka med fyra urtavlor vid informationsdisken. Varje urtavla är gjord av opal och klockans värde beräknas varje mellan 10 och 20 miljon US dollar. Varje dag anländer över 750 000 tusen människor till stationen och 93 % av dem som pendlar är studenter. Eftersom det är så otroligt många pendlare varje dag är stationen i förvånansvärt gott skick. Det har inte alltid varit så och stora renovationer har gjorts både på ut-och insidan av stationsbyggnaden. Det fanns till och med planer att riva allt – till folkets stora missnöje – och även den övre våningen av Penn Station. Eftersom New York City Landmarks Preservation Commission (upprättades efter man rev Penn Station) gjorde Grand City till ett monument (landmark) ändrades planerna att ersätta Grand Central med en hög skyskrapa. Och i slutet av 1976 erkändes stationsbyggnaden även som nationellt monument av National Register of Historic Places.

Grand Central Terminal i New York - Chrysler Building

 Överraskningar inne i tågstationen

När du besöker Grand Central, se till att du även tittar upp i taket. Efter 12 år av renoveringar och ombyggnader överraskade man alla med en fantastisk takmålning av zodiaken som motiv – något som tidigare hade dolts helt av åratal med tjära och nikotin från cigarettrök.  Man har lämnat en liten bit ovanför Michael Jordan Steakhouse för att påminna besökare om hur det såg ut tidigare innan renoveringen. Målningen har i sig har två ganska stora ”fel”: himlakropparna har placerats baklänges och stjärnorna sitter på lite fel ställen. Några kritiker har påpekat att det beror på hur att det är så gud ser det från ovan (!). Stjärnorna sitter på lite fel ställen eftersom man använde sig av en karta över himlavalvet från medeltiden. Se till att berätta detta för dina barn när du besöker Grand Central, de kommer garanterat bli imponerade.

Eric tipsar: Om du vill besöka Grand Central Terminal är det en bra idé att gå dit antingen tidigt på morgonen eller i början på eftermiddagen. Då kan du passa på och äta frukost eller lunch. Det finns många bra mat-och fikaställen, som Grand Central Market och Great Northern Food Hall.

Grand Central Terminal i New York- Urverk Grand Central Terminal i New York- Stjärnkonstellationer i taket

Whispering Gallery

En annan sak som kommer att imponera på dem, eller på någon annan som du tycker om, är att ta dem till Whispering Gallery. På våningen med restauranger, nära Oyster bar, hittar du stora valv av keramik och de är byggda på ett sådant sätt att alla viskningar ökar i styrka och det låter som om man skriker till varandra. Du behöver två personer för att nå effekten, båda står i varsin ända av valvet, vänder sig mot hörnet och viskar. Innehållet i samtalet kommer garanterat att överraska dig!

Sist men inte minst, du kan imponera på ditt sällskap med fakta om byggnaden själv: visste du om att den östra trappan inte alltid har varit där men att den fanns med i originalteckningarna? Och att den här trappan är en tum (2,54 cm) kortare än den västra trappan? Och att det finns en hemlig perrong (spår 61) som leder direkt till Waldorf Astoria, som president Franklin D. Roosevelt en gång använde för att undvika påflugna journalister?

Grand Central Terminal i New York - Insidan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Eric's New York Find it for free on the App Store
App store Google play

Abonnera på mitt nyhetsbrev

från
till och med
Sökresultat
från
till och med
Sökresultat