Chrysler Building i New York

Chrysler Building i New York

Chrysler Building i New York anses av många som den vackraste byggnaden i staden. Med sitt utmärkande och silverglänsande tak i Art déco stil är det lätt att känna igen skyskrapan som är hela 318,9 meter hög (inklusive antenn). Det är en av de sista skyskraporna som är byggd i Art déco stil och dess spira i toppen ska ha inspirerats av grillen på en bil. Chrysler Buildings topp består av sju bågar av en briljant silverglänsande metal av krom, nickel och stål.

Chrysler Building och dess historia

Chrysler Building ritades av William Van Alen & Son och byggdes på uppdrag av Chrysler Corporation som senare använde byggnaden som sitt huvudkontor. Chrysler Building var världens högsta byggnad år 1930 tills Empire State Building färdigställdes ett år senare. Chrysler tävlade mot Bank of Manhattan om att bygga den högsta skyskrapan i New York. Officiellt skulle Chrysler Building vara lägre än Bank of Manhattans skyskrapa men man byggde spiran i hemlighet inuti byggnaden, och när Bank of Manhattan stolt presenterade sitt verk så drog Chrysler fram sitt trumfkort. Numera ligger den på en hedrande 30:e plats i världen bland världens högsta skyskrapor. Till skillnad från Empire State Building på 34th Street går det inte att besöka byggnaden eftersom den inte är tillgänglig för allmänheten. Man kan dock gå in i lobbyn på Chrysler Building och beundra den vackra Art déco stilen i byggnaden.

Cloud Club

Den övre delen av byggnaden hade en privat lounge, som kallas ”Cloud Club” för avkoppling. Under Förbudstiden fanns ett hemligt rum där privilegierade besökare kunde beställa en drink utan att behöva oroa sig över lagens långa arm. Rykten är att detta rum fortfarande används på ett liknande sätt men det är inte mer än en populär skröna.

Eric tipsar: Om du är nyfiken på att upptäcka dolda barer i New York, passa på och upptäck olika så kallade ”speakeasies” i city, dolda barer som under förbudstiden.

Chrysler Building i New York - Silverglans Chrysler Building i New York - Blå himmel

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat