Varför ryker det från gatan i New York?

Ångan på New Yorks gator

Varför ryker det från gatan i New York? Det beror på ångsystemet i New York. Det här systemet värmer stora delar av staden och kan även kyla ner. Ångan på New Yorks gator är en välbekant syn. De rykande brunnarna på gatorna och de orange-vit-randiga rören med vit rök är vanliga kännetecken på det här systemet. Det ångbaserade fjärrvärmesystemet består av 170 kilometer stålrör som ligger under New Yorks gator. Läs mer om hur New Yorks ångsystem fungerar här nedan.

Ånga på New Yorks gator

Ångan i New York som kommer ur gatubrunnarna och ångan från de orange-vit-randiga rören är faktiskt kondens från stadens värme- och kylsystem. Det bildas när kallt vatten kommer i kontakt med heta rör eller om ett av de underjordiska ångrören läcker. Om en läcka uppstår måste man gräva upp ett hål, men brunnslocken ger även åtkomst till delar av systemet.

Anledningen till att de här “skorstenarna” (ångrören) används är att säkerställa att all trafik ordentligt kan ledas runt dem. Detta gör att vattenångan inte stör någon annan eftersom den stiger högre från marken. Dessutom kan ångan som ibland är extremt varm inte pysa ut i någons ansikte.

Ångan på New Yorks gator - Ångan på New Yorks gator Ångan på New Yorks gator - Ångan i New York

Kylning i New York

Ångan i New York kan också användas för att försörja stora ångkylsystem. Det här levererar luftkonditionering och annan kylning i byggnader. I synnerhet museer använder det här – som MoMA och American Museum of Natural History. Detta gör det inte bara trevligare att besöka museerna, utan det hjälper även till att skydda konsten och de andra artefakterna som är utställda.

New Yorks ångsystem

Sedan mars 1882, har stora delar av New York värmts upp av New Yorks ångsystem. Över 170 kilometer stålrör ligger under stadens gator och förser ånga till nästan 1 500 byggnader. Ångsystemet värmer många byggnader, inklusive Empire State Building, Rockefeller Center och Grand Central Station. På de här platserna värms vattnet som kommer ut från kranarna också av det här ångsystemet.

Hur fungerar New Yorks ångsystem?

Hela ångsystemet fungerar så här: vattnet flödar in i en ånggenerator där det först renas för att säkerställa att inga skadliga ämnen frigörs. Efter det värms vattnet upp av naturgas från någon av pannorna tills det når ett visst tryck och temperatur, vanligtvis kring  236°C. Det distribueras sedan till alla byggnader genom rörsystemet.

Con Edison är företaget som ligger bakom systemet från början, och det är därför det kallas för ConEd i New York.

Varför är det ånga i New York?

Allt har att göra med New Yorks värmesystem. Läs mer här.

Är ångan i New York farlig?

Ångan på New Yorks gator är inte farlig, men den kan vara varm.

Kan ångan i New York även ses på sommaren?

Ångan i New York kan även ses under sommarmånaderna. Det beror på de underjordiska rörens höga temperaturer.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat