The Bronx i New York

The Bronx i New York

The Bronx i New York har varit en del av staden sedan 1874 och har lite färre invånare än Manhattan, men den är nästan dubbelt så stor, 109 km². Bronx ligger i den norra delen av staden och delas av Harlem River från Manhattan.

I Bronx ligger Bronx Zoo, New Yorks Botanical Garden och Yankee Stadium. Det är en livlig stadsdel som är full av olika kulturer.

Contents

Bronx historia

Den har fått namnet från den svenskfödde holländaren Jonas Bronck som satte ned den första bebyggelsen här år 1639 som en del av New Netherland Colony. Under 1970-talet gick det nästan inte att bo i Bronx. Stor arbetslöshet och fattigdom lockade till sig kriminalitet och droghandel.

Berömda områden

Bronx har några berömda områden. Här hittar du det riktiga Little Italy, utan turister, och med en äkta italiensk känsla. Du kan besöka några av de många olika italienska affärerna som även serverar riktigt kaffe och god mat. Grand Concourse har några vackra Art Deco byggnader. De är vackert dekorerade både på ut-och insidan.

Det finns det beryktade området som gav Bronx ett dåligt rykte: Camp Apache. På 1970-talet var det ett kriminellt område. Med mord, drogmissbruk och mordbränder ansågs området vara en av de mest farliga i världen att vistas i. Mycket har ändrats sedan dess och det är säkert att ta den här guidade turen i Bronx för att se hur det ser ut nu för tiden.

The Bronx i New York - Little Italy The Bronx i New York - Bronx County Courthouse

Guidad rundtur genom Bronx

Om du föredrar att upptäcka Bronx under en guidad rundtur så kan du ta en busstur som kombinerar olika områden som Brooklyn, Queens och The Bronx rundturen. Under den här fem timmar långa rundturen kommer du att upptäcka stora delar av city och olikheterna mellan New York stora kommuner (boroughs).

Yankee Stadium

Den nuvarande Yankee Stadium är en ombyggnad av originalet som byggdes år 1932 och stängdes i 2008. New Yankee Stadium öppnade sina dörrar 2009 och är hemmaarena för New York Yankees. Stadion ligger i South Bronx. Det kostade över 1,65 miljard dollar att bygga den och det finns plats för nästan 50 000 personer.

The Bronx i New York - Yankee Stadium The Bronx New York Yankees eric

Joker trapporna i Bronx

Filmen Joker från 2019 har lagt till ett nytt landmärke i Bronx, inte långt ifrån Yankee Stadium. Joker trapporna finns mellan Shakespeare Avenue och Anderson Avenue i Highbridge området. De här trapporna användes som inspelningsplats i filmen som fick två Oscar. Den berömda dansscenen i slutet av filmen spelades in här. Efter filmen släpptes, har den här platsen (postkod NY 10452) besökts av många filmfans. För att komma hit, ta tunnelbanelinje 4 och få av vid den första hållplatsen efter Yankee Stadium. Gå ut till vänster och korsa gatan i slutet. Om du fortsätter lite till vänster, hittar du trapporna på en gata bakom.

The Bronx i New York - Joker trappan

Bronx Zoo

I det här området i New York, hittar man Bronx Zoo. världens största stadsdjurpark. Djurparken har ett stort antal olika djur: Från djur som endast lever i USA till utrotningshotade arter. Det finns även områden med djur från Afrika och delar av Asien, bland annat. Även om det ligger en bra bit bort från Manhattan är det definitivt värt ett besök.

New York Botanical Garden

New York Botanical Garden har över 50 olika växtsamlingar vilket gör den till en av de största botaniska trädgårdarna i USA. I trädgårdarna hittar du också träd och växter som är över 200 år gamla! Det finns ca en miljon olika växtsorter i den här botaniska trädgården, ett perfekt ställe om du vill se något annat än skyskrapor.

Bay Plaza Shopping Center

Bay Plaza är det största shoppingcentret i New York med över 140 affärer. Shoppingcentret har tre våningar med ett stort utbud av affärer. Det finns till exempel Macy´s, Forever 21 och Victoria’s Secret. Förutom affärer finns det många bra matställen samt en AMC bio där du kan vila fötterna efter allt shoppande. Det finns tillräckligt att se och göra för alla!

Äta ute i Bronx

Bronx är väldigt multikulturellt. Det innebär att det finns många olika slags mat i Bronx. Louie & Ernie’s Pizza är en av de bästa restaurangerna i Bronx. Här kan du äta den ”riktiga” New York pizzan. De som har smakat på en av deras pizzor kommer förmodligen säga att det är den bästa pizzan de någonsin har ätit. Om du vill äta något annat än middag så är DeLillo Pastry Shop ett toppenställe i Bronx där man kan sitta och njuta av en god fikastund. Bakverken hos De Lillo Pastry Shop är alltid nybakade, passa på och köp med dig en påse kakor hem.

Hotell i Bronx

Eftersom Bronx ligger relativt långt bort från sevärdheterna i New York, är det inte praktiskt att bo just där. Men om du skulle vilja upptäcka området lite närmare, välj då ett hotell nära en tunnelbanestation. Gröna, röda och oranga rutter är de tunnelbanelinjer som åker genom området, och tar dig till Midtown Manhattan på ungefär en halvtimme. Ett trevligt hotell i Bronx är Opera House Hotel. Och, om du vill bo nära Yankee Stadium, Best Western Plus Stadium Inn är ett bra alternativ.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat