Chrysler Building i New York

Chrysler Building in New York

Chrysler Building i New York är en ikonisk skyskrapa med silverglänsande tak på Manhattan. Byggnaden som har 77 våningar är 319 meter hög. Det byggdes mellan 1928 och 1930 och var huvudkontor för Walter Chrysler bilföretag. Därför har byggnaden fått hans namn. Chrysler Building i New York (ibland felstavat som Chrysler New York) var en gång i tiden världens högsta byggnad. Men, den föll från tronen när Empire State Building öppnade sina dörrar år 1931.

Chrysler Building vid Grand Central

Chrysler Building ligger nära intill Grand Central Terminal, på den östra delen Manhattan. Det kännetecknar utsikten över området. Den används som kontorsbyggnad av olika företag. Stilen är klassisk Art deco och har en silverglänsande spira i flera bågar högst upp. På själva byggnaden finns det flera dekorationer som sägs påminna om bilar, vilket förstås refererar till skyskrapans första ägare, Walter Chrysler. Byggnaden har använts i olika filminspelningar och i tecknade serier. Som till exempel i Spider-Man och Men in Black 3.

Cloud Club

På 1930-talet och under förbudstiden fanns det en berömd klubb i Chrysler Building: Cloud Club. Den här dolda klubben fanns på våningarna 66, 67 och 68 i skyskrapan. Många berömda och inflytelserika affärsmän-och kvinnor träffades här, inklusive förläggaren Condé Nast och Walter Chrysler själv, som var fasta gäster. The Cloud Club stängde dörrarna 1979.

Eric tipsar: “Chrysler Building är en av de mest berömda byggnaderna i New York. Den är framför allt känd för skyskrapans topp, på gatunivå är det endast få som känner igen den. Ifrån 42nd Street vid Grand Central, får man en vacker utsikt av byggnaden. Ett av de senaste tillskotten är skyskrapan One Vanderbilt, som är hem för Summit Observation Deck Härifrån får du en vacker utsikt över Chrysler Building som ligger relativt nära.”

Chrysler Building Observation Deck

Många personer undrar om man får åka upp i Chrysler Building. Skyskrapan är inte öppen för allmänheten ännu. Det går endast att ta en snabb titt inne i lobbyn av byggnaden. Men, det finns planer för att öppna Chrysler Building Observation Deck. Utsikten kommer att bli från våning 61. Du kommer att få en härlig utsikt över Manhattan. Äntligen kommer man att kunna besöka Chrysler Building!

Chrysler Building i New York - utsikt över Chrysler Building Chrysler Building i New York - Art Deco stil

Vad är adressen till Chrysler Building?

Adressen är 405 Lexington Avenue, mellan E 42nd och E 43rd Street.

Har Chrysler Building en utsiktsplattform?

Inte ännu, men det finns planera att öppna en! Läs mer här.

Hur hög är Chrysler Building?

Chrysler Building är 319 meter hög.

Kan man åka upp i Chrysler Building?

För närvarande kan man endast besöka lobbyn, men det finns planer för en utsiktsplattform.
Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat