Penn Station i New York

Penn Station i New York

Penn Station i New York är kort för Pennsylvania Station. Penn Station ligger i Midtown Manhattan vid Pennsylvania Plaza, där man också hittar Madison Square Garden. Det är den mest hektiska tågstationen i New York city, och till och med i hela Nord-Amerika. Det är så många som 600 000 passagerare som besöker den här stationen varje dag, med Amtrak, Long Island Rail Road och New Jersey Transit tåg som anländer dagligen. Det är även sex tunnelbanelinjer som stannar här.

Contents

Penn Station området

Penn Station ligger centralt på Manhattan. Stationen ligger huvudsakligen under jord, nedanför Madison Square Garden. Det finns ingen specifik adress till Penn Station men kvarteret där stationen finns, är mellan 7th och 8th Avenue på väst- och östsidan och 31st och 33rd Street norr och söder. Det är två kvarter från Empire State Building och även nära bland annat Macy’s varuhus. Är du i New York och letar efter stationen? Använd då kartan i min gratis app Erics New York.

Penn Station och dess historia

Pennsylvania Station fick sitt namn från Pennsylvania Railroad järnvägsföretag som byggde stationen år 1910. Konstruktionen av stationen markerar den första direkta tågförbindelsen mellan New York och den södra delen av landet. Den ursprungliga Beaux Arts-stationen revs 1963 efter att planerna för det renoverade Penn Plaza och Madison Square Garden tillkännagavs. Stationen stannade under gatuplan efter det fast med Madison Square Garden på den övre delen.

Moynihan Train Hall

Penn Stations senaste utveckling är byggandet av Moynihan Train Hall. Denna hall byggdes i James A. Farley-byggnaden tvärsöver gatan där också ett postkontor ligger. Hallen är uppkallad efter initiativtagaren till stationsförlängningen, senator Daniel Patrick Moynihan. Moynihan Train Hall är en imponerande del av stationen där både Amtrak- och LIRR-tågen kommer in. Det finns en fotgängarförbindelse till High Line Park.

Eric tipsar: “Moynihan Train Hall ligger i byggnaden i New Yorks tidigare huvudpostkontor. Det är en vacker klassisk byggnad som jag gillar att gå in för att titta runt. Nu när Amtrak äger byggnaden är postkontorets andel mycket mindre men det är fortfarande en vacker byggnad att besöka.”

Tågföretag på Penn Station

På Penn Station kommer det tåg från tre järnvägsföretag: Amtrak, Long Island Rail Road och New Jersey Transit. Amtrakstågen åker långa sträckor, medan LIRR och NJ Transit-tåg förbinder New York City till andra platser i närheten.

Amtrak i New York

Amtraks långväga tågrutter förbinder New York med flera större städer i andra delar av USA och till och med Kanada. Du kan till exempel ta Amtrak för en dagsutflykt med tåg till Washington DC. Även Boston nås också med Amtrak från Penn Station. Andra platser du kan ta Amtrak till från New York, är Chicago, Miami och Toronto.

Long Island Rail Road (LIRR)

Long Island Rail Road (förkortat LIRR) är järnvägsföretaget som förbinder New York med Long Island. LIRR består av flera linjer, varav de flesta endast åker på Long Island. En av linjerna går dock till Penn Station. Detta är tåget som går från Jamaica Station i Queens till Manhattan och som du kan använda för din transfer från JFK till Manhattan.

New Jersey Transit (NJ Transit)

New Jersey Transit ansvarar för järnvägsförbindelserna i New Jersey. Flera av dessa linjer går under Hudsonfloden och börjar och slutar vid Penn Station. Två av dessa linjer passerar också genom Newark Airport, så att du kan resa från Newark till Penn Station med tåg när du landar på den här flygplatsen.

Metro-North Railroad

Metro-North Railroad (MNR) i New York är nätverk med tågförbindelser som förbinder New York city med staten New York. Det är en förbindelse mellan New York och staten Connecticut. Vissa tåglinjer går genom en del av New Jersey vilket innebär att dessa tåglinjer är en del av New Jersey Transit.

Penn Station i New York - Biljetter Penn Station i New York - NJ Transit

Att besöka Penn Station

Som besökare i New York behöver du förmodligen inte komma till Penn Station. De andra två kollektivtrafiknaven i New York, WTC Transportation Hub och Grand Central Terminal, är en attraktion i sig och alltid värda ett besök, även om du inte behöver ta ett tåg eller tunnelbana. Detta gäller inte Penn Station eftersom stationen är huvudsakligen praktisk, och inte en sevärdhet i sig. Ett undantag från detta är den tidigare nämnda Moynihan Train Hall. Med sitt stora glastak och imponerande rulltrappa är det värt att ta en titt om du är i området.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat