Att hitta i New York

Att hitta i New York

Det kan verka svårt att hitta i New York men när du väl förstår gatuindelningen (the grid) blir det så mycket enklare. Manhattan är faktiskt vida berömd för sitt gatusystem. I teorin är det enkelt. Alla gator (Streets) går från öst till väst. Alla avenyer (Avenues) går från norr till söder. Manhattan är uppdelad i tre delar: Downtown, Midtown och Uptown. Downtown börjar söder om Union Square. Midtown ligger norr om Union Square, upp till 59th Street. Uptown är allt norr om början av Central Park.

Tänk på det följande:

  • Broadway är ett undantag eftersom gatan korsar hela Manhattan.
  • Söder om Houston Street (in Greenwich Village) har gatorna namn istället för nummer.
  • Avenyerna på den östra delen av Manhattan har också namn, och nummer, som Madison Avenue och 3rd Avenue.
  • I Uptown området, den västra delen av Manhattan, har ett antal avenyer även namn, som Columbus Avenue.
  • I Harlem har gatorna både nummer och namn till ära av betydelsefulla personer:125th Street heter även Dr Martin Luther King Boulevard.
  • Gatuadresser i Brooklyn och Queens har en annan uppbyggnad.

Nummeruppbyggnad

Fifth Avenue delar Manhattan i en östlig och en västlig del. Nummer ökar från Fifth Avenue både mot öst och väst. Vid den östra delen kallas de ”east” eller ”E” och på den västra delen kallas de ”west” eller ”W”. Därför ligger 17 East 35th Street på en helt annan plats än 17 West 35th Street.

Korsningar

För att göra livet lite enklare brukar man nämna namnet på den gata som korsar närmast, eller nämna det närmaste gatuhörnet. Till exempel 45 Essex Street (mellan Grand Street och Hester Street). Säg alltid till taxichauffören vad adressen är genom att berätta vilken gata som korsar eller vilket gatuhörn du ska till, till exempel ”42nd Street and 9th Avenue”…

Eric tipsar: Ladda ned min gratis app, Eric’s New York, för att orientera dig i New York. I appen finns den en citykarta där du hittar tunnelbanelinjer, sevärdheter, allmänna toaletter och gratis WiFiplatser. Appen kan användas i offlineläge och har inbyggt gps så du kan alltid se var du befinner dig.

Vad heter New Yorks gator?

New York har gator, liksom alléer, som antingen är numrerade eller namngivna.

Vilka gator går genom hela Manhattan?

Det finns flera långa gator som till exempel korsar Manhattan, Broadway eller Fifth Avenue.

Vad heter de mest kända gatorna i New York?

Det finns många kända gator i New York - naturligtvis känner alla Broadway, Wall Street eller Madison Avenue. Läs ovan om de särdrag som finns på några av gatorna i New York.

Var är New York centrum?

Midtown är hjärtat av Manhattan och hem för Times Square.

Hur många gator finns det i New York?

Det finns mer än 214 numrerade gator i New York, och det finns naturligtvis ännu fler gator och vägar som också har namn.

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat