Grand Central Terminal i New York

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal i New York öppnade den 2 februari 1913 och det första tåget lämnade perrongen kl. 12.20. Många säger fortfarande Grand Central Station eftersom det var namnet på den tidigare tågstationen som låg på samma plats. Andra säger helt enkelt Grand Central vilket är namnet på tunnelbanestationen på 42nd Street. För att komma hit kan du ta en av Hop on Hop off bussarna som stannar alldeles intill.

Grand Central pendlare och stora ombyggnader

Grand Central Terminal är den största tågstationen i världen och den är absolut värd ett besök. Den består av 44 perronger och 67 spår. De flesta besökare kommer för att se det fantastiska Main Concourse – och visst är den otrolig.

När den nuvarande byggnaden byggdes fick gatorna omkring elektricitet vilket gjorde området väldigt attraktivt för företag och dess kontor. När du är inuti stationen så är bland det första du ser en enorm amerikansk flagga som hängdes upp ett par dagar efter 9/11 attackerna på World Trade Center.

Men kanske är den mest iögonfallande symbolen för Grand Central är en stor klocka med fyra urtavlor vid informationsdisken. Varje urtavla är gjord av opal och klockans värde beräknas varje mellan 10 och 20 miljon US dollar. Varje dag anländer över 750 000 människor till stationen och 93% av dem som pendlar är studenter. Eftersom det är så otroligt många pendlare varje dag är stationen i förvånansvärt gott skick. Det har inte alltid varit så och stora renovationer har gjorts både på ut-och insidan av stationsbyggnaden. Även området runtom stationen ändras konstant. En av de senaste nyheterna är skyskrapan One Vanderbilt där man även hittar Summit Observation Deck.

Grand Central guidad rundtur

Om du vill veta allt som finns att veta om den här vackra tågstationen, missa då inte den här guidade rundturen. Det är en officiell Grand Central Walking Tour med utbildade guider som tar er till alla speciella platser. Ni passerar bland annat East Staircase, Sky Ceiling och den berömda klockan mitt i den stora stationshallen.

Boka en Grand Central guidad rundtur här 

Butiker och restauranger i Grand Central Terminal

Sedan länge är Grand Central inte bara känd som knutpunkt för tåg och tunnelbana. Nu för tiden finns det många olika slags butiker, restauranger och även en matmarknad inne på terminalen. Gå till Apple Store på Main Concourse om du planerar att köpa Apple produkter. För att komma dit, ta trappan upp till East Balcony. På gatuplan hittar du Grand Central Market. En marknad med lokala produkter som frukt, kaffe och bröd. Om du föredrar att köpa färdiga smörgåsar och annat, gå till Great Northern Food Hall! Du hittar den i Vanderbilt Hall och här kan du köpa maträtter som är inspirerade av det skandinaviska köket.

Eric tipsar: Grand Central är en magnifik byggnad med massor av intressanta platser. Visste du om att det till och med finns en tennisbana inomhus? Jag brukar ofta gå till stationen tidigt på morgonen eller på eftermiddagen och kombinera besöket med en frukost eller lunch.

Grand Central Terminal - Grand Central Market Grand Central Terminal - Great Northern Food Hall

Överraskningar inne på tågstationen

När du besöker Grand Central, se till att du även tittar upp i taket. Efter 12 år av renoveringar och ombyggnader överraskade man alla med en fantastisk takmålning av zodiaken som motiv – något som tidigare hade dolts helt av åratal med tjära och nikotin från cigarettrök.  Man har lämnat en liten bit ovanför Michael Jordan Steakhouse för att påminna besökare om hur det såg ut tidigare innan renoveringen. Målningen har i sig har två ganska stora ”fel”: himlakropparna har placerats baklänges och stjärnorna sitter på lite fel ställen. Några kritiker har påpekat att det beror på hur att det är så gud ser det från ovan (!). Stjärnorna sitter på lite fel ställen eftersom man använde sig av en karta över himlavalvet från medeltiden. Se till att berätta detta för dina barn när du besöker Grand Central, de kommer garanterat bli imponerade.

Whispering Gallery

En annan sak som kommer att imponera på dem, eller på någon annan som du tycker om, är att ta dem till Whispering Gallery. På våningen med restauranger, nära Oyster bar, hittar du stora valv av keramik och de är byggda på ett sådant sätt att alla viskningar ökar i styrka och det låter som om man skriker till varandra. Du behöver två personer för att nå effekten, båda står i varsin ända av valvet, vänder sig mot hörnet och viskar. Innehållet i samtalet kommer garanterat att överraska dig!

Sist men inte minst, du kan imponera på ditt sällskap med fakta om byggnaden själv: visste du till exempel om att det finns en hemlig perrong (spår 61) som leder direkt till Waldorf Astoria, som president Franklin D. Roosevelt en gång använde för att undvika påflugna journalister?

Praktisk information

  • Plats: East 42nd och Park Avenue
  • Öppettider: dagligen från kl. 05.30 till kl. 02.00
  • Resa hit: Med tunnelbana, använd ett MetroCard. Ta tunnelbanelinjerna 4, 5, 6, 7, eller S till Grand Central (42nd Street)

Grand Central Terminal i New York- Urverk Grand Central Station New York

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat