Tartan Week i New York 2025

Tartan Day i New York

Tartan Week i New York firas under en vecka till ära av det skotska arvet. Under Tartan Week pågår det många olika skotska aktiviteter och det organiseras events i hela city. Veckans höjdpunkt är Tartan Day. Tartan Day är känd för sina parader med säckpipeband, Highland danser och andra skotska traditionella aktiviteter. Det bor över sex miljon människor i USA som hävdar att de har rötter i Skottland, och de firar Tartan Day lika mycket som dem i Skottland. Tartan Days är även rivalen till den irländska St. Patrick’s Day.

Contents

Tartan Day i New York

Man firar Tartan Day på 6 april till ära av självständighetsförklaringen Declaration of Arbroath från år 1320 vilken användes som grund till den amerikanska versionen, American Declaration of Independence. Tartan Day grundades för att ”erkänna enastående prestationer och bidrag från skotska amerikanare till Förenta Staterna”. Tartan Day handlar om att som är bra om Skottland, dess folk, historia, arv, sin kultur och skotska kulturarv till världen.

När är Tartan Day Parade?

Tartan Day Parade firas på den lördag som ligger närmast själva Tartan Day. 2025 firas Tartan Day Parade i New York på lördag 5 april från kl. 14.00.

Tartan Day Parade i New York

I 2025 går den årliga New York Tartan Day Parade av stapeln den 5 april och börjar kl. 14.00. Paraden börjar på 44th Street och fortsätter upp mot 6th Avenue och 55th Street. Hundratals säckpipeblåsare och trumslagare från USA:s alla hörn deltar i paraden. De har på sig traditionella kläder enligt reglerna från olika skotska klaner och allt är planerat in i minsta detalj. Det går till och med en liten grupp med skotska terriers! Det är en stor event som leds av en Grand Marshal. I 2015 var det den skotska skådespelaren Graham McTavish. Under paraden går tusentals deltagare på 6th Avenue medan andra New York bor och turister tittar på.

För att fortsätta firandet efter paraden kan du bege till en av de många pubarna och barerna i city. Om du känner för att värma upp innan paraden finns den en organiserad barrund veckan innan paraden. Den första baren är St. Andrews Pub and Restaurant (140 West 46th Street) i Midtown.

Vad mer kan du förvänta dig på Tartan Day?

Du kan uppleva Clan Currie Tartan Day på Ellis Island eller åk ned till hamnen vid Frihetsgudinnan/Ellis Island National Monument. Där kan du se skotsk kultur och lära dig mer om de skotska traditionerna och historia samt lyssna på musik och smaka på goda traditionella rätter.

Tartan Day i NYC - Scottish Tartan Day Parade

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat