Frick Collection i New York

Frick Collection i New York

Frick Collection i New York är ett litet exklusivt konstmuseum som ligger på Upper East Side. Det kan kännas litet i jämförelse med stora museer som Guggenheim, och MET ligger alldeles intill. Museets konstsamlingar, och även byggnaden, är klart värda ett besök.

Frick Collection har stängt för renovering. Det går att besöka dem i en tillfällig byggnad på 945 Madison Avenue.

Byggnaden, museet och dess grundare, Henry Clay Frick

Frick Collection hittar du i den vackra och ståtliga byggnaden som tillhörde Henry Clay Frick (1849-1919), museets grundare. Henry Clay Frick var en framgångsrik affärsman som kom från ett enkelt hem. Han skapade sin förmögenhet genom att investera i Pittburghs järn-och stålindustri. Han var en omstridd person och han motsatte sig organiserad fackrörelse  under hela sitt liv vilket ledde till vilda strejker bland arbetarna, och till och med till ett (misslyckat) mordförsök. Under hans sista 40 år samlade han konst och konstföremål. År 1913 började han bygga den magnifika byggnaden på Fifth Avenue med utsikt över Central Park.

Den vackra byggnaden byggdes enbart för konstsamlingen och enligt Henry Clay Fricks testamente var det även meningen att den skulle användas som ett museum för allmänheten efter hans och hans hustrus bortgång. Den generösa gåvan, vilket även inkluderade ett antal donationer till olika välgörande ändamål, stod i stor kontrast till hans ibland grymma affärsmetoder. Efter hans död, har konstsamlingen vuxit rejält och huset har byggts om flera gånger för att gå plats med nya konstinköp. Utbyggnaderna är så skickligt gjorda att man knappt märker att vissa rum inte tidigare tillhörde den ursprungliga byggnaden.

Courtyard Frick Museum New YorkThe Frick Collection i NYC - Pelarhall

Sevärt i Fricksamlingarna

Museet har sexton permanenta gallerier och man organiserar ofta speciella utställningar. Den har magnifika landskapstavlor och skickligt målade porträtt från olika europeiska konstnärer som Thomas Gainsborough, Sir Joshua Reynolds och William Turner. Det finns även skulpturer, keramik, textilkonst, teckningar och mycket mer. Passa på och besök även inomhusträdgården där alla besökare kan sitta och njuta av allt det vackra på en före detta uppfart från Fifth Avenue.

Det som gör museet så speciellt och unikt är ändå att samlingarna visas i samma byggnad där familjen Frick bodde. Några av de ståtliga rummen ser fortfarande likadana ut som i början på 1900-talet. Det är som en liten tidsresa att gå runt i de vackra rummen medan man upplever konst med stort K.

Ett besök tar ca två timmar. Se till att använda en gratis audioguide och titta på konstföremålen i egen takt. Museet är populärt och har många besökare, både turister och New York-bor, och räkna med fulla salar.

Praktisk information

  • Barn under 10 år är inte välkomna till samlingarna.
  • Öppettider:
    • Måndag – onsdag: stängt
      Torsdag – söndag: 10:00 – 18:00
  • Plats: 1 East 70th Street
  • Hop on Hop off bussar stannar här

Frick Collection i New York TakFrick Collection i New York Staty

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat