Förenta Nationerna i New York

Förenta Nationerna i New York

Förenta Nationerna (FN) grundades 1945 av 51 länder för att främja bättre samarbeten som rör mänskliga rättigheter, säkerhet och världsekonomin. Sedan 2011 är 193 medlemsländer en del av FN. Huvudkontoret för FN ligger i New York på First Avenue, vid East River och är öppen för allmänheten för besök. FN:s högkvarter är placerad på en speciell okränkbar internationell zon som tillhör alla de 193 medlemsländerna. FN har inom sin zon egen säkerhet, brand enhet men även egen post och administration. Det är också här du kan hitta de berömda 193 flaggorna i New York.

Contents

FN:s högkvarter

FN:s högkvarter består av fyra byggnader: generalförsamlingen, i Conference Center, ett kontorskomplex i sekretariatet och Dag Hammarskjöldbiblioteket. De olika byggnaderna har ritats av den amerikanska Wallace K. Harrison. Om du undrar var du hittar 193-flaggorna i New York, är de här! Det finns 193 flaggor runt hela komplexet lika många flaggor som det finns medlemsländer. Flaggstängerna är ordnade i en cirkel och utrymmet mellan varje flaggstång är exakt samma – en symbol för jämlikhet mellan medlemsländerna i FN. Flaggorna är ordnade i alfabetisk ordning börjar med Afghanistan och slutar med Zimbabwe. Utanför ingången hittar du också en staty av Carl Fredrik Reuterswärd som symboliserar icke-våld.

Förenta Nationerna i New York United Nations Chrysler Building Förenta Nationerna i New York Trusteeship Council Chamber

Besökscentret

Visitors Center ligger i Dag Hammarskjöld Library Building (42nd Street & First Avenue). Besöksentrén finns på 46th Street vid First Avenue. Vissa Hop on Hop off bussar stannar i närheten. Innan du går in, behöver du hämta ut ett säkerhetskort från Check In Office på 801 First Avenue vid 45th Street. När du går in till Visitors Center, ser du ett antal konstverk i lobbyn. Allt har blivit donerat av olika medlemsländer. I besökslobbyn ser du också ett antal olika gratis konstutställningar. Det finns olika att välja mellan som till exempel foton och multimedia installationer om mänskliga rättigheter, barn i krigszoner, klimatförändringar. I lobbyn finns det också en souvenirbutik, en bokhandel och en te-och kaffeautomat. Gå till Visitors Center om du vill följa med på en guidad rundtur.

Eric tipsar: FN tillverkar egna frimärken som kan köpas i besökscentret. Det är även möjligt att skapa ett frimärke med ett eget fotografi! Frimärkena är enbart giltiga inom FN-zonen och är mycket unika, många besökare skickar brev till sina nära och kära med deras egna frimärken som skapats speciellt i FN.

Rundturer

Det finns guidade rundturer under veckodagarna och de tar ungefär en timme. På grund av säkerhetsrestriktioner får inte barn under 5 år följa med på de guidade turerna. Alla besökare över 16 år måste ta med giltig fotolegitimation. Alla rundturer är tillgängliga för besökare med rullstol. Det finns ingen garderob tillgänglig.

Läs mer om Förenta Nationernas besökscentrum och boka biljetter här

Förenta Nationerna i New York - Huvudkvarter Förenta Nationerna i - Security Council Chamber

Kan man besöka Förenta Nationerna i NYC?

Ja, du kan besöka FN:s högkvarter i New York under en guidad tur. Läs om hur du bokar här.

Kan man besöka FN:s högkvarter utan att ta en guidad rundtur?

Ja, du kan besöka FN:s besökscenter utan att delta i en guidad rundtur. Generalförsamlingsbyggnaden och andra rum kan dock endast besökas med en guidad tur.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat