Att hitta i New York

Att hitta i New York

Det kan verka svårt att hitta i New York men när du väl förstår gatuindelningen (the grid) blir det så mycket enklare. Manhattan är faktiskt vida berömd för sitt gatusystem. I teorin är det enkelt. Föreställ dig ett fyrkant som delas av linjer horisontellt och vertikalt. För att lättare kunna orientera dig i New York behöver du bara komma ihåg några tumregler om detta och du kommer snart att förstå New Yorks vägsystem mycket bättre.

Att hitta i New York

Låt oss börja med det viktigaste: strukturen på Manhattans gatukarta. Manhattan är uppdelat i tre stora delar: Downtown, Midtown och Uptown. Downtown börjar söder om Union Square, Midtown är norr om Union Square upp till 59th Street och Uptown är allt norr om botten av Central Park. Detta är bra att veta när du åker tunnelbana. Tunnelbanan åker i två riktningar, antingen Uptown (norr) eller Downtown (söder), så du vet genast vilken tågriktning du ska ta.

Vägnätverket i New York

Manhattan är faktiskt känt för sitt rutnätssystem som delar in Manhattan i gator och avenyer. Alla gator går från öst till väst och alla avenyer går från norr till söder. Ta Fifth Avenue som ett exempel: Den går från Harlem i norr längs Central Park till Washington Square Park i söder. 59th Street löper under Central Park från väst till öst.

Tänk på det följande när du ska orientera dig i New York:

  • Broadway är ett undantag eftersom gatan korsar hela Manhattan.
  • Söder om Houston Street (in Greenwich Village) har gatorna namn istället för nummer, som till exempel Lafayette Street.
  • Avenyerna på den östra delen av Manhattan har också namn, och nummer, som Madison Avenue och 3rd Avenue.
  • I Uptown området, den västra delen av Manhattan, har ett antal avenyer även namn, som Columbus Avenue.
  • I Harlem har gatorna både nummer och namn till ära av betydelsefulla personer:125th Street heter även Dr Martin Luther King Boulevard.
  • Gatuadresser i Brooklyn och Queens har en annan uppbyggnad.

Nummeruppbyggnad

I USA anges byggnadsnumret före gatunamnet, och inte bakom namnet på gatan som är vanligt i Sverige. Det är därför som adressen till Minskoff Theatre skrivs 200 West 45th Street. 200 är byggnadsnumret, medan den ligger på den västra delen av 45th Street. Fifth Avenue delar Manhattan i den östra och västra sidan. Därför har nästan alla gator på Manhattan en västra och östra del för adressplacering. På grund av detta kommer du också att hitta en adress med ”200 East 45th Street”. Numren växer från Fifth Avenue både mot öster och väster. På den östra sidan står det öst eller E på adresserna och på den västra sidan står det väst eller West.

Att navigera efter korsningar i New York

Eftersom Manhattan är en väldigt stor ö och man med en adress inte omedelbart vet var det faktiskt ligger, finns det några användbara tillägg för en adress. För att göra livet lite enklare brukar man nämna namnet på den gata som korsar närmast, eller nämna det närmaste gatuhörnet. Till exempel 45 Essex Street (mellan Grand Street och Hester Street). Säg alltid till taxichauffören vad adressen är genom att berätta vilken gata som korsar eller vilket gatuhörn du ska till, till exempel ”42nd Street and 9th Avenue”…

Eric tipsar: Ladda ned min gratis app, Eric’s New York, så blir det enkelt för dig att hitta i New York. I appen finns den en citykarta där du hittar tunnelbanelinjer, sevärdheter, allmänna toaletter och gratis WiFiplatser. Appen kan användas i offlineläge och har inbyggt gps så du kan alltid se var du befinner dig. Plus, har du alltid din egen karta över Manhattan nära till hands.

Vad heter New Yorks gator?

New York har gator, liksom alléer, som antingen är numrerade eller namngivna.

Vilka gator går genom hela Manhattan?

Det finns flera långa gator som till exempel korsar Manhattan, Broadway eller Fifth Avenue.

Vad heter de mest kända gatorna i New York?

Det finns många kända gator i New York - naturligtvis känner alla Broadway, Wall Street eller Madison Avenue. Läs ovan om de särdrag som finns på några av gatorna i New York.

Var är New York centrum?

Midtown är hjärtat av Manhattan och hem för Times Square.

Hur många gator finns det i New York?

Det finns mer än 214 numrerade gator i New York, och det finns naturligtvis ännu fler gator och vägar som också har namn.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat