Svenska monument och statyer i New York

Svenska monument och statyer i New York

Är du intresserad av svenska monument och statyer i New York? Det finns ett antal monument och statyer av berömda svenskar i staden. De flesta hittar du i eller intill FN byggnaden intill East River men det finns fler platser att upptäcka i city. Här nedan hittar du lite mer information om dem.

Berömda svenskar i New York

Utanför ingången till FN-huset står Carl Fredrik Reuterswärds konstverk som visar en revolver med pipknut. Det officiella namnet på detta verk är Non Violence och Carl skapade denna 1980. Carl Fredrik Reuterswärd var en god vän till John Lennon och inspirationen till pistolen sägs Reuterswärd ha fått efter John Lennons blev mördad vid Dakota Building i New York.

Dag Hammarskjöld är inte ett okänt namn för New York-borna. Han var FN:s generalsekreterare mellan 1953 och 1961. Han hade en mycket engagerad och aktiv roll i frågorna som FN behandlade under hans mandat och han blev känd för sin tysta diplomati. Han omkom i en flygplanskrasch 1961. Inne i FN byggnaden hittar du ett målat porträtt av Hammarskjöld då han var FN-ordförande under 1953-1961. I Midtown, på East 47th Street mellan First och Second Avenues, hittar du Dag Hammarskjöld Plaza som är ett litet torg till hans ära.

Inne i FN-huset finns det ett plakat och en byst till ära av Greve Folke Bernadotte som arbetade som fredsmedlare i Palestina efter det andra världskriget. Greve Folke Bernadotte räknas som den första fredsmedlaren i FN:s historia. Han arbetade för FN under två år i Jerusalem med Arab-Israeliska konflikten, direkt efter det andra världskriget.

New York, New York är en skulptur intill entrén av FN byggnaden av konstnären Arne Olsson (1918 – 2003). Skulpturen donerades av Prinsessan Désiree på HM Konung Carl XVI Gustaf vägnar 1991.

Monument och statyer i New York - Dag Hammarskjöld Svenska monument och statyer i New York - New York New York av Arne Olsson

Raoul Wallenberg

Den svenska diplomaten Raoul Wallenberg, som räddade många judar från förintelsen under andra världskriget, är känd av många i New York. Det finns ett monument till hans ära utanför FN byggnaden. Konstverket heter Hope och restes 1998 av Gustav och Ulla Kraitz och består av stenpelare och brons. Det står intill korsningen mellan First Avenue och 51st Street, mittemot FN byggnaden. Du hittar även en av deras skulpturer (Havsdjur, på engelska: Dragon) på Roosevelt Island . Det finns också en porträttbyst av Raoul Wallenberg Lotte Stavisky i Edna Barnes Salomon Room (rum 316) hos New York Public Library på korsningen av 42nd Street och Fifth Avenue.

Man and Nature

Vid 1 Rockefeller Center på 49th Street finns det ett antal skulpturer i lobbyn som kallas Man and Nature av Carl Milles som även skapade den centrala statyn, The Astronomer vid New Yorks världsmässa 1939-1940 (den skulpturen finns inte längre). En av Carl Milles lärlingar, Marshall Fredricks, skapade Freedom of the Human Spirit (1964) som går att beundra i Flushing Meadows Corona Park (den tidigare platsen för världsmässan).

Nobelmonumentet

Ett besök vid New Yorks naturhistoriska museum bör numera inkludera en liten avstickare runt hörnet till den lilla Theodore Roosevelt-parken bakom museet, vid 81st Street och Columbus Avenue. Där hittar du ett monument som hyllar Alfred Nobel och alla amerikanska Nobelprisvinnare. USA-presidenten Theodore Roosevelt var USA:s första Nobelprisvinnare när han 1906 fick fredspriset, 24 år innan Sinclair Lewis blev USA:s förste litteraturpristagare. Monumentet är så fiffigt utformat att det finns plats för nya inskriptioner varje år.

Eric tipsar: Har du redan varit i New York 3-4 gånger och är nyfiken på vad berömda svenskar har betytt för staden? Jag rekommenderar att du planerar i en förmiddag eller eftermiddag där du upptäcker de olika monumenten medan du njuter av en långpromenad på Manhattan. Passa också på att besöka Fotografiska nära Madison Square Park på 281 Park Avenue South.

Svenska monument och statyer i New York - NonViolence

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat