Thanksgiving i New York 2024

Thanksgiving i New York

Thanksgiving är USA:s mest kända helgdag. Det började firas redan år 1621 mellan de ursprungliga indianerna och pilgrimerna. Thanksgiving är en helgdag som alla amerikanare firar eftersom den är icke-kyrklig.

Contents

När är Thanksgiving?

Datumet ändras varje år men firas alltid den fjärde torsdagen i november. 2024 firas Thanksgiving på torsdag 28 november. Den markerar även den inofficiella början på julsäsongen med shopping på Black Friday som sätter igång den dagen. Nästa stora helger är julen och nyårsafton. På Thanksgiving visar man sin tacksamhet (giving thanks) med sin familj och vänner och man äter middag ihop.

Vad pågår under Thanksgiving?

Alla amerikanare är lediga från jobbet, förutom dem som arbetar inom turistnäringen förstås. Alla banker, statliga myndigheter och de flesta företag är stängda på Thanksgiving. De flesta tar en lång sovmorgon eller vaknar upp tidigt för att se paraden live på Manhattan eller på TV. Senare på dagen brukar vänner och familjer samlas hemma för att äta en måltid tillsammans och titta på amerikansk fotboll.

Vad kan man göra i New York på Thanksgiving?

Gå och se Macy’s Thanksgiving Day Parade! Den visas också live på TV (NBC Channel). Direkt efter paraden sker en annan tradition: den årliga hundshowen. Efter middagen brukar det vara populärt att se en film (antingen hemma eller på bio).

Eftersom de flesta Broadwayshower och museer är stängda på Thanksgiving Day kan du förvänta dig ett ganska lugnt New York. Du kan starta din Black Friday shopping redan på Thanksgivingkvällen. Se här vad som är öppet på Thanksgiving i New York.

Vill du vara längst fram eller i mitten vid paraden utan att behöva köa sedan soluppgång för en bra plats? Boka då Thanksgiving Day Parade Brunch. Frukosten serveras på en perfekt plats för att kunna se paraden längs med 6th Avenue.

Om du vill göra något speciellt på Thanksgiving så föreslår jag att du tar en Thanksgiving middagskryssning. Du kommer att njuta av Manhattan skyline på kvällen medan en chef kock lagar till en härlig middag. Du kan vara koppla av och njuta av stunden. Du är tillbaka kl. 22:00 så om du planerar att shoppa loss kommer du att vara i tid till Black Friday galenskapen.

Thanksgiving i New York - Snobben ballong Thanksgiving i New York - Macy's Parade

Pröva några av de typiska rätterna på Thanksgiving

När du är i New York under Thanksgiving, som även kallas för kalkondagen eller “Turkey Day”, pröva på att smaka på några av de traditionella Thanksgivingrätterna – du kommer inte att ångra det! Det här är ”tröstmatens högtid” med många stora portioner av kött och potatis. Det är lika bra att vänta med dieten tills Thanksgiving är över eftersom antalet lågkalorirätter är få, minst sagt. När du har blivit hembjuden till någon eller äter på restaurang finns det följande på menyn: kalkon, fyllning, sås, skinka, potatismos, lingonsylt, pumpkin pie, sötpotatis, majs, frallor och många olika söta efterrätter som pajer, småkakor och sockerkakor.Många amerikanare ärar den här högtiden med att säga ”grace” innan måltiden, vilket är en kort bön eller tacksägelse.

Eric tipsar: “Jag får ofta frågan om vilka restauranger jag kan rekommendera under Thanksgiving. Själv äter jag alltid tillsammans med min familj och nära släktingar, men Veselka i East Village, Robert NYC och Marseille är bra ställen att gå till. Restauranger erbjuder oftast en fast meny på Thanksgiving. Boka bord i god tid innan eftersom många restauranger kommer att vara fullbokade på den här högtidsdagen.”

Thanksgiving kvällen

På kvällen innan Thanksgiving kan folk gå och titta på paradballongerna medan de fylls med helium vid Upper West Side, nära Central Park i avvaktan på dagen efter. Mellan kl. 12.00-18.00 fylls ballongerna och nyfikna åskådare kan få en första titt på när de unika ballongerna kommer till liv. Så, om du är i stan kvällen innan Thanksgiving och vill se när det här händer, gå då till American Museum of Natural History vid Central Park West, bredvid West 77th och 81st Street.

Thanksgiving i New York - Thanksgiving Day Parade New York

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat