The Bronx i New York

The Bronx i New York

The Bronx har varit en del av New York sedan 1874 och har lite färre invånare än Manhattan, men den är nästan dubbelt så stor, 109 km². Bronx ligger i den norra delen av staden och delas av Harlem River från Manhattan. Den har fått namnet från den svenskfödde holländaren Jonas Bronck som satte ned den första bebyggelsen här år 1639 som en del av New Netherland Colony. Under 1970-talet gick det nästan inte att bo i Bronx. Stor arbetslöshet och fattigdom lockade till sig kriminalitet och droghandel.

Berömda områden

Bronx har några berömda områden. Här hittar du det riktiga Little Italy, utan turister, och med en äkta italiensk känsla. Du kan besöka några av de många olika italienska affärerna som även serverar riktigt kaffe och god mat. Grand Concourse har några vackra Art Deco byggnader. De är vackert dekorerade både på ut-och insidan.  Det finns det beryktade området som gav Bronx ett dåligt rykte: Camp Apache. På 1970-talet var det ett kriminellt område. Med mord, drogmissbruk och mordbränder ansågs området vara en av de mest farliga i världen att vistas i. Mycket har ändrats sedan dess och det är säkert att ta den här guidade turen i Bronx för att se hur det ser ut nu för tiden.

The Bronx Little Italy eric The Bronx Bronx County Courthouse eric

Guidad rundtur genom Bronx

Om du föredrar att upptäcka Bronx under en guidad rundtur så kan du ta en busstur som kombinerar olika områden som Brooklyn, Queens och The Bronx rundturen. Under den här fem timmar långa rundturen kommer du att upptäcka stora delar av city och olikheterna mellan New York stora kommuner (boroughs).

Yankee Stadium

Den nuvarande Yankee Stadium är en ombyggnad av originalet som byggdes år 1932 och stängdes i 2008. New Yankee Stadium öppnade sina dörrar 2009 och är hemmaarena för New York Yankees. Stadion ligger i South Bronx. Det kostade över 1,65 miljard dollar att bygga den och det finns plats för nästan 50 000 personer.

The Bronx Graffiti eric The Bronx New York Yankees eric

Joker trapporna i Bronx

Filmen Joker från 2019 har lagt till ett nytt landmärke i Bronx, inte långt ifrån Yankee Stadium. Joker trapporna finns mellan Shakespeare Avenue och Anderson Avenue i Highbridge området. De här trapporna användes som inspelningsplats i filmen som fick två Oscar. Den berömda dansscenen i slutet av filmen spelades in här. Efter filmen släpptes, har den här platsen (postkod NY 10452) besökts av många filmfans. För att komma hit, ta tunnelbanelinje 4 och få av vid den första hållplatsen efter Yankee Stadium. Gå ut till vänster och korsa gatan i slutet. Om du fortsätter lite till vänster, hittar du trapporna på en gata bakom.

The Bronx Joker-trappan

New York Botanical Garden

New Yorks botaniska trädgård har över 50 olika växtsamlingar vilket gör den till en av de största botaniska trädgårdarna i USA. I trädgårdarna hittar du också träd och växter som är över 200 år gamla!  Köp ett All-Garden Pass för att få tillgång till alla trädgårdarna och upptäcka dem till fots eller ta en tur med det lilla sightseeingtåget som ingår i priset.

Köp diin biljett till New York Botanical Garden här

Bay Plaza Shopping Center

Bay Plaza är det största shoppingcentret i New York med över 50 affärer. Allt är nyrenoverat och det finns tre våningar med ett stort utbud av affärer. Det finns till exempel Macy´s, Forever 21 och Victoria’s Secret. Förutom affärer finns det många bra matställen samt en AMC bio där du kan vila fötterna efter allt shoppande. Det finns tillräckligt att se och göra för alla!

Bronx Zoo

Om du har kommit så långt om till Bronx vill du nog även besöka det berömda Bronx Zoo. Även om det ligger en bra bit bort från Manhattan är det definitivt värt ett besök.

Äta ute i Bronx

Bronx är väldigt multikulturellt. Det innebär att det finns många olika slags mat i Bronx. Louie & Ernie’s Pizza är en av de bästa restaurangerna i Bronx. Här kan du äta den ”riktiga” New York pizzan. De som har smakat på en av deras pizzor kommer förmodligen säga att det är den bästa pizzan de någonsin har ätit. Om du vill äta något annat än middag så är De Lillo Pastry Shop ett toppenställe i Bronx där man kan sitta och njuta av en god fikastund. Bakverken hos De Lillo Pastry Shop är alltid nybakade, passa på och köp med dig en påse kakor hem.

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat