Manhattanhenge 2022

Manhattanhenge

Manhattanhenge, eller Manhattan Solstice som det också kallas, är ett populärt ljusfenomen i New York. Det äger rum två gånger om året när solen passar perfekt in i gatunätet på Manhattan. Tiotusentals människor strömmar ut på gatorna och stoppar till och med trafiken för att fånga det unika ögonblicket.

Vad är Manhattanhenge?

Manhattanhenge är ett ljusfenomen där solen går ner direkt över Manhattans öst-västliga gator. Den förvandlar skyskraporna till väggar runt solen när den går ner direkt i centrum. Detta händer två gånger per år: En gång före sommarsolståndet och en gång efter. Dessutom förekommer två halvsols Manhattanhenges, vilket gör att fenomenet är möjligt att observera fyra dagar per år totalt.

Det har naturligtvis hänt så länge som Manhattan har haft sitt rutsystem. Det blev dock en allmänt känd händelse först 2002 efter att astrofysikern Neil deGrasse Tyson uppmärksammat den. Tyson är chef för Hayden Planetarium, en del av American Museum of Natural History. Han var också den som myntade termen Manhattanhenge.

När är Manhattanhenge?

Datumen för Manhattanhenge varierar eftersom de beror på sommarsolståndet. Det händer dock runt den 30 maj och den 12 juli. Nästa år faller Manhattanhenge på måndag maj 29:e 2023. Solen går ner i gatunätet cirka 21 dagar före och efter sommarsolståndet, vilket ger den mest eftertraktade effekten. Men det finns också halvsolen Manhattanhenge. Här är halva solen ovanför horisonten och den andra nedanför. Det händer också två gånger: Dagen före den första hela solen Manhattanhenge och dagen efter den andra. På samma sätt går solen upp perfekt i linje med gatunätet två gånger om året runt vintersolståndet. Det sker i december och januari, och vissa kallar detta Manhattanhenge-soluppgången eller omvänd Manhattanhenge.

Var kan man se Manhattanhenge?

Du kan beundra Manhattanhenge från många platser på de öst-västra gatorna i Manhattan gaturutnät: Så långt söderut som 14th Street, och så långt norrut som Washington Heights. De bästa platserna att titta på Manhattanhenge är breda gator med fri utsikt mot New Jersey över Hudsonfloden. New York har naturligtvis också sin beskärda del av berömda byggnader som kan ge dina foton en fin inramning. 34th Street nära Empire State Building och 42nd Street nära Chrysler Building, samt Tudor City Overpass är fotovänliga platser. 14th, 34th, 42nd och 57th Streets är generellt sett bra ställen eftersom det är breda gator.

Manhattanhenge drar till sig stora folkmassor, särskilt runt stadens berömda sevärdheter, så det kan vara svårt att hitta ett bra ställe att ta foton. Det finns också risk för att moln förstör din perfekta bild. Vädret i New York kan vara ganska ostadigt och även en fin sommardag kan molnen svepa in och dölja solen.
​​Om du vill undvika de stora folkmassorna, gå till en mindre populär fotoplats. Du kan också helt enkelt välja en annan dag. Även om upplevelsen inte är lika perfekt som på själva Manhattanhenge-datumen, kan du fortfarande ta fina foton på dagarna före och efter.

Eric tipsar: Jag är inget stort fan av Manhattanhenge. Enligt min mening kan man få en liknande upplevelse på många andra dagar, så om du fråga mig tycker jag inte att det är en så speciell händelse. Det är mest intressant för besökare som vill fotografera det. Generellt sett är New York-bor inte särskilt imponerade av det. Jag tror att New York erbjuder så många andra fantastiska vyer och möjligheter till fantastiska solnedgångsbilder året runt. Besök till exempel Top of the Rock vid solnedgång för underbara och mycket Instagram-värdiga vyer.

Manhattanhenge Street utsikt

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat