Svenska matställen i New York

Visste du om att det finns en del svenska matställen i New York? Från små fik med Löfbergs Lila till Michelinstjärnrestaurang, urvalet är större än man kan tro och spritt över hela New York City. Du kan till och med köpa färskt svenskt godis utifall du får ett plötsligt sug efter skumbananer efter ha promenerat på Manhattan i timmar! Här nedan hittar du mina tips på svenska matställen i New York.
Konditori
Konditori är en mysig svensk mötesplats dit du kan komma och smaka på något hemtrevligt. Mitt favorit Konditori ligger i Cobble Hill på 114 Smith Street, Brooklyn. Det är ett mysigt litet kvartersfik med gott kaffe (Löfbergs) och har olika färska bakverk. Du hittar dem på flera platser i New York, och även i Philadelphia. Förvänta dig inga lyxfik men de har ändå allt man behöver för en lugn fikastund.
Restaurang Aquavit – 2 Michelinstjärnor
När den svenska restaurangen Aquavit öppnade slog den N.Y. med storm. Sedan dess har det blivit en mycket väletablerad krog som håller stilen. Emma Bengtssons nyskapande kök har ökat kvaliteten och den räknas som en av de bästa i city. Som den svenska krog det är serveras givetvis husmanskost av mycket hög kvalité. Man kan välja att sitta i baren eller restaurangen. Ett tips är de klassiska smörgåsborden på helgbruncherna. En lämplig restaurang för den som tänker fira en speciell dag i New York. De arrangerar även speciella (och exklusiva) menyer under svenska högtider som lucia, jul, nyår och påsk. Se till att boka bord långt i förväg.
Red Rooster
Red Rooster är en restaurang i Harlem som serverar amerikansk soul food och ett antal svensk-inspirerade rätter. Kocken och ägaren är ingen mindre än Marcus Samuelsson som du säkert känner igen från svenska TV-programmet Det stora matslaget. Restaurangen är väldigt populär, se till att boka bord långt i förväg. I källarvåningen hittar du Ginnys Supperclub där du också kan äta och dricka något.
Smorgas Chef
Restaurangen Smörgås Chef hittar du i Scandinavia House i New York. Deras meny är inspirerad av det nordiska köket. Mitt i salen ser du även en massiv björk, Arne Jacobsen stolar och en lång vit bardisk med ett öppet kök. Smörgås Chef äger och driver även sin egen gård Blenheim Hill Farm i området Catskills, utanför New York. Många av deras produkter kommer direkt härifrån.
Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.