Whitney Museum of American Art i New York

Köp dina biljetter nu
Whitney Museum i New York

Whitney Museum of American Art i New York, också känt som “The Whitney”, är kanske ett av de museerna som inte står på sevärdheter att besöka i New York. Jag är en av dem som tycker att det borde stå med på listan och museet är ett absolut måste för de som är intresserade av modern konst. Museet är fått sitt namn från dess grundare, Gertrude Vanderbilt Whitney, familjemedlem av den berömda släkten Vanderbilt. Hon grundade museet år 1931 som ett podium för nya konstnärer inom den nordamerikanska konsten och då framför allt för de konstnärer vars nyskapande idéer inte kunde visas någon annanstans.

Köp dina biljetter till Whitney Museum här

Modern nordamerikansk konst

Whitneys samlingar innehåller framför allt nordamerikansk modern konst från förra seklet. Det finns över 21 000 konstverk av över 3000 konstnärer. När du besöker Whitney får du en bra överblick av hur den nordamerikanska konsten har utvecklats sedan 1900-talet. Det finns målningar, skulpturer, teckningar, litografier, träsnitt, affischer, collage, etsningar, installationer och ny media konst med allt vad det innebär. Även de tillfälliga utställningarna är värda ett besök. En av museets mest berömda utställningar var med arbeten från Jeff Koons ateljé. Några av hans konstverk tillhör nu Whitneys samlingar.

Whitney Museum in New York Jasper Johns Flag Whitney Museum in New york Thomas Downing Five

Att besöka Whitney i Meatpacking District

Från 1966 till 2014 hittade du museet på Madison Avenue i Upper East Side. Från och med maj 2015 flyttade man för den fjärde gången museet till en ny byggnad som uppfördes enbart för Whitney samlingarna.  Den smarta och snygga byggnaden är ritad den italienska arkitekten Renzo Piano (även en av arkitekterna bakom Centre Pompidou i Paris). Den fribärande trappan leder till en stor uteplats. Det finns även en stor hall på bottenvåningen (som du kan besöka utan biljett). På den första och andra våningen kan du beundra de fasta samlingarna. Högst upp i byggnaden hittar du tillfälliga utställningar. Det finns även flera olika uteplatser och terrasser att besöka runt om i och intill byggnaden. Några av dem erbjuder en fin utsikt över High Line. På andra sidan ser du Hudsonfloden i bakgrunden.

Whitney Museum i New York - Utställning Whitney Museum i New York - Trappor

En annan intressant aspekt av byggnaden är den stora inomhusgallerian: det finns inga pelare och det gör den till den största lokalen utan pelare i hela New York City. Den enorma utställningslokalen är nästan 1700 m2 och ett måste för dem som älskar museer. Gå till bottenvåningen för att köpa några souvenirer eller böcker om konst och design. Eller besök restaurangen där stjärnkocken Suzanne Cupps står för menyn. Är du sugen på något att äta efter att ha sett konst på den andra våningen? Inga problem, det finns ett litet fik högst upp (på åttonde våningen). Under sommarmånaderna kan du sitta ute på takterrassen och beundra utsikten.

Eric tipsar: Museet ligger i Meatpacking District. Kombinera museumbesöket med en härlig promenad längs med High Line Park. När jag är hungrig går jag till Chelsea Market som är en jättestor marknad inomhus med många olika sorters rätter och matkulturer. På helgerna, och museet har senare öppettider, är det lugnare och du kan passa på att ta en drink på en takterrass.

Whitney Museum i New York - Utomhus terras Whitney Museum i New York - Meatpacking District

Praktisk information

Efter köpet får du en kupong som du kan skriva ut och byta ut mot en entrébiljett i museet. Du kan också visa upp den som mobilbiljett på telefonen för att få din entrébiljett.

  • Adress: 99 Gansevoort Street
  • Öppettider: 
    • Måndag, onsdag, torsdag, lördag och söndag från kl. 10.30 till kl. 18.00
    • Fredag från kl.10.30 till 22.00
    • Museet är stängt på tisdagar, förutom i juli och augusti månad då de har öppet mellan kl. 10.30 och 18.00

Köp dina biljetter till Whitney Museum här

Tips: Köp ett New York Pass för gratis entré

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat